zaterdag 14 december 2013

Buenos Aires voor toeristen 5-13 december


Heerlijk bijpraten op het achterdek
Buenos Aires Turistico, zo zou deze aflevering wel kunnen heten. 10 dagen verkennen we met onze vrienden Debra en Wil de stad. Dat zij er zijn is al geweldig. Het is leuk om steeds nieuwe mensen te leren kennen, maar het is erg gezellig om met vrienden te zijn die we al jaren kennen. Er wordt menig glaasje, bordje en kopje geledigd tijdens alle gesprekken en foto's. We lopen kilometers door de stad, metro, trein, taxi en zelfs de ferry komt er aan te pas. Teveel om allemaal te noemen (staat in een reisgids) dus ik noem de de hoogtepunten zoals wij die met z'n vieren ervaren hebben:
Alegria in het roze, La Dolfina in zwart wit
  1. De polowedstrijd. We zien de finale van het open kampioenschap van Argentinië tussen Alegria en La Dolfina. De laatste club is al een aantal jaren kampioen, Alegria is een verrassing in de finale. Het zijn topspelers op wereldniveau horen we van de buren op de tribune. Het is geweldig om de teams van 4 paarden en hun berijders, over het veld te zien galopperen. Ondertussen slaan de berijders met een lange hockeystick de bal naar het betreffende doel. La Dolfina wint uiteindelijk de laatste paar rondes, maar wat een spannende wedstrijd is het. Het feestje na afloop is ook érg gezellig met de mensen die we eerder ontmoet hebben bij de ambassade borrel.

  2. Tangodansers op Plaza Dorega
    Tango. We nemen een paar lessen, zien tango op straat, er is een Milonga (openbare dansavond) en overal muziek. De verrassing komt als Roel en ik een paar tangostappen maken op een vol metro-perron en een medereiziger het onmiddellijk overneemt van Roel om ons een handje te helpen. Hij zegt dat we woensdagavond naar het CAFF moeten gaan, een coöperatief theater, om het Orquesta Almagro te horen: “dat is pas tango muziek”. We vragen of hij meegaat en uiteindelijk gaan we met z'n zessen. Wij zouden er zonder hem niet gekomen zijn, maar we hebben een super avond. Na afloop nemen Ernesto en Claudia ons mee naar hun huis voor nog een kopje koffie. Eigenlijk was de bedoeling om samen te eten, maar ik heb dat verkeerd begrepen door de telefoon. Als je 10 uur afspreekt bij het theater ga ik er vanuit (mijn Nederlandse inslag) dat je dan al lang en breed gegeten hebt. Dus dat hadden we ook... Voor Ernesto was het zonneklaar dat eten pas na het concert is... Cultuurverschilletje! Ik denk dat als hij in Amsterdam is, het voor hem ook ondenkbaar is dat na 10 uur de meeste keukens gesloten zijn.
    Straatje in Colonia, zo uit de 17e eeuw
  3. Colonia, eigenlijk dus Uruguay. We varen een dagje naar de overkant en stappen eeuwen terug in de tijd. Het oude centrum lijkt hier nog uit de tijd dat de Spanjaarden het gebouwd hebben. Zo stads als Buenos Aires is, zo dorps is Colonia. We waaien lekker uit en genieten van de rivier en de rust. Dat is maar goed ook, want bij de paspoort-controle wordt het Debra en Wil erg moeilijk gemaakt. Ze zijn het papiertje vergeten dat ze al betaald hebben om Argentinië in te komen. Uiteindelijk blijkt het ook in de computer te staan en is de immigratie officier zo vriendelijk om het daar uit te halen.
    Colonia vanaf de vuurtoren, Rio de la Plata op achtergond

De stad zelf is misschien wel het hoogtepunt, met alles erop en aan. Wat een bruisend geheel. Maar ook: Roel z'n telefoon verdwijnt, we krijgen regelmatig te weinig wisselgeld (zelfs als ik kaartjes koop voor de trein aan een loket!) of de prijzen verdubbelen op raadselachtig wijze. Het is dus goed opletten bij de gewone dingen, veel meer dan in Brazilië. Iedereen stopt hier voor een rood licht, maar toeristen afzetten is toegestaan.
Adus verthoont hem de stad Buenos Aires, ca 1628
In ons havengebied is het een en al luxe. De dure restaurants aan de overkant zitten vol. De ruimtes boven het havenkantoor worden vrijwel iedere dag helemaal opnieuw ingericht door cateraars voor het volgende feest of bijeenkomst met entreeprijzen tot 1000 pesos/125 euro pp. Maar als we een nieuwe gasfles nodig hebben (onze Europese flessen zijn hier echt nergens te vullen) moeten we naar een favela (sloppenwijk), want elders is dit niet te krijgen. Wat een contrast is het ook hier. 's Avonds lopen mensen de vuilnisbakken uit te pluizen naar iets eetbaars of om iets te recyclen en slapen hele gezinnetjes op straat.

We vervangen de lagers van het stuurwiel met de support van Jeroen voor alle technische details, zeilers op de haven voor een goede lagerwinkel en Omar, een geweldige monteur via de Capitan van de Yacht Club Puerto Madero. Schaffen 200 meter landvast aan voor de afgelegen baaitjes waar we straks zullen liggen en ons boodschappen en kluslijstje wordt eindelijk kleiner.
Cafe'Dorego
Debra en Wil zijn weer terug naar Toronto en wij maken klaar voor vertrek. Mar del Plata is de volgende bestemming. Er staat nu nog weinig wind, maar we hopen toch op een goed windje voor de komende dagen.
Dicht bij de kampioenen, geweldige wedstijd.
Vuurtoren met kloosterruines Colonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten