vrijdag 10 juni 2022

Het Panama Kanaal

Het laatste blog van het seizoen 2021-2022 staat op Jacomine's actielijstje, maar wil er maar niet vanaf. daarom een bijdrage van Roel:

We hadden begin april een goede doortocht door het Panama Kanaal. Van te voren waren er veel Indianenverhalen: lange wachttijd, onbeschoft personeel, schade etc, maar gelukkig niets van dat alles. Wel bijzonder - zeker voor ons als Nederlanders met flink wat sluis ervaring - dat je met 10 man/vrouw dit klusje moet klaren: schipper, pilot, 4 line-handlers aan boord en 4 line-handlers op de kant. Ach, goed voor de werkgelegenheid..... Wel een ernstige deuk aangebracht in het ego van de pilot. Hij was zeer trots op de nieuwe en grotere sluizen bij het Panama kanaal, tot ik vertelde dat wij recent een sluis geopend hebben van minstens 2 keer die lengte. Terugkijkend: over georganiseerd, lange dag, kostbaar, probleemloos, ervaring rijker.
Toetje van het seizoen was een bezoek van zoon Jeroen met partner en (klein)dochter Julia van nog geen jaar oud. Heerlijk weekje gevaren in eilandenrijk Bocas del Toro in noordwest Panama en paar dagen in het onverwacht aangename Panama City. 
Tara staat op de kant en wij duimen dat ze het regenseizoen goed doorstaat. Vooral sinds we van zeilvrienden hoorden dat ze na 2 Corona jaren terugkwamen op hun boot in Maleisiƫ en er een metertje water in stond. een kleine ramp!
Sinds begin mei zijn we weer in Nederland. Jacomine is weer aan het werk in de zorg - bewonderenswaardig - en ik pruts wat aan ons huis. Iedere maand gaan we er een weekje op uit en de agenda vult zich probleemloos. Ik zeil af en toe op Loosdrecht en ga om het niet te verleren in september nog een week zeilen met vrienden in Griekenland. En eind oktober vliegen we terug naar Panama. Het plan is Panama, Cayman, Cuba, Bahama's, Florida en eindigen in april 2023 in Georgia net buiten het orkaangebied.

Het Panama Kanaal doen we voor de variatie in time-laps video's:

De invaart


Entering the Panama Channel


De afdaling


Leaving the Panama Channel1 opmerking:

  1. Dat is nog eens wat anders dan de Grevelingensluis.
    Wel handig al die extra handjes zowel op de boot als op de kant.
    Behouden vaart en een goede gezondheid. Het is altijd leuk om jullie verhalen te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen