zaterdag 27 april 2019

Tripje naar Portland - maart



De eerste maand in de US verkennen we de omgeving van Seattle. In de zomer nemen we liever de tijd om te varen, maar het is wel leuk om iets van het binnenland te zien.
We logeren een paar dagen bij Elaine, waar we erg blij mee zijn. We maken wandelingen door de parken in en om Seattle, de diversiteit is groot: zee, eilandjes, bergen, ieder park is anders. Het is nog vroeg in het voorjaar, maar hier en daar komen er sprietjes boven de grond, sommige camelia's die beschut staan bloeien al.
De eerste tocht die we maken is naar Portland en de Columbia rivier. Op de kaart lijkt het niets, maar we zijn uren onderweg, de afstanden zijn hier groot. Vlakbij de monding van de Columbia rivier kruisen we de route van Lewis en Clark. Deze mannen en hun “Corps of Discovery” met nog 37 man en 1 vrouw doorkruisten Amerika als eerste westerlingen begin 1800 van oost naar west. Ze deden er twee jaar en zo'n 1200 km over om aan de westkust te komen. Het was de vrouw Sacajaweja, een jonge Indiaanse, die een belangrijke rol had in het contact leggen met de indianen stammen die ze onderweg tegenkwamen. 
Niet iedereen was vreemdelingen goedgezind en niet zonder reden, zoals de geschiedenis later leerde. Lewis en Clark waren helden in die tijd en ze maakten de weg vrij voor kolonisatie van het westen in de decennia daarna. Wat een opgave om in zo'n enorm land zonder infrastructuur te trekken! Hoe kwamen ze aan eten, onderdak?
Onze reisvoorbereiding is nog niet optimaal, want we zijn te laat om Fort Klawock te bezoeken, waar het Corps de winter doorbracht in erbarmelijke omstandigheden. Zelfs nu – in maart- is het ijskoud en guur. De monding van de Columbia zien we vanaf de bijna 6,5 km lange brug, als we oversteken naar Astoria. Het is een beruchte plek in de zeevaart vanwege tij, wind, de zandbanken en de enorme uitstroom van de rivier. Op de 'bar' ligt menig wrak, maar Portland had wel een groot achterland, dus een haven was belangrijk. Astoria is een grappig plaatsje met oude gebouwen uit de glorie tijd van eind 1800, nu maakt het een wat slaperige indruk.
We slapen in Cathlamet, een piepklein plaatsje 39 mijl verder aan de rivier. We hebben snel contact met de locals in de plaatselijke mini brouwerij, hoe kleiner de plaats hoe makkelijker het gaat. Pizza's worden bezorgd in het proeflokaal en het halve dorp lijkt er gezellig bijeen te komen. Er zijn weer veel verhalen, over visserij, het leven in Cathlamet, de gezondheidszorg en een klein beetje politiek.

We rijden verder naar Portland, een moderne stad aan de Willamette rivier vlak voor deze de Columbia rivier instroomt. Ons hostel is in een oud pand in een mooie wijk met dito huizen en oude bomen. De stad is op de zuidelijke oever gebouwd en we lopen door het centrum en Chinatown naar de zaterdagmarkt langs de rivier. 
Het zijn vooral eettentjes en souvenirs, dus we zijn snel uitgekeken. Het leukste is de busrit naar boven vanwaar we uitzicht hebben over de hele stad, de rivier naar beide kanten en Mount Hood en andere bergen aan de overkant. Het is een prachtig gezicht en met de kabelbaan zeilen we af naar beneden. We zien ook een andere kant van de stad, er zijn veel zwervers, we komen ze overal tegen in de kou. Ook bij Starbucks, waar er verschillende mensen met een kop koffie in de hand zitten te slapen in de warmte. Als ze een kop koffie kunnen kopen mogen ze binnen en met één kop koffie kan je best lang doen als je slaapt. Al het eten wat niet verkocht wordt bij Starbucks gaat 's avonds naar de voedselbank, nog een sociaal gebaar. Ik vind het lastig om zoveel mensen – ook kinderen en ouderen – in zulke erbarmelijke omstandigheden te zien. Wat kan je doen? Hoe komt het dat ze zo leven?

Vlakbij Portland is de Columbia Gorge, waar de rivier zich diep in de rotsen heeft gesleten. Het waait in de stad, maar in de gorge stormt het. Bij Vista Point kan ik mijn fototoestel nauwelijks stil houden om foto's te maken en het is steenkoud. Verderop in de gorge zijn er verschillende watervallen en we nemen een paar van de minder bekende om door het bos naar toe te lopen. Natuurlijk stoppen we ook bij Multnomah Falls, waar we niet de enigen zijn. De paden zijn ijzig, maar het uitzicht is prachtig, natuur verveelt nooit. We kruisen de rivier bij de Brug van de Goden, een vernauwing in de gorge, en gaan richting de bergen. Ik heb een leuk binnendoor weggetje uitgezocht om naar Mount St Helens te rijden. Een heel eind gaat het goed, maar dan stopt de sneeuwruimer en is de weg onbegaanbaar, in ieder geval voor onze huurauto. Een hele tijd later, via de hoofdweg, komen we bij het bezoekerscentrum van Mount St. Helens, met een erg mooi zicht op de vulkaankegel met sneeuwhoed. Op 18 mei 1980 is deze vulkaan uitgebarsten, na maanden onrustig te zijn geweest. Geleerden voorspelden een uitbarsting, maar na veel waarschuwingen en geen gevolg wilden de bewoners terug naar hun huizen. Op 17 mei ging de eerste groep terug en op 18 mei gebeurde het dan toch. 
De aardbeving was maar 5,1 op de schaal van Richter, maar de vulkaan eruptie had een kracht van 1500 atoombommen!! Onvoorstelbaar zo'n kracht. De gigantische as en puinwolk verplaatste zich razendsnel naar beneden en 57 mensen kwamen om. De top van de vulkaan is daarna flink lager geworden. Na bijna 30 jaar herstelt de natuur zich en ontstaan er nieuwe bossen, voor Mount St Helens is het maar een hikje in de tijd, alleen wij tellen de jaren.....

wordt vervolgd.

Foto's: Cascade Mountains vanuit het vliegtuig, Columbia River Gorge, Bruidssluier waterval etc.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten