dinsdag 13 augustus 2019

Vancouver - juli


Bij het binnenlopen van Vancouver genieten we van de imposante skyline die steeds dichterbij komt. Het blijft bijzonder om met je eigen boot een stad in te varen die iedereen van naam kent. Vancouver is “booming” en dat is aan alles te zien. Opvallend is het groene bos van Stanley Park met erachter mooie hoge flatgebouwen. We varen onder de Burrard en Granville bruggen door False Creek in, hartje centrum Vancouver. De Burrard brug is gebouwd in 1930 en opgetrokken in Art Deco style, de Granville brug met 8 rijstroken dateert uit 1954.
False Creek was een havengebied en is de laatste decennia omgetoverd tot een woongebied met veel groen. Aan de noordkant de hoge flats van het centrum en aan de zuidkant laagbouw met parken en tuinen. Aan alle kanten zie je de bergen die Vancouver omringen, het geeft een beschut gevoel. Boten mogen 14 dagen gratis ankeren in False Creek en de voorzieningen zijn uitstekend. 
Aanlegplaatsen voor de bijboot en een poepbootje wat op afroep de vuilwatertank leeg komt zuigen. Onze vuilwatertank heeft daar geen voorziening voor, maar dit initiatief vinden we zo geweldig dat we er alsnog een dekdoorvoer voor maken. Ook in de havens om Vancouver wordt hier veel gebruik van gemaakt en zo zijn we weer helemaal bij.

De ligplaats is fantastisch. De hele dag worden we omgeven door kleurrijke watertaxi's met toeristen, kano's, waterfietsen, drakenboten en we liggen 5 minuten met de bijboot varen van de Granville Market af. Een mekka voor lekker eten: fruit, groente, brood, vis, Franse kazen, Italiaanse olijven en nog veel meer, we zijn er dan ook vrijwel dagelijks te vinden. Buiten de deur eten is leuk hier, maar met de markt en ons uitzicht hebben we ons eigen 5-sterren restaurant op een toplocatie. En wat is leuker dan dat te delen met anderen?
Erik en Krystina uit Sitka zijn op doorreis in de stad en met hen verkennen we te voet het centrum en komen via Stanley park en de markt weer terug op de boot. Wie had gedacht dat we elkaar nu al weer zouden zien!
John en Michelle, Canadese vrienden, komen logeren en we lopen met Brenda – die we weer kennen van het skiën in Whistler – door het prachtig Capilano bos. Bernice, Een middelbare schoolvriendin die ik sinds 1976 niet meer heb gezien, woont in een buitenwijk. We maken een lange wandeling om Buntzen Lake, want we hebben heel wat bij te praten. Met Zander doen we een brouwerij tour, er zijn er wel een stuk of 6 bij elkaar in de buurt en gelukkig serveren ze ook pizza, dus we blijven op de been en genieten van alle verschillende biertjes.

Ondertussen repareren we wat nodig is, wachten op postpakketjes en vullen aan wat we alleen in de grote stad kunnen vinden. De wasserette zit een paar kilometer verder, maar de weg ernaar toe gaat door de wijk Mount Pleasant en het is een plezier om erdoor te fietsen. Mooie oude houten huizen, de oudste uit 1894 en lommerrijke straten met uitzicht op het centrum en het water. Vancouver heeft een groot aantal fietspaden maar ook veel fietsstraten waar het overige verkeer niet harder mag dan 30 km per uur, heerlijk dus! Het prachtige zomerse weer nodigt ook niet uit tot museum bezoek maar wel tot buiten leven. We zijn omgeven door autovrije groenstroken en parken en er zijn veel mensen die daar gebruik van maken. Op een klein pleintje vlakbij staat een piano die druk bespeeld wordt en altijd zijn er wel luisteraars.
De leukste kinderplek vind ik de waterspeeltuin met fonteinen waar je door kunt lopen, beekjes en waterslangen, met dit weer een topper voor de kinderen! Zo zien we – bijna ongemerkt - veel van de stad. Wat wij niet zien, maar wel horen van onze vrienden, is dat ook Vancouver natuurlijk zijn grote stadse problemen heeft. Door het milde klimaat wonen er veel dak- en thuislozen, er is drugsgebruik en huizen worden door buitenlanders gekocht als belegging, wat de huizenprijzen onbetaalbaar maakt voor veel inwoners van Vancouver zelf. Toch wonen en komen ze er graag, net zoals wij.
Als afsluiter komen Nederlandse vrienden Ger en Margreet langs, geheel ongepland, maar onze wegen kruisen zich door een gelukkig toeval in Vancouver. We genieten er des te meer van! Nog één keer door de Granville markt, het is tevens ons afscheidsrondje, dat ga ik wel missen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten