zaterdag 13 april 2024

Rock Sound Home Coming Festival - maart/april 2024

We liggen nog een paar dagen in de Rock Sound Baai. Overdag doen we klusjes aan de boot, boodschappen en verkennen we de omgeving.

Het dorp heeft een Blue Hole, een bijna perfect rond meertje omgeven door rotsen, 300.000 geleden gevormd door de erosie van het kalkzandsteen plateau. Het heeft een mooie, serene sfeer. De Blue Hole is meer dan 180 meter diep, het water is een klein beetje zout, met veel mineralen, sommigen zeggen geneeskrachtig. Er zijn veel vissen die het kennelijk heerlijk vinden om er te leven en bewoners komen er picknicken en een duik nemen.

De Kathedraal grotten liggen net buiten het dorp, aan de rand van het eiland. Sommige gedeeltes van de plafonds zijn weggesleten en vormen ronde lichtgaten waar wortels van bomen en lianen door naar beneden groeien en op sommige plekken ook bomen door naar boven groeien. De lichtval in de grotten is heel bijzonder en de planten geven het een extra mysterieus tintje. Net naast de grotten ligt het Bubbelende Blue Hole, deze staat in verbinding met de zee en ademt in en uit op het ritme van de getijden door het poreuze kalkzandsteen waar het uit bestaat.

Stukje bij beetje ontdekken we ook meer van de geschiedenis. De eerste bewoners op de eilanden waren Lucayans, rond 800 geëmigreerd vanuit Zuid America. Columbus’ eerste plaats in de nieuwe wereld waar hij in 1492 aan land kwam was in het zuiden van de Bahama’s. Vanaf toen bestonden de eilanden ook voor Europa. De eilanden waren de eeuwen daarna afwisselend Spaans en Engels. De inheemse bevolking werd begin 1500 door de Spanjaarden gedeporteerd naar Hispaniola als slaven. Daarna duurde het nog bijna 150 jaar voor een Europeese nederzetting werd gesticht in de Bahama’s door de Eleutheran Adventurers. Een religieuze groep die onderdrukt werd op Bermuda vluchtte in 1647 naar een eiland wat ze Eleuthra noemden, naar het Griekse woord voor vrijheid. De groep brak op, maar het eiland bleef bewoond. Na de afschaffing van de slavernij in Engeland en de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten vluchtten loyalisten en voormalige slaven naar de Bahama’s, de eerste grote stroom bewoners. Een gelijkwaardige bevolking was het nog niet. In 1973 werden de Bahama’s onafhankelijk van Engeland. Een grote stroom toeristen, visvangst en banken zorgt voor goede inkomsten en de bewoners lijken in goede omstandigheden te leven. Al moet je soms wel naar een ander eiland om te werken, voor medische behandeling of scholing.

Ieder jaar wordt Rock Sound Home Coming gevierd. Inwoners die elders zijn gaan wonen en werken, veelal in de Bahama’s zelf, komen terug naar hun dorp om familie en vrienden te ontmoeten. Het is een groot evenement wat een week duurt. Vrijwel iedere avond zijn er optredens met eten en drinken op een terrein bij het strand. De muziek wordt naar mate het later wordt luider en alle boten in de baai kunnen meegenieten, of ergeren zich en dat gebeurt ook.

Wij gaan een paar keer naar de wal om mee te eten en een biertje te drinken, hier met Sarah en Trevor. Het toppunt van de avond halen we nooit, té laat voor ons. Vooral zaterdagavond is geanimeerd. De meesten komen tip top naar het feestterrein, de kinderen mooi aangekleed en haren prachtig ingevlochten. Maar ook de volwassenen zien er feestelijk uit.
Ze komen om elkaar te zien, wij mogen er zijn maar maken geen deel uit van de groep, dat is duidelijk. Van verschillende bewoners hebben we gehoord dat er een Junkanoo komt en dat zou ik graag willen meemaken. Een soort carnavalsoptocht waarin allerlei culturele achtergronden terugkomen: Afrikaans, de slavernij tijd, hun leven nu. Maar wanneer die is? De één zegt misschien zaterdag, maar zondag kan ook, een ander zegt maandag, de laatste dag van de festival week. Ik mail de dame die contactpersoon is en krijg prompt een mail terug met de tijden van de optredens ‘s avonds, maar niets over de Junkanoo.

Ik vraag me dan af hoe dat werkt, gebeurt het spontaan, is er een tam tam waar wij niets van weten, willen ze ons liever niet erbij? Ik vraag het in de supermarkt en de twee dames die ik spreek zeggen zeer gedecideerd dat zij daar niet aan mee doen. Als we zaterdagavond op het feest komen, horen we dat de Junkanoo die middag is geweest om 5 uur. Het blijft dus een raadsel.

Tijd om verder te gaan, we zeilen weer een prachtige dag naar een smalle doorgang in het rif, de Current Cut, op weg naar Spanish Wells in het Noorden van Eleuthra. De waarschuwingen staan met dikke letters in de gids, sterke stroming, oncontroleerbare boten als je niet hard genoeg kunt varen en zo meer. Wij hebben het té netjes gepland, met doodtij gaan we door de Cut en meer dan een halve knoop stroom mee is er niet.

Spanish Wells heeft de naam omdat er in de zilvervloot tijd Spaanse schepen water zouden innemen voor hun tocht over de Atlantische Oceaan. Alle riffen en ondiepten in dit gebied maken dat een onwaarschijnlijk verhaal, maar de naam is gebleven. Nu is het de dé plek waar de visvangst van de Bahama’s zich concentreert. Vissersschepen liggen in de haven of varen langs met een sleep van drie of vier kleine bootjes achter zich. Ze vangen kreeft en conch en het zijn goede jaren. In het dorp komen we een kreeftvisser tegen met een dikke gouden ketting om zijn nek, aan het uiteinde hangt een prachtige gouden kreeft van zeker 15 centimeter. Het is te hopen dat de kreeften het tempo bij kunnen houden van de verbeterde manieren om te vissen. Voor de conch is dat in ieder geval niet zo en ieder jaar moet er dieper worden gezocht naar de felbegeerde schelpdieren. Het is een vrije dag en in het dorp is helaas alles gesloten, jammer. We gaan eind van de middag verder en ankeren net buiten de eilanden om morgen door te varen naar de Abaco’s. Er komt weer een koufront aan met veel wind en daarna dagen wind uit het noorden, dus morgen is de beste dag.

Volgens zeilers die hier al jaren komen hebben we een slecht jaar met zoveel opeen volgende koufronten, motorboten en zeilers met weinig ervaring hebben daar nóg meer last van, maar het zou fijn zijn als we nog een poosje rustig weer krijgen. Lekker snorkelen in de Abaco’s lijkt me heerlijk.

Foto's Niet alleen de natuur is veerkrachtig hier, de bewoners ook én creatief. Deze man wilde even de kade vegen bij het Blue Hole en maakte ter plekke een bezem van wat er voorhanden was. Ook een nieuwe vogel gespot, een Ani. Hij maakte veel lawaai!


Nog een paar keer de Kathedraal grot


We varen hier vlakbij land, maar wat zie je als je door de Bahama's vaart? Precies, je ziet vrijwel niets van de eilanden omdat ze zo laag zijn, voeg daarbij alle ondieptes en verborgen riffen en het moet een ware nachtmerrie geweest zijn om hier in vroeger tijden te varen. 
Huisjes in Spanish Wells, het dorp had een fijne sfeer. Het bovenste huis in de Nationale kleuren van de Bahama's


En nog een paar muurschilderingen uit Rock Sound


Geen opmerkingen:

Een reactie posten