woensdag 19 juni 2024

18 juni We zijn in Nederland! en foto's van de oversteek

Dinsdag 18 juni
15.00 Sluis Vlissingen naar het Kanaal door Walcheren. We zijn weer in Nederland!

De laatste 100 mijl varen we op de motor. Bij zonsondergang steken we het Kanaal over, nét voor de veerboot “Zebra” Dover-Calais. De noord-zuid baan gaat prima, we varen over na 3 grote vrachtschepen. De tweede baan, die zuid-noord loopt, gaat een stuk lastiger. Er komen achter elkaar 10 vrachtschepen en we hebben de stroming tegen. Na een uur lukt het om er tussendoor te piepen. We kunnen even genieten van de ondergaande zon op de witte kliffen van Cap Blanc Nez bij Calais. Direct daarna eisen de veerboten die Calais invaren de aandacht op. Het is een mooie stille nacht om door te varen! Om 03.00 maken een “tij tegen” stop voor anker bij de Trappegeer bank net op de grens van Frankrijk en België.
We zijn behoorlijk moe, dus 3 uur slaap zijn zeer welkom. Vandaag aan het eind van de dag gaat de wind naar het noordoosten en blijft daar voorlopig, lastig om dan nog in Vlissingen te komen langs de Belgische kust. We moeten dus even doorduwen, bewolkt, koud en later op de dag stromende regen. Maar het kan ons niet deren, we zijn er!

Binnen de sluis leggen we aan in het haventje van “de Schelde”, wat een rust en stilte daar. Precies 14 dagen na het vertrek uit de Azoren liggen we weer vast. Alles is heel gebleven, wij voelen ons goed, we zijn blij dat het zo voorspoedig gegaan is. Met veel dank aan de walkapitein voor de dagelijkse support onderweg, op praktisch en moreel gebied. Ook dank aan onze trouwe “fanclub” voor de mailtjes en het meeleven. Het gaf iedere dag een zetje mee. 

We gaan bijkomen en schoon schip maken en natuurlijk een bolus eten en wie weet.. een glas champagne om de aankomst te vieren? Dat klinkt goed.

Hierna komt nog één tochtje door prachtig Zeeland naar onze thuishaven Den Osse.
Foto's: de laatste blik op Sao Miguel, koffie zetten als het erg onrustig is voor Roel een uitdaging, op de knieën gaat het best, lekker eten onderweg, héél veel lezen en even wat fixen.






Na pittige dagen komen we in de buurt van het windstilte gebied. Jacomine is in de ban van "A voyage for Madmen" en we zien snelle boten langskomen, dit is de Coup de Pouce, het was niet ingeschreven voor de OSTAR dit jaar, een oefen rondje? 




Er komt storm aan, alle losse dingen gaan van dek behalve de veiligheidszaken. Jerrycans, stootwillen, losse lijnen. Alles strak en voorspelbaar is prettig.




De golfhoogte tabel en het weerplaatje van Predict Wind voor 15 juni/16 juni 




Scheepvaart in het Kanaal, dit schip is ongeveer 1,5 mijl bij ons vandaan, daaronder Kanaal mikado. Iedere koerslijn is een schip, aan de lengte van de lijn kan je zien hoe hard het schip vaart en ons programma rekent uit wat het punt is dat het schip het dichtstbij is, eventueel aanvaring, maar zover zijn we niet gekomen. Wij zijn het rode lijntje.


De krijtrotsen bij Eastbourne

Een prachtige zonsondergang met veerboot nadat we het kanaal overgestoken zijn bij Dover 

Vlissingen in de regen, maar voor ons voelt het zonnig!











maandag 17 juni 2024

17 juni Zonnige dagen vol herinneringen

17 juni Zonnige dagen
middagpositie 50 54 N 00 43 O afgelopen 2 dagen 263 mijl gezeild nog 100 mijl tot Vlissingen

Een pleziertochtje dacht ik, maar het is iets ingewikkelder. Er zijn weer serieuze getijden en het is koud! maar het regent niet;-) Wat een scheepvaart, ook buiten de shipping lanes. We navigeren behoedzaam tussen alle schepen door en hoeven niet een keer onverhoeds van koers te veranderen. Lang leve AIS! Wat betreft het zeilen is het wel een pleziertochtje, wind van achteren tussen de 4 en 5 beaufort, soms een rif eruit, soms erin en zo zeilen we 2 volle dagen langs de Engelse Zuidkust. Wat hebben we een geluk. Vanmorgen om 6:00 kruisten we de 0 graden meridiaan van Greenwich, ook wat halfrond betreft zijn we weer een stap dichterbij Nederland. De wind is nu zwak uit uit zuiden en valt later vanmiddag helemaal weg. We hebben ook tij tegen dus de motor is nu aan zet voor de laatste mijlen, diesel genoeg.
Wat dieren betreft onderweg is het rustig. De eerste Jan van Genten zijn gesignaleerd en de grote witte meeuwen. De Witte Kliffen bij Eastbourne zagen we in de opkomende zon, wat een prachtig gezicht, later ook die van Dover, maar die zijn een stuk grijzer.

De stemming aan boord is goed. We zijn weer bijgekomen van de storm en voelen ons fit. Het schip is gelucht, droog en opgeruimd, ook fijn. Roel heeft net een broodje gebakken en we gaan lunchen in de zon. Wel verlangen we naar de wal. We zijn nu 13 dagen onderweg en het lijkt ons heerlijk om een stukje te lopen, groen te zien, vogels te horen en ergens wat te gaan eten en te drinken.

Deze dagen komen veel herinneringen boven. We varen in het gebied waar we onze eerste internationale zeezeil ervaringen opgedaan hebben. Iedere naam op de kaart heeft een betekenis. De eerste keer naar België, van Breskens naar Blankenberge, Jeroen was een half jaar. Ik hing constant spugend over de reling, Jeroen stond in de maxi cosi in de kuip. Toen hij een poepluier had is Roel omgekeerd. Een regenvakantie aan de Belgische kust waarin we de kinderen in het café hebben leren kaarten, Anouk was een jaar of 5 maar weerde zich prima. De eerste keer dat we Engeland bereikten met buddyboot Fellowship, de kinderen rond de 6/8 jaar, lagen we dagen in Ramsgate met storm te wachten op een weergaatje terug. Meerdere heerlijke gezinsvakanties met de Fellowship in de Solent en Frankrijk. De eerste keer kwamen we zeiknat in St Valerie en Caux aan, iedereen behalve Roel was zeeziek geweest en ook de boot bleek niet waterdicht, maar wat waren we trots dat we daar waren. Vakanties naar België, de Normandische en Bretonse kust, Kanaal eilanden, Zuid- en Oostkust Engeland, naar Londen, aangemeerd aan de voet van de Tower, ieder jaar werd ons gebied een stukje groter. Richting het Oosten, geweldige vakanties naar Denemarken, Noorwegen en Zweden. Op zijn 20e verhuizen we Jeroen met de boot naar Edinburgh. Anouk maakt ook andere plannen, het einde van het varen als gezin. Bij ons begint het te kriebelen om onze droom werkelijkheid te laten worden. Als de kinderen op zichzelf kunnen staan gaan we stappen zetten, we gaan het doen. Eerst nog uitgesproken met een gevoel van hoogtevrees en gaandeweg met meer vertrouwen. De rest is geschiedenis.

In dat opzicht zijn deze laatste dagen niet alleen het einde van onze wereldomzeiling maar ook van 44 jaar samen en als gezin zeilen, daar krijg ik wel een brok van in mijn keel. Kunnen wij wel zonder boot? Voor Tara gaan we een waardige nieuwe eigenaar zoeken met ver weg plannen, dat is geen boot voor binnenwater, en wij? Nu denken we genoeg zeewater gezien te hebben, tijd voor andere dingen. De tijd zal het leren….

Wordt nog één keer vervolgd….

zaterdag 15 juni 2024

Zaterdag 15 juni - nog een stormnacht voorbij

Zaterdag 15 juni
Middag positie 49 38 N 05 44,5 W 290 mijl afgelegd in 2 dagen, nog 250 mijl naar Zeeland.

De afgelopen dagen hebben we de meeste tijd goed zeilweer gehad met wind en golven van achteren. Flink wat wind zelfs, dus ook flinke dag afstanden. Na heel veel regen en donkere druilerige dagen ook weer heldere momenten. De maan kwam 's nachts soms te voorschijn en de zon scheen af en toe, lekker warm in de serre.
Afgelopen nacht was stormachtig met wind tussen de 7 en 8 beaufort en golven oplopend tot 4 meter. We wisten al dagen dat dit er aan kwam. Daar verheug je je niet op, maar je moet er doorheen en het Kanaal is een flessenhals, als je begint kan je niet meer stoppen. Het is goed gegaan! Zeilen met de minimale hoeveelheid doek, grootzeil met 3 reven en voor de golven weglopend. De windvaan heeft geweldig gestuurd, maar 3 keer moesten we naar buiten om haar opnieuw in te stellen na een paar zware golven die haar uit koers brachten, maar dat was alles. De wind was vergelijkbaar met de eerste nacht van deze depressie, maar toen hadden we geen golven en dat maakt een wereld van verschil. Gelukkig bouwde de golf langzaam op, dan kan je wennen aan het effect.
Is het fijn aan boord op zo'n nacht? Stel je een schommelwieg voor van 15 ton in een golfslagzwembad op de zwaarste stand en je slingert in 3 seconden heen en weer. Alles in de boot rammelt en bonkt in de kastjes. Buiten giert de wind, kreunt de mast, bruisen de golven om je heen en het is pikdonker. Het is een enorm lawaai alles bij elkaar. Waarom zo'n storm toch altijd in de nacht komt is mij een raadsel.
Gelukkig zijn de nachten kort en wat was ik blij toen het rond 4 uur licht begon te worden. We hadden nog wel twee velden vissers om ons heen, erg lastig, want zij varen geen logische koers en wij hebben voor de wind weinig manoeuvreerruimte. Ook dat is allemaal goed gegaan!
Degene op wacht was in zeilpak, de slaapwacht standby gaat aangekleed naar bed. Wij kunnen ons niet herinneren wanneer we dat voor het laatst gedaan hebben. Maar je moet slapen en zelfs dan zijn we moe na de afgelopen drie dagen.

We varen inmiddels onder de Engelse kust bij Falmouth het Kanaal in. De golven zijn afgenomen, de eerste reven zijn er al uit. We houden nog 1,5 dag voor de wind varen, maar het lijkt erop dat het meer een pleziertochtje gaat worden. Bij Falmouth kruisen we ook ons track van de heenreis, dus ons rondje is nu compleet! We hadden champagne in gedachten om het te vieren, maar dat stellen we even uit tot een rustiger moment.

Wordt vervolgd...

donderdag 13 juni 2024

13 juni stormnacht goed doorgekomen

Donderdag 13 juni

Middag positie 47 46 N 12 28 W etmaal van 145 mijl 

De zon schijnt vandaag regelmatig tussen de wolken door, maar daar leek het vannacht niet op. We hadden gisteren toenemende wind uit het zuidwesten en heel veel regen. In de loop van de dag hadden we al steeds verder gereefd.  's Avonds voeren we alleen nog een 3x gereefd grootzeil, de minste hoeveelheid zeil die we hebben. Nog steeds stoven we met 6 knopen door het water en in de windstoten liep het op tot ruim 7 knopen. De wind was van achteren, rond de 25 knopen, in de windstoten kon dat oplopen tot 35 knopen. Tara en Sara (de windvaan) deden het fantastisch samen, ze surften golf op golf af en wij keken toe. 

In de vroege ochtend nam de wind wat af en de windstoten verdwenen helemaal We konden rustiger zeilen en probeerden wat slaap in te halen. Want we krijgen nog meer wind de komende dagen. De afgelopen nacht zijn we in ieder geval goed doorgekomen!

Tijdens mijn nachtwacht heb ik een tijdje in de 'serre' gezeten om te kijken en te ervaren. Dit wordt mijn laatste depressie op zee en iedere keer ben ik onder de indruk van hoe goed ons schip zeilt in deze omstandigheden. Dat heeft ons in staat gesteld om de routes te varen die we wilden. De nachten met veel wind zal niet missen, ze zijn een noodzakelijk onderdeel van lange afstanden zeezeilen, maar ik blijf het zwaar en onrustig vinden. Daarna heb ik nog een stukje gelezen in 'A voyage for Madmen', over de solo zeilers in de oceanen rondom Antarctica eind jaren '60 en toen viel het weer reuze mee😅 Ik kan tenminste Roel wakker maken en een paar uur naar een droog bed.

Wordt vervolgd...

woensdag 12 juni 2024

12 juni - somber weer en wind op komst

Woensdag 12 juni 

Middag positie 47 09 N 15 54 W

Sombere, druilerige dagen, welkom in de Noord Europese zomer 2024 :-)
Het was rustig op het water de afgelopen dagen, weinig wind, vaak zeilen, maar ook stukken motor bij, of op de motor.

Nu hebben we over de wind niets te klagen, de komende dagen zelfs meer wind dan we graag zouden zien. De boot is opgeruimd voor zwaar weer, het dek is leeg, er is gekookt, zometeen nog een broodje in de oven en dan nemen we het dag voor dag. Zaterdag ochtend is het voorbij en varen we als het goed is onder de Engelse zuidkust.

Wordt vervolgd....

 

dinsdag 11 juni 2024

Terugblik 2018 Japan - Alaska

Terug in Japan, het vroege voorjaar, maar in het noorden ligt nog volop sneeuw. We skiën een week in Sapporo op het eiland Hokaido. Heel anders dan de Alpen en een leuke belevenis.
We maken de boot klaar en genieten van de kersenbloesemtijd, de Hanami, die als een roze slinger van zuid naar noord over het land trekt. Kioto verkennen we met een echtpaar van de jachtclub, heel bijzonder om de stad door hun ogen te zien en wat een prachtige stad. In Tokio/Yokohama zijn we te gast bij een studievriend van Roel en zijn vrouw. De dagen dat we er samen op uit trekken zijn een hoogtepunt in Japan. Kabuki theater, Tokio, tempels, theeceremonie en heel veel gezelligheid.
Varende zwerven we ruim een maand maand door de Seto Nankai, de binnenzee tussen de grote eilanden van Japan. Op Shikoku eiland lopen we stukje van het bekende pelgrimspad en worden we opgenomen in de lokale zeilers wereld die ons van contacten door heel Japan voorziet. We bezoeken de kunst eilanden met o.a. het Benesse museum Met onze Canadese vrienden op vakantie varen we naar verschillende eilanden en het bezoek aan Hiroshima maakt op ons allemaal een grote indruk, zowel de geschiedenis van de atoombom als de levenslust van de bevolking nu. We proeven, kijken, genieten en verwonderen ons.
We verlaten de binnenzee door de westelijke pas en zeilen naar de Oki Eilanden. Buiten de gebaande paden en een prachtig Unesco gebied. Zowel de natuur als de vriendelijkheid van de bewoners zijn geweldig fijn. We doen verschillende plaatsen aan langs de westkust, op weg naar Hokkaido. In Hakodate liggen andere Alaska lotgenoten en een boot uit Tannowa, erg gezellig. We huren regelmatig een auto en maken overal mooie wandelingen naar tempels, heiligdommen en uitkijkpunten en gaan waar het maar mogelijk is lekker uit eten en naar de warm water baden, de ene nog mooier dan de andere.
Kushiro is onze laatste stop op Hokkaido voor we vertrekken naar de Aleoeten. Ook hier weer alle mogelijke hulp van een lokale zeiler om alles in goede banen te leiden. Wat een bijzonder land en indrukwekkende cultuur, maar de bewoners hebben deze maanden echt tot een feest gemaakt.

De oversteek naar de Aleoeten kan heftig zijn en we hebben ons voorbereid op echt zwaar weer. Het valt gelukkig alles mee en op een paar ruige dagen na (3x gereefd groot zeil en kotter) komen we na 11 dagen aan op het onbewoonde Kiska, in voorjaarsstemming en vol bloemen.
We schuiven steeds een stukje op langs de vulkanische eilanden van de Aleoeten. Adak is een grote (verlaten) militaire basis, Unalaska is het centrum van de visvangst. Na het verfijnde Japan moeten we erg wennen aan de lompe maaltijden en omgangsvormen. Maar de natuur is overweldigend mooi. De eilanden, vulkanen, walvissen en later, als we bij de vaste wal komen, beren in een uitgestrekt vrijwel onbewoond land. Op Kodiak eiland komt Roel's tante op vakantie, 85 jaar en onverschrokken stapt ze in de dinghy op beren foto jacht en andere uitstapjes. We maken de jaarlijkse zalmvisserij mee, een spektakel. In Seward komt een vriendin uit Nederland op vakantie en we verkennen met Tara de gletsjers van het Aialik fjord. We zien zeehonden, zeeleeuwen en ook Orka's! Met z'n drieën huren we een auto en nemen de veerboot door de Prince William Sound met overal om ons heen gletsjers en wildernis. In het Denali park zien we beren, elanden, kariboe en nog veel meer dieren tussen de bijzondere herfstkleuren. Talkeetna brengt ons noorderlicht nachten en een - letterlijk - hoogtepunt is een vlucht over de bergen rondom Mount McKinley en een landing op de gletsjer. We sluiten af in Anchorage.
Kan er nog meer in een jaar? Er kan nog meer in. We zeilen door de Golf van Alaska naar Glacier Bay in Oost Alaska. Het bezoekerscentrum is al gesloten maar in het park mogen blijven zolang als we willen, we zijn er alleen! Normaal krijg je een drie dagen pas. We treffen formidabel herfstweer en zien zoveel dieren op land en in het water dat we er stil van worden. Ontroerend was een moeder beer met drie eenjarigen die uren lang vlak bij de boot rondscharrelden. We wandelen als we geen beren zien, wat een ervaring! We zigzaggen tussen de eilanden van Oost Alaska door naar Sitka, waar we aanleggen bij Nederlands/Amerikaanse zeilers en door hen opgenomen worden in de kleine, bloeiende gemeenschap. Ook hier ongelofelijk mooie natuur, wandelmogelijkheden én warme bronnen niet ver weg. We gaan weer naar Nederland voor Kerst, via Seattle en hebben daar nog een paar dagen tijd om rond te kijken en alvast te wennen: we zijn weer in de bewoonde wereld.

