donderdag 23 mei 2024

Terugblik 2015

Dit jaar staat de de Stille Oceaan centraal. Onze Franse zeilvrienden in Puerto Mont menen dat één seizoen Pacific van april t/m oktober veel te kort is, maar wij gaan dat toch doen. Zandstranden en palmbomen, zo verschillend zullen die eilanden toch niet zijn. We hebben het mis. Iedere eilanden groep is totaal verschillend en een hoogtepunt op zich!

Vanuit Puerto Mont varen we naar de Chileense Juan Fernandez eilanden. Onderweg vangen we onze eerste en tot nu grootste vis ooit: een enorme tonijn die we graag delen met de andere boten. We maken prachtige wandelingen en snorkelen met honderden zeeleeuwen. Daarna door naar Paaseiland. Ik hoef niet te schrijven hoe geweldig het is om aan de voet van de Moai het anker te laten vallen. We krijgen fantastische rondleidingen door de Belgische Kathleen en haar Paaseiland vrienden. Kathleen vaart met ons mee op de volgende etappe naar Frans Polynesië. Helaas kunnen we Pitcairn niet aanlopen door slecht weer, maar daarna komt alles goed.
De Gambier archipel, met parel kwekerijen en prachtige en afwisselende natuur.  De Tuamoto archipel met oeroude lagunes en de meest fantastische duik/snorkel sessies die ik ooit gemaakt heb. Tahiti en Moorea, hoge vulkaan met vanille kwekerijen, wandelingen en de Heiva dans competitie maken ongelofelijk veel indruk. De Society eilanden, waaronder Bora Bora, maar de minder bekende vinden wij leuker. In Gambier ontmoeten we de Nederlandse bemanningen van de Unwind en Bounty, het begin van een jarenlange vriendschap.

We bezoeken het nationaal park op het eiland Suwarrow in de Cook eilanden, zo puur en afgelegen.
Samoa heeft een totaal andere sfeer, met ingetogen bewoners maar wel de uitbundige natuur. Nederlandse vrienden komen naar ons toe op Samoa en varen mee door de eilanden van Tonga. Hoogtepunten zijn Niu TopuTapu met zijn gastvrije bewoners, kerkdiensten en BBQ’s. We snorkelen, walvissen spotten en een uitgebreid bezoek aan Tonga Tapu met Theo als gids. We zeilen terug naar het eiland Vava’u voor het Blue Water Festival waar 50 jachten uit de hele wereld zich verzameld hebben voor zeilwedstrijden. activiteiten en veel plezier. Top ervaring is het snorkelen in de buurt van moeder en baby Bultrug walvissen, en de vissen in de Swallow Cave: onvergetelijk.


De Hapai archipel, minder bekend en minder toeristisch. Als kers op de taart het zuidelijkste, erg afgelegen eiland van Tonga, Kelefesia. We zijn er met de Bounty en Unwind, we vangen vis, bbq’en, snorkelen, maken lange wandelingen en kampvuur op het strand. Een tropisch paradijs, en dat verlaten we na Kelefesia. Dit was een prachtig intensief half jaar waarnaar we altijd heimwee zullen houden!

Op weg naar Nieuw Zeeland gaan de we van de tropen naar de gematigde zone, met wisselend weer. Een goede oversteek en wat een welkom in Opua op het Noordereiland. The Bay of Islands een prachtig zeilgebied. De zomer begint hier en het bruist van de activiteiten. Whangarei wordt onze thuishaven. We kopen een auto en verheugen ons op de komst van de kinderen en vrienden om Kerst en Oud en Nieuw te vieren. Met hen maken we een rondreis langs de hoogtepunten van het Noordereiland. Maori dorpen, glimworm grotten, mountainbiken, vulkanische activiteit, natuurlijke baden, strand, wandelen en als letterlijk hoogtepunt het lopen van de Tongariro Crossing met Anouk.
We voelen ons thuis in Nieuw Zeeland en zijn blij dat we hier nog een jaar blijven.
8000 zeemijl 6 landen



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten