vrijdag 4 november 2016

Déjà Vu Brazilië? 20-31 oktober

We starten met een flitsend begin van de werkzaamheden, het onderwaterschip wordt in een paar dagen helemaal gestript. Het aluminium ziet er prima uit een ook de puzzel met loslatende plamuur wordt opgelost. Die bleek later aangebracht over andere lagen heen en de hechting was niet meer optimaal. We beginnen straks helemaal opnieuw met het aanbrengen van het verfsysteem, voorlopig staat Tara in haar blote billen met een zachtroze laag anticorrosieverf te wachten op het vervolg. De tweede week begint met een vrije dag, daarna een dag regen (geen werk) en dan een dag geen mensen om aan de boot te werken. Er bekruipt ons een dêja vu Brazilië gevoel. Wij werken iedere dag aan onze klussen, maar de voortgang lijkt eruit. Een gesprek dan maar, in afwachten hebben we geen zin in. Vrijdag wordt er keihard aan de boot gewerkt, kijk, het kán wel. Ze hebben twee grote klussen op de andere werf van het bedrijf, maar wij willen ook vooruit. Er komt nog een tentdoek over de boot heen zodat er ook met regen doorgewerkt kan worden. De slechte plekken op de opbouw worden aangepakt. Het komt vast goed, maar er is nog een berg werk te verzetten.

In de tussentijd hebben we het sporten weer opgepakt en een paar keer gewandeld in de buurt. Wat een prachtige natuur en zo mooi met al die rotsen, weilanden, bossen en hoogteverschillen. Een zondag wandeling brengt ons naar de Bream Head, één van de hoge rots “hoofden” aan de ingang van de Hatea rivier. Op de beschrijving staat “veel treden”. Ze hebben niets gelogen, we gaan 500 meter omhoog via trappen, treden van rotsblokken en boomwortels. Al met al rekenen we onder het lopen uit zo'n 2500 treden! De beloofde beloning in de vorm van 360 graden uitzicht is er een met een gemengd gevoel, het is namelijk op een rotspuntje met in de diepte de zee en aan de andere kant steil aflopende rots. Net lang genoeg voor een foto en dan weer naar beneden. Dan wacht de laatste beloning, de wandeling was alleen voor fitte mensen en dát hebben we dan toch weer mooi gedaan.
De spierpijn de dagen erna nemen we op de koop toe.

Ons hutje bij Little Earth Lodge bevalt enorm. Met Jürgen en Claudia van de Belle Epoque gaan we de Abbey Caves verkennen. We zien prachtige gloeiwormen en ook de minuscule ragdraadjes met glanzende bolletjes waarmee ze insecten proberen te vangen. Hoe hongeriger hoe harder ze gloeien. Aan de vele glimmende puntjes te zien moeten er snel wat insecten langskomen. In sommige gedeelten van de grotten zijn glanzende stalactieten druiprots, maar het overgrote deel bestaat gewoon uit rots en rotsblokken met in het midden een riviertje. De laatste grot kunnen we aan het eind van de wandeling door het riviertje weer naar boven klimmen. Het koude water komt bij mij tot net onder de oksels en dan komen we weer in de warmte. We zijn zo terug bij de Lodge om lekker samen te eten. De Belle Epoque is al in Alaska geweest en gaan nu naar Patagonië dus er is genoeg uit te wisselen.

In het dagelijkse leven zien we niet zoveel van de Maori cultuur, Whangarei doet erg Engels aan. Een uitnodiging om een Maori Dawn Ceremony (ochtendgloren) bij te wonen slaan we dan ook niet af. Aan de binnenhaven van Whangarei is een klein gebouwtje gemaakt naar de ideeën van Friedensreich Hundertwasser. Deze Oostenrijkse kunstenaar heeft de laatste 30 jaar van zijn leven in Nieuw Zeeland aan de Bay of Islands gewoond en voelde zich erg verwant aan de Maori cultuur. Whangarei probeert nu een Hundertwasser/ Maori museum te realiseren. Het kleine gebouwtje is een voorproefje. Dawn Ceremonies worden alleen gehouden als er een Maori gebouw of Maori Kunst geopend wordt, dus ik neem aan dat er ook Maori kunstenaars bij betrokken zijn geweest. De Dawn Ceremony begint om 5 uur 's morgens, het is nog helemaal donker. Als we aankomen zijn er al een aantal mensen, maar geen Maori. Het lijkt erop dat vooral de ontwikkelaars en voorstanders van het Hundertwasser/Maori museum gekomen zijn. Uiteindelijk zijn er toch wel rond de 100 mensen als de Maori Tohunga (een mengeling van wijze, genezer en priester) en een jongeman verschijnen. De jongen blaast op een grote schelp en er komen nog 3 Tohunga bij hen staan. 
Ze hebben de traditionele capes om, gemaakt van natuurlijk materialen: leer, veren, schelpen, botjes en gras. De Tohunga vraagt wie het gebouw zijn naam gaat geven en de kunstenaars worden uitgenodigd hun gereedschappen neer te leggen. Daarna worden er in het Maori Karakia teksten opgezegd, gebeden om spirituele begeleiding en een goede uitkomst van de bijeenkomst. Alle Karakia teksten worden mondeling doorgegeven van Tohunga op leerling. Dan krijgt het zijn naam Te Kakano / Het Zaadje. De kunstenaars worden bedankt en mogen hun gereedschap weer oppakken. We lopen met zijn allen drie keer om het gebouwtje heen en als afsluiten een Hongi (neus tegen neus) met de Tohunga's. Intussen zingen de eerste vogels en langzaam verkleurt de lucht. Het is bijzonder om mee te maken. Roel vindt het wat al te vroeg, want de volgende Dawn ceremony mag ik alleen gaan. 's Morgens om 10.00 wordt het gebouwtje nog een keer geopend, nu door de burgemeester met lint en schaar, maar dat slaan we lekker over.

foto's Roel aan het werk, Oesters van de lokale markt, bloem van palmboom, 3x Bream Head,  A.H. Reed Memorial Park Kauri en Waterval













1 opmerking:

  1. Succes met dit groot onderhoud.
    Hopelijk niet teveel "manana" momenten.
    Hebben jullie al een planning voor het vervolg? Stille Oceaan? Groeten Cocky en Rob

    BeantwoordenVerwijderen