woensdag 1 mei 2024

Bermuda - april 2024

We zijn maar een paar dagen op Bermuda. Té kort, want het eiland is veel leuker dan we ons hadden voorgesteld. "Erg plattelands Engels, maar dan van 50 jaar geleden, veel kleurrijker, met zon, zonder regen en vrolijke mensen" vatte Roel het samen. De natuur is veel diverser dan op de Bahama’s. Het is voorjaar en overal bloeien bloemen, in tuinen, langs de weg, aan de bomen, tussen de palmen, dus ook de natuur is kleurrijk. Overal is water, het is dan ook niet één eiland, maar meerdere eilanden binnen de randen van het rif wat erom heen ligt. Op sommige plekken rotsachtig en wat hoger, andere gedeeltes komen nauwelijks boven het water uit. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld. Met een dag pas kan je op alle bussen en ferry’s die de baai bij Hamilton oversteken, o.a. naar de Cruise Terminal.

We liggen op een prachtige plek in de natuurlijke haven van St Georges. Het dorpje is een Unesco site en heeft veel oude gebouwen en historie. Deze eerste nederzetting op Bermuda dateert uit 1609. Er zijn smalle straatjes met allerlei winkeltjes en restaurants. Een echt parfumatelier in een van de oude gebouwen en tal van andere handwerkwinkels en kunstateliers. Vanuit het dorp wandel je zo naar idyllische baaien en over een oude spoorlijn. Aan het grote plein staat de oude Towne Hall en op de bankjes zitten iedere middag bewoners met elkaar te kletsen en alles te bekijken. Dit deel van eiland is erg rustig. De grote cruiseschepen komen aan op de andere punt van het eiland, waar van alles is om de gasten te vermaken, vooral eten, souvenirwinkels en juweliers. Sommigen komen ook naar St Georges, maar dat is maar een fractie van de bezoekers.

We gaan een paar keer met de bus naar Hamilton, de hoofdstad van het eiland. Het heeft duidelijk een streekfunctie met gewone winkels voor wat bewoners nodig hebben. Wij hebben een watersportwinkel nodig, maar behalve een zeiljack en 10 ampère zekeringen kunnen we niet vinden wat we zoeken. De rest blijft nog even op het lijstje staan. We genieten van de levendige sfeer en bezoeken het museum voor moderne kunst, met kleine exposities van kunstenaars uit Bermuda. Het Maritiem Museum heeft interessante afdelingen over de geschiedenis, de Bermuda Driehoek en de enorme hoeveelheid scheepswrakken rondom Bermuda. Een uitgebreide verzameling schelpen echter steelt de show. Het is prachtig en de omvang van de collectie is indrukwekkend.

We wandelen door de Botanische tuin met een mooie bomen verzameling. De busritten en tocht met de ferry zijn ook erg leuk, we toeren langs de beide kanten van de eilanden en door het midden en zien de verschillende kusten en dorpjes aan ons voorbij trekken. Er zijn nog druipsteengrotten, stranden en baaien, duik en snorkel mogelijkheden en een aquarium, te veel om in een paar dagen te doen.

In de haven liggen meerdere Nederlandse boten, dat is gezellig en we spreken een paar keer af. De weerberichten en tocht voorbereiding zijn een vast onderdeel van de gesprekken. En dan dient een goed weervenster zich aan voor woensdag 1 mei. We gaan ervoor en de dinsdag besteden we aan de voorbereiding: weerberichten, diesel, water, boodschappen, vooruit koken, de was en nog een laatste rondje door het dorp om onze laatste US dollars uit te geven. Hierna gaan we weer naar Euro landen. Europa we komen eraan!

Foto's van St George en omgeving







Foto's van Hamilton en omgeving: "I am Bermuda", Het museum voor Moderne Kunst, Maritiem Museum, De haven van Hamilton, voorjaar in de Botanische tuin, en Engels grapje op de Cruise Terminal










Wandeling langs een gedeelte van het Bermuda Railway Trail, Typisch Bermuda huis met getrapte daken waarmee ze regenwater opvangen in een ondergrondse wateropslag. Ook nieuwe huizen worden zo gebouwd. Er zijn geen goten, maar het water wordt via verhogingen in de dakranden naar de afvoerpijp geleid.  De smalste ophaalbrug ter wereld, slechts 1 mast breed, 






We zien de Nederlandse Wylde Swan uit Harlingen uitvaren, met een grote groep middelbare scholieren aan boord die een aantal weken meevaren en ervaring op doen op zee naast hun schoolwerk. 


We hebben al 13 jaar een reserve dieselpomp aan boord voor het geval de pomp tussen de hoofdtank en de dagtank het begeeft. In Bermuda is dat het geval en komt de loodgieters voorraad ook weer goed van pas, alle verloopjes passen met enig zoeken, en de pomp werkt prima! 


De ingang van de Haven van St George, heel toepasselijk heet deze de Stads Knip (City Cut) Zo smal is het. Eerst vaar je door het rif heen en dan aan beide kanten rotsen. In slecht weer onbevaarbaar en moet een schip buiten blijven tot het rustig genoeg is. Eenmaal binnen, lig je fantastisch.

Op het eiland broeden in mei de keerkringvogels "Bermudian Longtails"  en het was een drukte van belang voor de paartjes. 

2 opmerkingen:

  1. Wat je dan toch allemaal weer gezien hebt in een paar dagen
    dat is best heel knap.
    Even tussendoor een oliepomp vervangen.
    Roel kan zo een eigen bedrijfje: Scheepsreparaties beginnen.
    Ik denk alleen dat hij dat niet doet.
    Veel plezier met vrienden en bekenden. Groetjes van ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige reis!! En mooi dat jullie na 12 jaar toch nog pareltjes weten te vinden. Groeten, Hans en Moniqu

    BeantwoordenVerwijderen