vrijdag 20 mei 2022

Pacific Panama - maart 2022

We varen deze tocht 300 mijl langs de kust, dezelfde afstand als bijvoorbeeld Den Helder - Noorwegen. We kunnen veel zeilen en dat is erg fijn. We passeren de grens met tussen Panama en Costa Rica, een lange punt die de zee in steekt. Het is mooi gelijkmatig weer dus we varen de kortste route, buiten Coiba eiland om. s'Nachts varen we langs het Azuero Schiereiland, ons meest zuidelijke punt dit jaar: 7 graden noord. Er is heel weinig bewoning op het schiereiland, nieuwe maan en zo helder dat de sterren van de hemel afspatten. Ik zie tegelijkertijd de Grote Beer aan bakboord wijzend naar het noorden, het Zuiderkruis aan stuurboord, met de twee 'pointer' sterren wijzend naar het zuiden. Die zien we bijna ieder nacht, maar vrijwel nooit tegelijkertijd. Mijn favoriete sterrenbeeld Schorpioen is prachtig vanavond. Dan komen we ook nog twee piepkleine eilandjes tegen die pas na veel inzoomen op de kaart te zien zijn, het blijft goed opletten. Tot Punta Mala gaat het gesmeerd, maar die heet niet voor niets Slechte Punt! 
We hebben opeens stroom tegen en hoe, zeker 2 knopen! We kruipen vooruit op de motor. We passeren de shipping lanes van de grote schepen op weg naar Panama kanaal. Een directe koers naar Panama City zit er voor ons niet in. Gelukkig begint het te waaien en kunnen we de koers iets verleggen, zodat we flink gereefd kunnen zeilen. Onder de buiskap is het stil en rustig, maar als je je hoofd om de buiskap steekt waait die er bijna af, lange golven die met fluorescerend schuim uiteen spatten, maar in de kuip zeer aangenaam. Dit is waar Tara voor gemaakt is. We zetten koers naar de Las Perlas eilanden en ankeren aan het begin van de nacht bij San Jose eiland, lang leve de digitale kaarten en de radar. San Jose is onbewoond en een privé eiland. 
Er staat een kleine blokhut op de rots, de eigenaar kan vissen in de grot eronder vanuit het huis;-) We blijven er een dag om even te luieren en maken een prachtige strand wandeling. We zien papegaaien, een roofvogel en veel kleine vogels, schildpad eieren, sporen in het zand van wasbeertjes, talloze heremiet kreeftjes, zandkrabbetjes met ster patronen van zandballetjes rond hun nestholletje, paars bloeiende bomen, een soort abutillon, vennetjes achter de strandwal, de branding. Het is prachtig. Het water is wel koud, maar 24 graden! Dat zal de invloed zijn van de de Peruviaanse golfstroom, in het verlengde van de koude Humboldt stroom. De lucht temperatuur is daardoor ook gelijk een stuk aangenamer, eigenlijk heel fijn zomer weer. 
In twee dagen zeilen we naar Panama Stad om in te klaren en de kanaal doorvaart te regelen. Soms is de wachttijd wel 2 weken voor jachten. Onderweg ook genoeg leven te zien: vliegende roggen, slierten kleine olijf aalscholvers, pelikanen en boobies. De Las Perlas eilanden zien er heel divers uit, hoog en laag, rotsig of met bossen en stranden. Sommigen hebben luxe resorts met vliegveldjes en heli landplaatsen. anderen zijn onbewoond en ongerept. Zonder uitzondering prachtige tropische pareltjes, al zijn de parels hier al lang geleden verdwenen door ongebreidelde vangsten. Hebzucht is van alle tijden, maar we leren er weinig van.
De agent krijgt ons in 15 minuten ingeklaard en bespreekt de procedure voor de doorvaart door het kanaal. De volgende dag worden we gemeten en ook dat gaat gesmeerd. De beambte is duidelijk geen zeiljachten gewend en het kost hem moeite om 12 meter op te meten met een meetlint. Het doorvaart tarief begint bij 50 meter, dus echt spannend is het voor ons niet. We krijgen een tijdslot voor zondag, om 05.00 moeten we klaarliggen voor de loods.

Wij gaan nog even uitwaaien op Taboga eiland. In het weekend is het een zeer geliefd uitstapje voor City Panamezen, een half uurtje varen met de veerboot, en erg druk en lawaaierig. Door de weeks is het uitgestorven, slechts 1 restaurantje is open, maar wel met een Nederlandse eigenaar én bitterballen;-) We maken mooie wandelingen, waarvan één naar een WO 2 bunker gebouwd door de USA om het Panama kanaal te beschermen tegen een mogelijke Japanse aanval. Nu ziet het er vredig uit gelukkig, maar het nieuws over de vreselijke oorlog in Oekraïne maakt ons ervan bewust dat we ook in dat opzicht weinig leren van de geschiedenis....

Taboga is het 'bloemen eiland' en doet haar naam eer aan


Het dak van de bunker

Het ankerveld aan de Pacific kant, zeker 100 schepen!
Tara in Taboga baai
Cerro del Cruz
Dat smaakt best na de wandeling

Taboga strand met de kapelletjes als je aankomt op het eiland

Schepen in maten en soorten, Dit is er een van de Verenigde Tankrederij uit ... Panama!

Ons Scheepsnummer voor het kanaal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten