donderdag 2 maart 2023

Bahama's Exuma eilanden - februari 2023

Gooooodmorning, this is the Exuma land and Sea park, de vrouwelijke parkwachter zingt haar matineuze welkomstboodschap door de marifoon. Of je wilt betalen en dat je niet mag vissen of iets mee mag nemen uit het paaaaark. De parkwachters wonen 30 dagen achterelkaar op het hoofdkwartier middenin het park en varen dagelijks met hun bootje door de archipel. Het is een leuk jong team, ze zijn enorm aardig en weten veel over het park als je ernaar vraagt. Ik raak in gesprek met Elgin op Warderick Wells Cay, hij is maar wat trots op het park en vertelt dat er vanuit het park ook weer vissen naar andere plekken uitzwemmen en koraal uitgezet wordt. Het is van groot belang voor de hele archipel.
Uitdrukkelijk vraagt hij of ik mijn vrienden ook wil vertellen over het park zodat ze kennis kunnen maken met de prachtige omgeving. Of jullie allemaal willen komen kijken. Hij zegt geen woord teveel, het is ongelofelijk mooi hier. We varen naar verschillende cays (eilandjes) binnen het park en overal is wel iets bijzonders, een grot, snorkelplekken, wandelingen en bijzondere dieren. Er zijn weinig winkels en horeca, dus iedereen komt hier voor de natuur. Opvallend is wel dat onze boot hier gekrompen lijkt: om ons heen liggen superjachten, enorme catamarans en grote motorboten, wij zijn een stipje op de ankerplaats. De zon schijnt uitbundig voor ons allemaal en ook het weer is gekalmeerd, tijd om te snorkelen dus.

Voor de boodschappen zeilen we iets verder zuid naar Staniel Cay, buiten het park. Een druk plaatsje want hier landen meerdere keren per dag vliegtuigjes uit Fort Lauderdale en Nassau met verse toeristen en familie of vrienden die op vakantie komen. Er zijn beperkt hotel/bungalow mogelijkheden en de catamaran verhuur zit ook hier. In het dorp zijn 2 kleine supermarktjes, het is wonderbaarlijk hoeveel producten ze op de paar vierkante meter kwijt kunnen, prijzig, maar wat zijn we blij met de eieren, verse groente en fruit.

Er is van alles te doen hier: lekker lunchen in het haven café, de was doen, wandelen en snorkelen in de Thunderball Grotto waar ook de scenes opgenomen zijn van de gelijknamige James Bond film.
Iets verderop is een strandje waar een familie varkens woont die je tegemoet zwemmen als je aankomt in de dinghy en om eten vragen. Mijn wortels vinden ze niet zo interessant maar als er een tourbootje aankomt zwemmen ze snel daarheen, die hebben vast lekkerder eten voor ze. 10 kilometer verder naar het zuiden ligt Black Point. Hier wonen de mensen die in Staniel Cay werken. Een kleine gemeenschap, met een nóg kleiner winkeltje en dames die hele dagen voor hun huisjes stro weven voor de toeristenverkoop in Nassau. In de baai liggen zeker 80 boten voor anker, de kleine restaurantjes varen er wel bij. Het dorpje voelt tijdloos aan, het zou me niet verbazen als het er 60 jaar geleden er ook al zo uitzag.


Langzaam varen we terug langs de eilanden en stoppen zoveel mogelijk om nieuwe dingen te ontdekken. De koraaltuin op Warderick Wells is geweldig, zoveel koraal, vissen, enkele haaien, schildpadden, grote barracuda’s, enorme spotted eagle roggen en vele kleinere roggen. We komen ogen tekort en de stroming neemt ons mee langs al dit moois. Op het eiland leven ook hutia’s een soort grote cavia’s/kleine konijnen. Zo komen alleen nog voor op 3 eilandjes in de Exuma’s en leven ‘s nachts. Ik ga bij zonsondergang terug om ze te zien en heb geluk, voor het helemaal donker is komen er al een paar naar buiten: mooi! 
Op Shroud Cay kunnen we met de dinghy door de kreken met mangrove bosjes helemaal naar de andere kant van het eiland, waar een prachtig strand is.
Ooit was hier een Amerikaanse missie om een drugstransport te onderscheppen en het uitkijkpunt heet nog steeds Camp Driftwood. In de mangrovekreken leven veel schildpadden en al roeiend laten ze zich goed bekijken, verder zijn er opvallend weinig vissen of vogels. Net buiten het park ligt Highborne Cay met een prachtige marina, het gerucht gaat dat je $10 per voet betaalt, $ 400 voor Tara, per nacht.  We halen er even wat boodschappen en benzine, iedereen is super vriendelijk en het ziet er echt zó mooi uit, leuk om ook daar even van te proeven, maar we ankeren wel buiten. 
Op Allen’s Cay leven Allen’s Cay Iguana’s, waarschijnlijk vroeger talrijk op alle eilanden, maar nu vrijwel uitgestorven en zo zien ze er ook uit ;-) Levende prehistorische fossielen. Ze zijn een attractie voor de snelle boten uit Nassau en zien er overvoed uit door al de hapjes. De toeristen gillen allemaal lekker bang als er één zijn poot optilt of zijn kop verdraait, maar op ons maken ze allerminst een agressieve indruk. Van ons krijgen ze niets, maar ze poseren toch gewillig, gewoon lekker lui in de zon en het zand.

De afgelopen dagen hebben we vrijwel alles kunnen zeilen, maar helaas de de 30 mijl naar Nassau moet de motor aan, het is bladstil. De diepte van de Exuma bank is rond de 6 á 8 meter en zo helder dat ik de zeesterren op de bodem zie liggen. Verspreid zijn wat koraalhoofden met daaromheen vissen, maar verder is het stil in zee.

In Nassau ankeren we tussen de cruiseterminal en Potters Cay. Het is een drukte van jewelste, cruiseschepen die vertrekken, toeristenbootjes die af en aan varen, harde muziek van de kant, even op ons in laten werken. Morgen naar de wal.

Foto's van Dundas Cave en zeldzaam Elkhoorn Koraal bij Cambrigde CayStanley Cay, strand, Thunderball Grotto, Wandelingen en prachtige bloemen, de gele zijn Papaya, De golfkarretjes staan op het Lang Parkeren terrein van het vliegveld, De Yachtclub bar, Burke's Supermarkt en het varkensstrand


Blackpoint, wandeling naar een cave op het strand. Geen foto's van de dames die stro weven, ze wilden niet op de foto, ook andere mensen die we ontmoeten geven aan niet op de foto te willen...

Krabbetjes maken kleine zandballetjes rondom hun nest, een kleine reiger (striated heron) Een van de wandelingen gaat door een kreek, de brug van niets naar nergens, de hutia, daaronder strandvondsten bij laag water op Shroud Cay, de slak in de grote schelp probeert zich om te draaien met een soort haakje, close up van de voelsprieten van een conch, en ng een paar snorkelfoto's.

De mangrove tocht op Shroud Cay: een schildpad en nog een keer het uitzicht vanuit Camp Driftwood, dit keer over de Exuma Sound


Allens Cay Iguana's
2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige bijzondere fotos staan er weer in je laatste blog. Je bent ook wel op een prachtige plek, heel mooi. Hier in NL komt steeds vaker en langer de zon tevoorschijn, dat betekend dat jullie al snel weer terugkomen naar NL. De boot weer in orde brengen voor de zomerslaap op een veilige plek. Liefs van ons en tot gauw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou denk je toch dat jullie alles al gezien hebben maar dan komen de Exuma park... prachtig! Wat een belevenissen! En leuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen