zondag 30 juni 2019

Klein geluk in God's pocket - juni


Na de heerlijke weken met Sharron is het stil aan boord en is ook onze vakantie voorbij. We hebben – zoals altijd – onderhoud te doen en dat proberen we te verdelen in de tijd. In Port Hardy bereiden we een paar schilder klussen voor: schuren en plamuren en nog wat kleine klusjes.
Voor het afwerken hoeven we daar niet te zijn, het is geen leuke plek om te liggen. We laten ons oog vallen op de kleine eilandjes net ten noorden van Vancouver eiland. Het ''God's Pocket Marine Reserve'' klinkt goed toch? We kunnen zelfs een stukje zeilen, maar al gauw draait de wind weer tegen en zelfs met stroom mee is kruisen niet aangenaam. De wind trekt aan en we ankeren snel in een piepklein baaitje zonder naam, wij noemen het Otter Cove, want er zwemmen zeeotters in het zeewier voor de ingang. Op weg naar de cove zijn we drie enorme zalmkwekerijen tegengekomen, en dat in een maritiem reservaat? 
Hoe zou dat werken? Canada heeft in tegenstelling tot Alaska gekozen voor zalmkwekerijen. Iedereen had er een goed gevoel bij, wel zalm en de wilde zalmpopulatie zou ontzien worden. In de praktijk blijkt dat de wilde zalmpopulatie de ziektes meekrijgt van de kweekzalm en daarmee de zalmrivieren in de nabijheid van de kwekerijen zienderogen achteruit gaan. Maar er wordt dik geld betaald voor de zalm en de lobby van de kwekerijen is super goed georganiseerd. Dus in het maritieme reservaat zijn de grenzen van het beschermde gebied hier en daar wat aangepast en kunnen de kwekerijen toch produceren.

De windvoorspellingen blijven NW 5 tot 7 dus we zoeken een beschut baaitje voor de komende dagen en het wordt Harlekijn Baai. Het is een zigzag route tussen rotsen en kelp naar binnen, maar dan liggen we ook prinsheerlijk in het kommetje. We hebben heerlijke dagen, al doen we eigenlijk niet veel bijzonders. Soms hebben we weken dat we van alles doen en beleven, deze weken zijn er meer van klein geluk.
Iedere dag wat werk, maar de rest van de tijd vrijaf. Een duikresort in de buurt heeft wandelingen uitgezet in het regenwoud waar we dankbaar gebruik van maken. Het is er prachtig, we zien een slangetje, kolibrietjes en volop bloemen van salal en dogwood, de late bessenstruiken. Iedere keer ontdekken we weer nieuwe dingen. 
Er is een wandeling naar Meeson Cone – 45 minuten staat er – maar wij doen anderhalf uur over een enkele reis. Het lijkt op een oude vulkaan krater en er is aardig wat klimwerk voor we aan de andere kant boven zijn. Daar genieten we van een mooi uitzicht over Vancouver eiland en Goletas Channel. Ook het vasteland kunnen we zien en er ligt nog volop sneeuw op de bergen van het kustgebergte. Af en toe een zeehond om de boot, altijd watervogels en er zitten grote adelaars vlakbij. Met laag water maken we kampvuur op het strand, de zon gaat pas zo laat onder dat het niet echt donker wordt en dat geeft een fijn padvinders gevoel.

Veel mensen vragen ons of dat nu altijd goed gaat met z'n tweeën aan boord. Nou ja, meestal wel gelukkig, maar natuurlijk niet altijd.
De laatste dag in God's broekzak is er zo een. Al een paar dagen kijkt Roel bij laag water bezorgd naar de rotsen in de ingang. We zijn namelijk niet volgens de kaart naar binnen gevaren, maar op mijn aanwijzingen vanaf de punt van de boot gebaseerd op zicht en kelp zeewier. Het helpt niet dat het tij-verschil steeds groter wordt en de rotseilandjes dus ook. Roel denkt dat we bij hoog water over de rotsen gevaren zijn en ik niet. Het blijft een beetje zeuren tot we met de bijboot en de dieptemeter polshoogte gaan nemen, we moeten er tenslotte ook weer uit. Ik had het goed en de kaart klopt niet. Roel is ernstig teleurgesteld in de kaart en ik in Roel dat hij me niet geloofde. Van het een komt het ander.
Tijd om wat meer afstand te nemen, we leven wel erg dicht op elkaars lip. We doen even onze eigen dingen, gaan anker op en varen om de eilanden groep heen. Ruimte, frisse lucht en een paar dagen zullen de lucht wel weer klaren, o ja en vaker mijn mond houden ;-)













Geen opmerkingen:

Een reactie posten