woensdag 6 juni 2012

30 mei - 5 juni 2012 Caledonian Canal



De zeesluis bij Inverness in totaal 9 sluizen
Altijd een hele overgang van zee naar binnenwater, al scheelt het maar één sluis. Is de zee vooral ruig en wijds, binnenwater is veel gemoedelijker. Zelfs de natuur op binnenwater loopt 3 tot 4 weken voor ten opzichte van de kust. We moeten wel lachen om de Schotten, 13 graden is ''a warm day'' en 17 graden is ''to hot to walk''. Het is maar net wat je referentiekader is. Wij kennen Schotland vooral van wandelingen met Jeroen in zijn Edinburgh-tijd. Meerdere malen beklommen we kale heuvels – de Schotten zelf noemen het bergen – die in de 18e eeuw zorgvuldig door de mensheid ontbost zijn en wat sindsdien door schapen cq herten in stand gehouden wordt. Langs het kanaal is het anders en waar je zou verwachten dat de natuur door het klimaat wat gematigd is, is het tegenovergestelde het geval. Het lijkt wel of de natuur in een paar maanden wil doen, waar in Nederland de gehele lente en de zomer voor gebruikt wordt. Je ziet het groeien en het woekert flink, mede omdat de wind af en toe flink huishoudt en een deel der bomen zich – al dan niet levend – in horizontale positie bevindt. Een bijzondere rol is weggelegd voor de rhodondendron. Deze van oorsprong uitheemse plant doet het hier in het wild heel goed en bloeit volop en dan moet je niet denken aan die mooie bolletjes zoals we die in Nederland kennen. De echte natuurliefhebber is er niet zo blij mee, we zullen ze de tip aan de hand doen om feuten bij wijze van ontgroening Rhodondrendons te laten trekken in plaats van prunussen.
Tara voor anker bij Dores op Loch Ness

In 8 dagen passeren we het kanaal, onderweg genietend van zowel een enkel stadje, een kasteel of ruïne en mooie ankerplekken en pontoons. We wandelen steeds grotere afstanden en laten de rust en het ruige landschap over ons komen. Het weer blijft op onze hand, tot nu toe nog geen dag met regen, mist of storm! We hebben zelfs het eerste kampvuur met 2 andere Schotse boten. Het vuur is dan wel vele malen groter, de sfeer is zoals we die kennen van de Grevelingen en nodige consumpties doen de rest. Diep in de nacht komt een Schot in plat dialect tot de opmerkelijke conclusie dat Schotland voor de slag bij Culloden in 1746 – waar de Engelsen onder aanvoering van onze koning Willem I op bloedige wijze een einde maakten aan de Schotse ambities op zelfstandigheid - niet zoveel verschilde van het huidige Afganistan. Tijd om te gaan slapen.

Urquhart Castle, verwoest na de slag bij Culloden 1746
Ook onze emotionale roller coaster raast verder. Het afwerken van allerlei lijstjes in maart en april hebben we snel afgeleerd en we denken met veel plezier terug aan alle contacten, bezoeken, diners en het afscheid zelf. We komen in een nieuwe fase en zijn nog zoekende. Enerzijds omdat blijkt dat er te veel bijzondere en mooie dingen zijn, of misschien wel dat we te veel leuk vinden. We komen dus nog steeds tijd tekort! Anderzijds ook omdat we de balans zoeken tussen het hier en nu en het voorbereiden van wat we de komende weken gaan doen. Dat komt natuurlijk mede omdat de informatie beperkt is. Wifi is schaars, slecht en duur of zijn wij er meer aan verslaafd dan we willen toegeven. De Lonely Plannets houden nauwelijks rekening met boaties en de Engelse watersportalmanakken beperken zich strikt tot vaaraanwijzingen en verlagen zich niet tot toeristische tips. We moeten nog even het juiste gevoel hiervoor ontwikkelen en onze eigen weg hierin bepalen. En in de tussentijd varen we door prachtig Schotland met prima voorzieningen en zeer vriendelijke mensen.
Voorjaar in Schotland
De boot houdt zich prima, al merken we wel dat we de laatste 2 jaar veel veranderd hebben. Kinderziektes, op zijn minst omdat we zelf merken dat het tijd kost om informatie op te nemen en vooral vast te houden. En we hebben niet veel aandacht geschonken aan het lopende onderhoud. Tijd dus om de normale routine weer op te pakken en de kitspuit weer af en toe ter hand te nemen.
Roel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten