maandag 9 december 2013

Buenos Aires 29 november - 4 december

Puerto Madero, Tara ligt hier goed!

De tocht van Piriapolis naar Buenos Aires duurt iets meer dan 24 uur. We varen door de monding van de Rio de la Plata, maar het water is alles behalve zilverkleurig. Bruin modderwater neemt het over van het heldere oceaanwater. Net onder Montevideo begint het betonde kanaal naar BA met boei nummer 210. Het langste kanaal waar we ooit in gevaren hebben. De riviermonding is ondiep, zo rond de 7 meter, en is berucht vanwege de vele wrakken. Het kanaal met betonning is smal en de tankers en vrachtschepen erg groot. Omdat het zo ondiep is trekken ze hoge golven. We varen dus net buiten de vaargeul en het is super opletten geblazen,
Plein van de 25e mei (onafhankelijkheid van Spanje in 1810)
vooral omdat ze regelmatig het soort boeien wijzigen. Sommige stukken zijn rood en groen rechts en links van de vaargeul, maar daar tussen in zijn stukken met alleen een witte middenboei waarvan de vrachtschepen links en rechts varen. Het levert een onrustige nacht op.

Het duurt even voor we door de brug kunnen, maar dan liggen we ook eerste klas. Puerto Madero is een gebied met oude dokken, pakhuizen en kranen uit vroeger tijden. Prachtig gerestaureerde wooncomplexen in de pakhuizen met daaronder restaurantjes en winkeltjes. Vanuit de jachtclub lopen we zo naar het plein dan de 25e mei en zitten midden in het centrum. Het is wárm hier!
Begin van  Avenida de Mayo  
De eerste indruk is geweldig. Mooie pleinen, avenida's met grote bomen aan beide zijden. Het bruist van het leven. Het is voorjaar en de bomen staan in bloei met daaronder veel agapanthus.
Onze vriend Pieter heeft jaren in Buenos Aires gewoond en stuurde ons tips. Zo zitten we op zondagochtend aan het ontbijt op het Plaza Dorego in de wijk San Telmo. De “antiek”markt wordt opgebouwd, de tango dansers met hun muziek en begeleiders dansen op de hoek, we lopen kilometers langs stalletjes met van alles en nog wat. Er zijn veel handgemaakte dingen bij: handwerken, houtbewerking, edelstenen, te veel om op te noemen!
Antiek op de markt van Plaza Dorego
Overal zijn boeketjes met Yasmijn te koop

Er is zoveel te doen en te zien. Theaters in alle wijken, dansavonden waar de Porteños (bewoners van BA) tango en milonga dansen, markten en musea. We beginnen een beetje te begrijpen waarom Pieter schreef dat BA geen hoogtepunten heeft, maar meer een hoogvlakte is.
De eerste dagen lopen we gewoon door de stad en regelen onze zaken. De autoriteiten, een nieuwe telefoonchip, internet en proberen aan Pesos te komen. Waar het aan ligt is niet helemaal duidelijk, maar het kost ons erg veel moeite om geld te pinnen. De meeste ATM's weigeren onze kaarten. De opnames zijn gelimiteerd tot 300 of 700 peso's en na veel moeite vinden we er één waar we 1000,- peso's op kunnen nemen. (€ 80,-) iedere opname wordt er minstens 5% extra kosten in rekening gebracht dus het schiet niet op.
Het onofficiële antwoord is dollars meenemen en op straat bij de talloze geldwisselaars tegen 1,5 keer de officiële koers omwisselen voor pesos. We krijgen bezoek van vrienden uit Canada en als het goed is nemen zij wat US dollars voor ons mee. Het schijnt deuren te openen hier.

Op 4 december gaan we naar de maandelijkse borrel van de Nederlandse Vereniging (via de Ambassade) in het bruine Amsterdamse Café van Konings. Die begint in Argentijnse stijl pas om een uur of 10 en als wij om half 2 naar huis gaan zijn we een van de eersten. De Baez straat waaraan Café  van Konings ligt is al een belevenis op zich. Restaurantjes zover als je kunt kijken, waar de crisis ook zit in Argentinië, niet hier. Overal groepjes mensen, op straat, in de restaurants en in de bars. Het is een heerlijke sfeer.
Met de Sint in in BA, wie doet dat ons na?

Sinterklaas komt in eigen persoon zijn Nederlandse onderdanen begroeten en heeft zelfs een Zwarte Piet en pepernoten bij zich. Zijn schimmel heeft hij verruild voor een fiets! We ontmoeten leuke mensen en krijgen een uitnodiging om mee te gaan naar de finale van de Polo-competitie aanstaande zaterdag. Het wordt onze eerste polo wedstrijd ooit en wij nemen de uitnodiging graag aan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal om in Buenos Aires te zijn, veel jonge mensen, sommigen die hun bedrijf hier hebben en al jaren in Buenos Aires zijn, anderen in ambassade of Kamer van Koophandel functies, weer anderen voor studie.
Tango dansers op Plaza Dorego

Je hebt steden waar je je draai nooit vindt, Buenos Aires is er één die bij ons past als geen ander. Gelukkig hebben we nog ruim een week te gaan. Wordt vervolgd dus.
Moeders op Plaza de Mayo, aangrijpend om te zien
Handwerk op de markt in San Telmo

Prachtige Jacaranda bomen en Agapantus eronder


Regeringsgebouw aan Plaza de Mayo in Disney kleuren

1 opmerking:

  1. Buenos Aires, travestiet.
    ’t Is louter schijn wat je er ziet,
    maar wat er is, dat zie je niet.
    Pieter

    PS Blij dat jullie genoten hebben en waarom ook niet, dat doen de Argentijnen (soms) ook. Tot spoedig in Ushuaia.

    BeantwoordenVerwijderen