donderdag 22 april 2010

boot gekocht - huis verkocht


De hele winter in Amsterdam hebben we gelezen, internet verkend, nagedacht, gepraat en alles op een rijtje gezet en de afgelopen maanden zijn er grote knopen doorgehakt met als doel om over (ongeveer) twee jaar te vertrekken en bij leven en welzijn een langere tijd te gaan zeilen. In ieder geval een rondje Atlantische oceaan en als het goed bevalt veel verder. De uitkomst van dat alles was dat we wisten wat voor schip we zochten en hoe de planning er ongeveer uit zou gaan zien de komende jaren.


kennismaking:liefde op het 1e gezicht
Het klinkt wat clean als ik het zo schrijf, maar daar is heel wat loslaten voor nodig.
De Walvis is niet het schip waarmee we dat willen doen.  Al enige jaren zijn we af en toe aan het kijken geweest naar wat dan wel, en deze winter hebben we de knoop doorgehakt: Het moet een stevig, metalen, oceaan-waardig schip worden en een goede zeiler omdat we denken niet altijd het rondje voor de wind te doen. Planning voor de aanschaf van dat schip: najaar 2010.
Dat betekent ook het eind van 20 jaar zeer fijn samen zeilen met Niek en Alexa: loslaten dus.
Het betekent ook de beslissing om ons huis te verkopen: planning voorjaar 2011.

Toen we dat allemaal bedacht hadden kwam er een Koopmans 41 in het vizier.  Vrijdag 5 maart togen wij naar Antwerpen met de insteek "marktonderzoek" maar het werd een serieus koopplan. We waren op slag verliefd omdat zij alles heeft wat in de basis op ons verlanglijstje staat: 41 voet, stevig, aluminium, goede zeiler, tig ton onderwater en “maar” 1.70 diep. Verder is het schip qua apparatuur en alles erg basic en niet helemaal afgemaakt: dus veel ruimte om naar eigen inzicht in te vullen.
"K41" voor het eerst op de Grevelingen
De keuring was overeenkomstig positief: de basis goed, de afwerking kan en moet beter.
De koop is gesloten en de vorige eigenaar heeft haar zeilklaar gemaakt. Op 17 april is ze naar Zierikzee gevaren door Roel en het echtpaar wat de boot 13 jaar geleden heeft laten bouwen.
Voor hen een emotioneel afscheid. Samen hebben we de overdracht gedaan en daar lagen we met onze boot met als tijdelijke naam K41.
Zondags zijn we naar de Grevelingen  gevaren. Niek en Alexa hebben ons verwelkomd bij de sluis en zijn we gevieren naar den Osse gezeild, de Walvis en de K41 zij aan zij. Het zeilen was erg leuk en ging voor de eerste keer best goed (9,2 op het log). De champagne hebben we natuurlijk op de goede afloop en de vriendschap opgedronken in plaats van tegen de boeg te verspillen.
op de vriendschap:proost!

Intussen zijn we begin april benaderd door iemand die erg graag in onze straat wil wonen en om kort te gaan: ook ons huis is de afgelopen week verkocht. Alles staat nu in bloei en ziet er prachtig uit, maar het is wel onze laatste voorjaar/zomer hier, de buren, de omgeving: loslaten dus (en opruimen ;-). Op 1 november dragen we het huis over en verhuizen we naar de K41 voor een half jaar Amsterdam. Waar we op 1 april 2011 gaan wonen/liggen zien we dan wel weer.

Natuurlijk zijn er tig dingen die geregeld en gedaan moeten worden, maar komend weekend even pas op de plaats om te wennen aan het idee en te genieten van de boot. We lopen toch wat voor op de planning…..

We hopen dat jullie tijdens de voorbereiding en onze reis willen meegenieten/mee leven met ons boordbestaan.  Voor ons is dat fijn omdat familie en vrienden een belangrijke basis zijn, ook al gaan we ver weg.
Natuurlijk laten wij graag onze beauty zien, in Zeeland of later dit jaar in Amsterdam.

Roel en Jacomine

1 opmerking: