vrijdag 22 maart 2024

Relax Man, Bahama's - maart 2024


Van No Name Harbor in Miami naar het eerste Bahama eiland Bimini is minder dan een dag varen. Het contrast kon niet groter zijn. We doen de dag voor vertrek de laatste boodschappen op Biskayne Cay: een groot winkel centrum, brede lanen met palmbomen, ruime huizen, tuinen tip top verzorgd en zeer welgestelde bewoners die de kinderen van school op(laten)halen met luxe elektrische golfwagentjes in plaats van de fiets. Er rijden gratis kleine elektrische busjes rond voor wie maar wil. Daar maken we graag gebruik van met de volle tassen vers eten. Als we na de oversteek ‘s avonds ankeren voor het strand van Bimini worden we verwelkomd met reggae muziek en het geluid van vrolijke mensen. Straatverlichting is er niet, dus volop sterren. De volgende dag inklaren, douane, immigratie en een nieuwe telefoon sim, het is in 45 minuten geregeld. De huizen zijn simpele bouwwerken in zuurstokkleuren. Het vervoer aftandse golfkarren en wat kreukelige auto’s, de wegen zijn gedeeltelijk bestraat en half zandweg. Bijna alles is op loopafstand als je niet naar het Hilton wilt en waarom zouden we daarheen gaan. Ondanks een cruiseschip aan de pier is de sfeer relaxed. We zoeken een conch bar op voor ons eerste portie conch fritters, een soort oliebolletje gevuld met schelpdier en een conch salade, zó lekker! We worden warm welkom geheten en het eten wordt klaargemaakt waar we bij staan maar je moet geen haast hebben. We voelen ons gelijk weer thuis, vanaf nu leven we weer op eiland tempo en tijd.

Zeilend en soms een stukje op de motor varen we in 5 dagen naar de Exuma’s, een van de mooiste gebieden van de Bahama’s. We bezoeken hoogtepunten opnieuw, maken heerlijke wandelingen en zwemmen bij mooie snorkelplekken. Schildpadden, Adelaarsroggen, een enkele Manta rog en Verpleegsters haaien die om ons heen zwemmen, mooi koraal en honderden vissen, allemaal verschillend. De stranden zijn bijna altijd verlaten, ook wandelend komen we weinig mensen tegen. Dit jaar valt me vooral op hoe vindingrijk de planten en bomen zijn in het overleven in deze extreme omstandigheden. Vrijwel geen water, rotsbodem, warm, winderig en zout. En eens in de zoveel jaar een orkaan. Eén boom kan het teveel aan zout verzamelen in enkele van zijn blaadjes, die worden dan rood en vallen af. Opgeruimd staat netjes! Sommigen wachten tot de omstandigheden nét even iets beter zijn en bloeien dan uitbundig. Er zijn er met dikke blaadjes, zoals onze zeekraal en ga zo maar door.

Op de ankerplekken liggen rond de 10 andere boten en in tegenstelling tot vorig jaar veel meer motorboten en superjachten dan zeilboten. In de categorie zeilboten zijn wij met een enkele romp een uitzondering tussen de grote en enorme catamarans. We spreken een leuke eigenaar van een 20 meter lange catamaran en een gezin van 7 die per uur 60 ampere verbruikt (airco, was en afwasmachine, elektrisch koken, watermaker etc). Wij verbruiken er per uur maar 2, maar leven dan ook simpeler. Ik heb het idee dat Tara met het jaar een beetje krimpt in de vloot. Het zeilen is voor iedereen geweldig, er is bijna geen golfslag en een constante wind, de temperatuur is zo lekker dat je zelfs aan de wind in je zwempak buiten zit en toch 6 knopen vaart.

Ons zuidelijkste punt, Staniel Cay, hebben we bereikt. Er komt een week zeer wisselend weer aan met veel en draaiende winden, dus even kijken hoe het uitpakt. Op de Atlantische oceaan is het bal, dus daar hoeven we voorlopig nog niet naar toe. Nog een paar weken vakantie!Foto's 
Bimini, je stapt in een andere wereld als je overvaart! De hoeveelheid gebruikte Conch schelpen is indrukwekkend. Iedere Conch wordt ter plekke schoongemaakt en bereid. Het Dolphin House is een project in wording van een excentrieke bewoner, tevens mini museum.Shroud Cay in het Exuma Land and Sea Park. Een mooie dinghy tocht door de mangrove, "The Lazy River", komt aan de andere kant van het eiland bij hoog water uit in zee, de wasmachine heet het punt. Wij waren er bij matig tijverschil, minder spectaculair, maar  nog steeds erg mooi. 


Warderick Wells Cay, een skelet van een Sperm Walvis, op de wandelingen is goed te zien hoe de verschillende plantensoorten elkaar ondersteunen en aanvullen


Cambrige Cay, wandelingen over het hoger gelegen gedeelte en daarna terug langs het strand. Een spoor van een krab (?) tot een fossiel koraal, grappig. Bij de baai is een stekelig soort rots met vlijmscherpe punten, we lopen door het water. Nog wat 'overlevers' in beeld.


Little Bell Island, het water heeft een kantpatroon in het zand gemaakt, de duinovergang naar Honeymoon Beach, geen wonder dat ze hier bang zijn voor zeespiegelstijging!

3 opmerkingen:

  1. Kijk. Dat lijkt er beter op !!!!!!
    Genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo fijn met jullie tocht mee te genieten, wat kan je toch geweldig schrijven Jacomina. En weer schitterende foto’s! Een behouden vaart! 🥰🥰

    BeantwoordenVerwijderen