zondag 21 maart 2021

De Speeltuin "Baja California" - februari 2021

Niet alleen voor ons is Baja California een mooie plek om op verkenning uit te gaan. Onderweg komen we allerlei mensen tegen die hier de woeste natuur en de uitdagingen zoeken. De groep Amerikanen die met stoere 4x4 campers rondtrekken is het grootst. Op afgelegen stranden zijn er mini campings met een strodak waar je de camper onder kunt zetten, palapa's genoemd. Geen overbodige luxe als de zon lekker staat te schijnen. Sommige stranden hebben zelfs dat niet. Op het dak worden de speeltjes gestouwd: kajak's, mountainbikes, surf- of paddleboards. Natuurlijk zijn er ook de campers met het formaat van een flinke touringcar, maar die zien we eigenlijk weinig op de stranden waar wij komen. Omdat we dit jaar in de dorpjes mogen komen zoals Agua Verde, Timbabiche en San Evaristo komen we ook andere sporters tegen.
Off road motoren met de berijders helemaal in shockproof pakken, ze overnachten in het wild of in de dorpjes en rijden honderden kilometers door zand en steen woestijnen. Indrukwekkend vond ik een stel Californians die met hun mountainbike en mini tentjes het 1200 kilometer lange schiereiland door fietsten. Dat doe je niet op de weg, want zelfs voor twee auto's is die al smal en de berm is vaak steil en afgebrokkeld. Dan moet je toch wel aardig wat doorzettingsvermogen hebben, want buiten de grote weg is er vrijwel geen wegennet. Deze twee corona jaren is er geen “Ensenada 1000”, een soort Parijs-Dakar maar dan in 1 etmaal. Een super rit voor motoren, 4x4's en een soort tank auto's die per stuk rustig een half miljoen dollar kosten. Het levert stoere verhalen op en faam als je wint. Dit jaar zijn er weinig toeristen die voor een weekje komen, maar in andere jaren komen van heinde en verre vissers voor de tonijn en zwaardvis vangst en gasten om walvissen te kijken. Er zijn kite- en board surfers aan de buitenkant van het schiereiland, duikers, bergwandelaars en zonaanbidders. Zoveel ruimte om ongestoord te doen waar je zin in hebt.

In Timbabiche komen we Salvador tegen op het strand . Hij liep met een groepje dagen lang langs de bergachtige kust. In de tijd van de eerste missies werd er een muilezel route onderhouden waarmee de missie posten bevoorraad werden vanuit onder andere La Paz. Door de snelle boten is het pad in onbruik geraakt maar met een beetje goede wil toch te lopen. De grootste uitdaging is het vinden van water onderweg. De afgelegen rancho's zijn dan onontbeerlijk, want zij kennen het gebied als geen ander. Om de bron vervolgens te vinden was nog knap lastig vertelt Salvador. Hij zoekt een lift terug naar AguaVerde waar zijn auto staat. Wij gaan die kant op dus we hebben een leuke ochtend met het uitwisselen van verhalen. Salvador heeft jaren op superjachten gewerkt (lees: veel gepoetst) en daar zijn vrouw ontmoet voor hij zich weer vestigde in de US. Hij is timmerman en bouwt huizen volgens oude principes waarbij er in de hele constructie geen enkele spijker voorkomt, een echte vakman. Werken in de zomer, met de camper in de winter naar Baja California, zo doen velen dat.


Wij vervolgen langzaam onze weg naar het noorden. De Tocht van San Evaristo naar Timbabiche varen we door het San José kanaal, we kijken de hele dag uit naar walvissen, maar zien er geen. Eenmaal uit het kanaal varen we langs een prachtig stuk kust met bergen in de mooiste kleuren en vormen. Roze, rood, wit, groen, okergeel, zwart en gestreept door de verschillende lagen. Op foto's komt het niet zo tot uitdrukking, maar in Timbabiche vind ik stenen van alle kleuren, onze dagtocht in één hand. Het vissen wil bij ons nog niet echt lukken, maar met enige regelmaat komen we visserskampen tegen waar we een verse yellowtail kunnen kopen. In Timbabiche komt Miguel naar ons toe of en zin hebben in crayfish, een soort kreeft zonder grote scharen. Hij gaat ze even vers voor ons duiken en die avond smullen we in de kajuit van verse kreeft in de ondergaande zon.... 
De lagune bij Timbabiche. Met springtij loopt het vol en is een bron van leven voor allerlei vogels. We zagen ijsvogels, en veel verschillende reigers en kleine zangers die we alleen konden horen. Deze cactus heet heel toepasselijk "oude man". Voor de schildpad was het springtij het einde


In Timbabiche staat het "Roze Huis" Een arme visser vond begin 1900 een reuzen parel en verkocht die voor vissers begrippen voor enorm veel geld. Genoeg om een paar vissersboten van te kopen en dit prachtige huis te bouwen. Ik denk dat hij geen onderhoudsfonds voorzien heeft, want de erfgenamen konden het niet onderhouden en alles wat herbruikbaar was is eruit gehaald. Nu staat het statig te zijn, tot de natuur het weer overneemt. Maar ik kan me zo voorstellen wat een prachtig gezicht het was toen het net gebouwd was. In de verre omtrek is namelijk niets. 


                                           Een Heermann's meeuw, mooi he?





2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, wat een vrijheid, natuur mooi weer en avontuur! Leuk om te lezen. Eind van deze week hopen we dat de nachtvorst hier een keer over is. Groeten van Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Hans,
      dank voor je leuke reactie, de nachtvorst zal nu wel over zijn hoop ik! Zomer in Nederland is heerlijk, al is het minder wild.
      hartelijke groeten,
      Roel en Jacomine

      Verwijderen