Later bezoek ik het Pompey museum, gewijd aan het slavernijverleden in de Bahama’s. Pompey, naar wie het museum vernoemd is, kwam in 1830 op voor de rechten van de slaven, maar dat is hem niet goed bekomen. Ik hoor echo’s van de verhalen van Tulla en Jolie Coeur in onze geschiedenis van de Antillen en Suriname. Het museum is gevestigd in het Vendue huis (de Beurs), het oudste gebouw in Nassau, erachter was plaats waar de slaven verhandeld werden. Dit ging door tot 1834, toen pas werd de slavernij in zijn geheel afgeschaft. Daarna moesten de slaven nog 6 jaar verplicht onbetaald werken als een leertraject voor dat ze vrij waren. De vrije slaven werden onderdrukt , uitgebuit en gediscrimineerd vertelt de gastvrouw in het museum. Dat vertellen ze niet in de geschiedenisboeken zegt de gastvrouw. 90% van de huidige bevolking is van Afro Amerikaanse afkomst. Nog steeds heeft 5 % van de (overwegend witte) bevolking 90% van van het geld in de Bahama’s in handen en wordt de gekleurde bevolking achtergesteld. Geschiedenis krijgt haar kleur door van de invalshoek van de verteller. In 1973 zijn de Bahama’s onafhankelijk geworden van Engeland, Lynden O. Pindling werd de eerste premier.
Het is 5 uur, de cruiseschepen vertrekken en wij gaan naar een kleine brouwerij de Rip Ty'd waar lokale biertjes gebrouwen worden….ook lekker & cultureel.
Met de lokale minibus gaan we de volgende dag naar the Retreat, een botanische tuin met een prachtige collectie palmen van over de hele wereld, aangevuld met orchideeën en andere tropische planten. Het was de tuin van Arthur Langlois, een lokale ambtenaar, die er met zijn vrouw Margret hun levenswerk van gemaakt hebben. Weer zijn we de enige bezoekers, het is er prachtig, een oase in de drukke stad waar we ons een paar uur wandelend in de tuin opladen.
Potters Kaai is een andere leuke plek. Kleine houten restaurantjes aan de rand van de haven waar de vis en Queen Conch schelpen liggen te wachten op klanten, alles vers klaar gemaakt. Er eten tussen de middag veel lokale mensen en ook toeristen zoals wij. We kiezen voor de Conch fritters, een soort kroketjes gevuld met conch snippertjes en een conch salade. Het smaakt erg lekker, de sfeer en het uitzicht van het restaurant maken het compleet.
Toch nog een keer naar het centrum, we lopen de Queens trap uit 1794, 66 treden en 31 meter hoog, uitgehouwen in massief kalkzandsteen door 600 tot slaafgemaakten. De trap verbindt het Fincastle Fort boven op een heuvel in Nassau direct met de haven. De trap komt uit op een passage met een tropische planten aan weerszijden, het militaire verleden lijkt nu ver weg.
We bezoeken het Kunst Museum met een interessante tentoonstelling van de lokale kunstenaar Antonius Roberts (4 bezoekers). Hij maakt beelden van hout uit structuren die verwoest zijn door orkanen. Vooral de orkaan Dorian uit 2015 heeft enorm veel schade aangericht en slachtoffers gemaakt.
Nassau is het politieke en administratieve centrum van de Bahama’s en de parlementsgebouwen zien er prachtig uit in hun bleekroze kleuren. De dame van het Pompey museum vertelde dat 70% van alle banen in de Bahama’s overheidsbanen zijn! Bij de parlementsgebouwen is ook het hooggerechtshof waar een ceremonie plaatsvindt. De rechters dragen Engelse witte pruiken op hun hoofd, het koloniale verleden is hier toch nog zichtbaar. Ik vraag mij dan af wat de overwegingen zijn om dat te handhaven. Zo gaan we toch weer weg met meer vragen dan antwoorden. De Berry eilanden groep staat als volgende op het programma.
Foto's
De Retreat Garden, verschillende bloemen en palmen, o.a. de Petticoat Palm en de Zombie Palm met indrukwekkende stekels op zijn stam. De vogel is - hoe kan het ook anders- de Palm Warbler.Lunch op Potters Cay, de Conch visser heeft zijn nering naast het restaurant. Verse waar wordt in het water eronder bewaard tot gebruik.
Dank voor het zoveelste interessante verhaal. Ook hier staat het slavernijverleden volop in het nieuws. Kan het zijn dat jullie in Florida, Saint Augustine zitten? Deze deeltocht nadert haar einde. Dan weer een halfjaar in Nederland om vervolgens weer verder te varen. Zeg maar een soort eb en vloed, landleven en zeeleven. Al met al heel uitdagend.
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet vanaf het land, Rob
Weer een heerlijk verhaal. Het blijft maar doorgaan. Ik lig al in bed maar toch dit nieuwe blog eerst nog even lezen voor het slapengaan. Kan ik er straks over dromen. Liefst van ons.
BeantwoordenVerwijderen