maandag 1 oktober 2012

17-30 september Lissabon

De afgelopen twee weken hebben we Lissabon en omgeving onveilig gemaakt. Lissabon is gebouwd op 7 heuvels, met iedere wijk een eigen 'centrum'. De kaart lijkt niet altijd op wat het is in werkelijkheid. Wat vlak bij elkaar ligt, is vaak gescheiden door steile straatjes. Dé manier om rond te reizen is met het openbaar vervoer en dan speciaal met de oude trammetjes.
Met de tram door de stad

Lijn 25 en 28 gaan dwars door de stad, zijn leuk én druk, want ze staan in de top 10 van iedere reisgids. Er zijn ook een paar liften, waarvan er één gebouwd is door Eiffel. Deze lift is prachtig om te zien met bovenop een spectaculair uitzicht. Het duurt wel even voor we de stad een beetje doorhebben. Lia en Evert, mijn zus en zwager, zijn op bezoek en het is gezellig om met hen op verkenning uit te gaan. We genieten ervan!

Heerlijke taartjes!
We hebben natuurlijk veel dingen gedaan en gezien die in de lijstjes staan. Hoogtepunten waren: het Jeronimus klooster in Belem, het Pena Paleis en tuinen in Sintra en het Santa Maria klooster in Alcobaca. Ook eten in een Fado restaurant in Alfama en s'avonds rondlopen in de oude wijk Barrio Alto, waar de juppen stappen. Dit inclusief een taartjes-onderzoek wat we zelf uitvoeren  in de vele pasteleria's. Pasteïs de Belem staat met stip bovenaan: een warm, knapperig filodeeg buitenkantje, gevuld met een luchtige vanillevla, bestrooid met suiker en kaneel.

In de voetsporen van de dino's 
Buiten de gebaande paden is de wandeling door een stukje van de Serra de Aire,100 km ten noorden van Lissabon. Daar hebben Sauropod dinosauriërs 175 miljoen jaar geleden door de modder gelopen. Van hun wandeling zijn, over een lengte van147 meter, sporen bewaard gebleven in fossiele vorm.
 Sommige afdrukken van de Sauropod's achterpoten zijn bijna een meter in doorsnee. De afdrukken van de voorpoten zijn kleiner en hebben een nagelafdruk aan de duim. Wat toen een modderig meertje was, is nu opgedrukt door de werking van de aardkorst in een hellend vlak. De bovenlagen kalksteen zijn in een steengroeve afgegraven, waarna de stappen tevoorschijn kwamen. Het is een bijzondere ervaring om zo met een dinosauriër op te lopen. Onbegrijpelijk om 175 miljoen jaar te overzien, flintertjes van een lang voorbij tijdperk.
Sauropod

Het is stil aan boord als Lia en Evert weer weg zijn. Roel pakt zijn kluslijst weer op en ik lees over de geschiedenis van Portugal in “The first global village, hoe Portugal de wereld veranderde” van Martin Page. De “global village” is een redelijk recente term voor een wereld die door wegvallende barrières steeds meer op een dorp gaat lijken. De Portugezen hebben een sleutelrol gespeeld in de ontsluiting van de wereld, dit dankzij de mix van Arabieren, een levendige Joodse gemeenschap en de invloed van het christendom. In dat brandpunt van kennis zijn de Portugezen in de 15e en 16e eeuw op pad gegaan en hebben een handelsimperium opgezet in en mét Afrika, India, Zuid Amerika, Azië, China en Japan. Hun zeevaarttechnieken waren vooruitstrevend, de rijkdom aldus vergaard onvoorstelbaar. De routes waren strikt geheim en de andere naties hadden het nakijken.

Monument van de ontdekkingen in Belem
 De Nederlander Jan Huygen van Linschoten was een aantal jaren klerk van de Portugese aartsbisschop in India en kopieerde geheime kaarten en aanwijzingen. In 1596, na 20 jaar “spionage”, kwam hij terug naar Nederland en publiceerde zijn veelomvattende Itinerario. Direct werd het eerste schip uitgerust om naar Java te varen, van waaruit vele Portugese nederzettingen in de Oost veroverd werden en in 1602 werd de VOC opgericht. De geschiedenis van Portugal wordt gekenmerkt door grote hoogten maar ook dieptepunten waarin het land bijna failliet was. Dat laatste maar al te vaak door mismanagement en zelfverrijking op grote schaal door koning, kerk of bezetter.
Jeronimus klooster in Belem

In het Jeronimus klooster, begin 1500 gebouwd als dankbaarheid aan God voor de behouden terugkeer van Vasco de Gama, is een tijdsbalk getekend van de geschiedenis van het klooster in relatie tot enerzijds Portugal en anderzijds de wereld. Ik vind het opvallend, dat daar ook gebeurtenissen op staan van ver buiten Europa: Chinese keizers die aantreden, gebeurtenissen in Rusland, Zuid Amerika etc. Het is een klein voorbeeld van hoe internationaal Portugal (nog steeds) georiënteerd is.

Doordat we zo langzaam reizen en ook langere tijd in één land zijn, vallen de puzzelstukjes meer in elkaar tot een completer beeld. We zien de geschiedenis en door te lezen en te reizen vult het elkaar aan. Aardig ook om te zien hoe geschiedenis door ieder land anders 'beleefd' wordt.
Het Rossio plein. Uitzicht over de stad vanaf de Eiffel lift

Nog even een lichtere noot. Het internet is zo goed dat we via Youtube naar de film 'A Lisbon Story' van Wim Wenders kunnen kijken: echt een aanrader om een sfeerbeeld te krijgen van Lissabon. Ik doe een “trailer” van de film in het blog, Met het prachtig lied over Alfama, de volkswijk van Lissabon waar de Fado ontstaan is, gezongen door Madredeus. Er staat meer fijne muziek van hen op Youtube.





Het weer en temperatuur zijn weer heerlijk, na een paar dagen wat minder weer. Ik zou hier nog wel langer willen blijven, maar de zee trekt ook weer. We kijken uit naar meer natuur en ankeren.
beroemde tegels/azelejos
Op naar het zuiden, vóór de herfst hier is.
Op sightseeing tour: Castel Sao Jorge

Tuinen rondom Pena paleis in Sinbtra

Lia en Evert in het Pena Paleis

Santa Maria klooster in Alcobaca




Geen opmerkingen:

Een reactie posten