woensdag 24 april 2024

Terugblik 2013

Wat zijn de Canarische Eilanden mooi! Tenerife en La Gomera blijken heerlijke wandeleilanden. Maar de oceaan trekt en we vertrekken naar de westkust van Afrika. De oversteek naar Senegal valt niet mee, hoge golven, koud en veel wind. Bij de uitstekende punt van het Afrikaanse vasteland varen we tussen 100 schepen van de beroepsvaart kris kras door elkaar. Senegal is geweldig, Dakar levendig en we varen de Diombos rivier op met een vriend uit Nederland. Daarna de Gambia rivier op tot bijna bij Georgetown. Totaal andere werelden! De Oceaan trekt nog steeds en we varen uit naar de Kaap Verden, zo verschillend van elkaar: hoog en groen of laag en droog. Zoon Jeroen komt aan boord voor de Atlantische oversteek, met Neptunus op de evenaar, een prachtige 10 dagen passage.
We varen naar de Braziliaanse Fernando de Noronha eilanden. Dat blijft tot op heden de duurste ankerplek ooit, maar wat een prachtig beschermd natuurgebied. Naar Reciffe op het vasteland van Brazilië, wel of niet naar Patagonië is nu de vraag die voor ons ligt. Nu kunnen we nog naar de Cariben of naar het zuiden. Het wordt richting Patagonië, we hebben vertrouwen in het schip en onze ervaring is het laatste jaar enorm gegroeid. We blijven vrij lang in Brazilië, hoogtepunten zijn het bezoek van Nederlandse vrienden en de tochten met Braziliaanse gids Marcello in de Chapada Diamantina bergen. Later komt hij op vakantie bij ons aan boord naar de riffen van de Abrolhos.
Geweldig om Rio de Janeiro in te varen en een bezoek aan Brasilia.  Zo uitbundig als bewoners en natuur in Brazilië waren, zo ingetogen zijn de bewoners van Uruguay, met hun thermoskan maté onder de arm. We varen de Rio de la Plata op naar Buenos Aires, waar we genieten van de komst van onze Canadese vrienden, tangolessen en het heerlijke eten. Dan is het tijd om naar het zuiden te gaan. Kerstmis “vieren” we in Puerto Madryn de meest miserabele kerst ooit. Alles is dicht, geen andere zeilers en we missen de familie.
Gelukkig is de natuur prachtig, we bezoeken pinguïnkolonies van tienduizenden vogels en verkennen het schiereiland Valdez. Oud en nieuw vieren we in Puerto Deseado, het laatste punt voor de spannende oversteek naar Staten Eiland in het zuiden van Argentinië. Het stormt er en we hebben 5 knopen stroom op de ankerplek: boot arrest. We zijn de enige zeilboot hier en toasten samen op het nieuwe jaar, 2014 zal ons naar Patagonië brengen.




7 landen 6500 zeemijl






















1 opmerking: