zaterdag 30 mei 2015

Aankomst Tahanea 28 & 29 mei

Eindelijk weer verse vis!
De laatste dag op zee heeft nog een verrassing voor ons in petto. We slaan weer een vis aan de haak, ik had de moed al bijna opgegeven. We denken dat het een Wahoo is, zo'n 95 cm lang en slank. Er komen twee mooie grote witte visfilets vanaf. De hele dag zitten we te glimmen en het is lekker smullen.
Navigeren met Google Earth en de plotter
De oversteek verloopt verder probleemloos. In de nacht van donderdag op vrijdag varen we tussen twee atollen door naar de ingang in het rif van Tahanea. Zelfs als we er een kleine 4 mijl vandaan varen zie ik het andere atol niet, ook niet met de verrekijker en maanlicht. Ik zou hier niet graag varen zonder kaart en gps. We gebruiken nu ook de opgeslagen satelietfoto's waar we een gps muis op aangesloten hebben, de werkelijkheid is immers nauwkeuriger dan welke kaart dan ook. Ja, zo durven we wel! Toch wachten we op daglicht voor we naar binnen gaan, zicht gaat boven alles.

Uitgaande stroming en wind uit de andere richting: rommelig
Het invaren van het atol gaat goed, al hebben we nog veel uitstromend water. Het is precies tussen laag en hoog water in, maar dat zegt bij atollen niet zoveel merken we. Hoe het wel moet zullen we de komende weken wel leren. We hebben stroom tegen, tot 5 knopen op het smalste stukje, maar we komen er doorheen. Eenmaal binnen is alles rustig en ankeren we achter een motu/eilandje met de neus in de wind. Er liggen al twee andere boten, wat zullen die weer voor nieuwe verhalen aan boord brengen?
Het budget van de reservaat laat kennelijk te wensen over
De hele dag is het wisselend weer en we zijn altijd een beetje uit ons ritme na dagen op zee en een wel erg korte nacht. Een rustig dagje op de boot dus. Morgen op verkenning. De eerste indruk is overigens dat het veel groter is dan we verwachtten. We kunnen de overkant van het atol niet zien! We liggen nu aan de oostkant van de doorgang in het rif. Er zitten daar vlak bij elkaar drie doorgangen, de rest van het atol is omsloten door het rif. Het Tahanea atol is een natuurreservaat omdat hier de zeer zeldzame Tuamotu strandloper broedt, maar of we die tegen gaan komen?
Is dit hem? Nee helaas niet, maar wel mooi!
Navigatie: de geweldige Tuamotus Compendium van het jacht Soggy Paws te vinden op: http://svsoggypaws.com/files/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten