donderdag 14 mei 2015

Regen in het paradijs - 5 tot 12 mei

Uitzicht van Mount Duff, met miezer regen
De hele week blijft het weer wisselvallig met harde wind uit noordelijke richtingen veel bewolking en af en toe een bui. De buien duren nooit lang, dat is het goede nieuws. Na eerst weken met prachtig weer moeten we even omschakelen. Het regent in ons paradijs! We proberen samen Mount Duff te beklimmen, met 441 meter het hoogste punt van Gambier en steil. Op een derde moet ik al afhaken, ik kan gewoon niet goed ademhalen. Roel komt helemaal boven, wow wat een uitzicht! Op de foto's is wel te zien dat het waterig weer is. De benauwdheid blijkt een flinke keelontsteking te zijn en dat houdt me een paar dagen rustig en op de boot.

Het geboorte register van Rikitea op het stadhuis
We lezen en prutsen wat en kijken onze ogen uit naar de ankerplaats. We liggen nu zeker met 20 boten en horen steeds dat er nog mensen onderweg zijn. De boten komen uit het Panama kanaal en Galapagos en zijn zonder uitzondering groot, inclusief 5 enorme catamarans. Na onze "eenzaamheid" in Patagoniƫ is dit heel anders. Door de noordenwind kan er ook niemand weg. Voor het eerst sinds lange tijd komen we 2 Nederlandse boten tegen en het is heerlijk om in onze eigen taal te kunnen praten. Het zou wel fijn zijn om verder te gaan, omdat we graag de Tuamotu eilanden willen bezoeken voor we naar Tahiti gaan. Die tijdsdruk zal de komende maanden steeds meer gaan spelen. Te veel te zien in te weinig tijd en zijn altijd weersafhankelijk.

Overal bloemen langs de weg
Vanaf Taku Punt de motu's op de rand van rif
Op een mooie dag wandelen we naar Taku een dorpje op de noordpunt van het eiland. Eerst over de kam van het eiland naar de andere kant door prachtig regenwoud en daarna over de onverharde weg langs de waterkant en door de dichtbegroeide heuvels. Marianne van de Manatai kent bijna alle planten en weet wat eetbaar is en hoe de locale mensen ze gebruiken.
De binnenkant van Taku punt
Boompjes waar je touw en een schuilplaats mee kunt maken, varens om hoofdtooien van te vlechten tegen de muggen, paarse bloemetjes die naar champignon smaken voor in de soep en ga zo maar door. Doordat alles een verhaal krijgt zien we meer. Het dorpje Taku is vrijwel onbewoond, maar wel een grote kerk van rond 1850 die ze restaureren.
Ylang Ylang bloemen
Bij de kerk staat een ylang ylang boom die in bloei staat, de bloemengeur is met niets te vergelijken zo zoet en exotisch. Om de punt waait het flink en dat geeft de wandeling een lekker fris tintje. Vanaf een uitkijkpunt zien we de golven aan de andere kant van het vliegveldje kapotslaan op het buitenste rif. Binnen het rif zien we de mooiste kleuren blauw, groen en turkoois. Het is zo prachtig dat we iedere keer weer met open mond staan te kijken.

De toespraak van de Administrateur
Om het grijze weer te doorbreken komt de administrateur uit Tahiti op bezoek. Iedereen mag komen kijken bij de ontvangst in de sporthal. De gebruikelijke toespraken volgen. De burgemeester is blij met het bezoek en wijst op wat er allemaal ontbreekt op het eiland. De administrateur is ook blij dat hij er is en doet beloftes over wat hij allemaal gaat proberen te doen. Ik geloof dat de plannen om een nieuwe school voor de tieners te bouwen al vaste vormen hebben. Ze spreken ook over een marina voor de boten, moge dat maar heel lang in de praatfase blijven! We moeten er niet aan denken dat deze prachtige plek overgenomen wordt door de projectontwikkelaars!
De Dansers
Dan komt de lokale dansgroep optreden. Trommels en zelfgemaakte percussie instrumenten geven de toon aan. De kostuums zijn van bladeren gemaakt en de dansers glanzen van de geurige Monoi (kokosolie) waarmee ze zich insmeren. Er wordt gedanst en gezongen. Heerlijk om naar te kijken en weer heel anders dan op Paaseiland. We horen dat dit meer lijkt op de dans van de Marquesas eilanden. Aan de kant staat een klein meisje alles na te apen, jong geleerd oud gedaan. Na de dans wordt iedereen uitgenodigd om wat te eten, de gastvrijheid is vanzelfsprekend.
De bladerrokken en topjes worden achtergelaten en de kinderen van de boten spelen prinses en krijger en ook bij ons hangt nu zo'n bladergordijn over het stuurwiel. Kunstig gemaakt!

Franse buren: 's morgens om 6 uur ligt het ontbijt al in de kuip
Net het weerbericht opgehaald, komende week lijkt nog geen weer om naar het noorden te zeilen...we zitten vast, maar wel in een paradijsje.
Beeld in Stadhuis

De Anna kapel, een van de vele kerkjes

 Pompelmoezen in overvloed


Voor zeilen in de Gambier Archipel hebben we gebruik gemaakt van de uitstekende Gambier Guide van het zeiljacht Pitufa, te vinden op www.pitufa.at

1 opmerking:

  1. Hou vol daar hoor! Hahaha! Wat een lullige plek om te zijn! Groetjes van ons uit Venetie. Kleine jachthaven pal tegenover San Marco. Heel leuk! Xxx Rob en Anja ( en Ben en Marieke)

    BeantwoordenVerwijderen