5000 mijl 2 landen

maandag 10 juni 2024

9 en 10 juni - rustige dagen

Maandag 10 juni dag 6

Positie middaguur boordtijd 46 55 N 22 45 W, 2 etmalen samen 240 mijl
Nog 1100 mijl tot Vlissingen...

Zoon Jeroen vroeg of de Franse boot misschien een Mini Transat boot was? Dat zou goed kunnen want het was een race zeiler en in de AIS omschrijving stond Solo Sailor. We zagen er zaterdag waarschijnlijk nog één, zwarte zeilen vol reclames, maar de AIS konden we niet zien. 

Het was de afgelopen dagen erg rustig aan boord, steeds noord gevaren. Tot heel vroeg zondagmorgen konden we nog zeilen, daarna 24 uur de motor aan om om de kern van een hoge druk gebied heen te varen. Vanmorgen de koers verlegd naar de ingang van het Kanaal en kunnen we motorzeilen met een lichte, zuidelijke wind. De komende dagen komt er meer wind en de contouren van Frankrijk en Engeland zien we al verschijnen op de kaart. We zien nu regelmatig beroepsvaart in/uit het Kanaal gaan, opletten geblazen dus.

Gisteren was een zonnige dag, het water zeegroen, erg mooi. We zijn bijgeslapen, doen klusjes en lezen. De afgelopen dagen was ik in de ban van 'A Voyage for Madmen', 'Een reis voor gekken', solo zeilend nonstop rond de wereld langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Lewin en Kaap Hoorn. De race was in 1968/69, een totaal andere wereld dan nu, op schip, navigatie en uitrusting gebied. Sponsoring was er nog niet. Dit was nog niet eerder gedaan en daar zat de uitdaging in. Wat hebben die mannen afgezien! Van de 9 is er maar 1 boot terug gekomen. 1 boot wilde niet stoppen en heeft er nog een rondje wereld aan vastgeknoopt, dat is pas overmacht! Wat wij doen is dan een rondje door de speeltuin met Google Maps😅

Happy hour op het zonnige voordek, heerlijk, maar wel met een fleece aan. Vlak daarvoor hoorden we een enorme ademstoot achter de boot, een walvis! Hij/zij ademde nog 2 keer rustig en verdween zonder staart in de lucht voor een duik. Op basis van rugvin en gedrag denk ik een Minke walvis. Geweldig! Maar hoe we ook keken, we hebben hem niet meer gezien. Wel een enkele dolfijn, maar deze kwam niet bij de boot. De nacht ervoor voer ik kennelijk door een groepje slapende zeevogels want verontwaardigd piepend vlogen ze op om achter de boot weer neer te strijken.

Het was een erg donkere nacht, veel bewolking, geen maan of sterren te zien. Ook vandaag overdag alleen bewolking. De temperatuur overdag is best goed, t-shirtjes bij zo weinig zuiden wind. 's Nachts is het een stuk kouder en de thermo kleding doet weer goede diensten. 

Wordt vervolgd.....

Terugblik 2017 Nieuw Zeeland - Japan

Tara ligt te glimmen in de haven van Whangarei en wij verheugen ons de komende maanden op de komst van vakantiegangers uit Nederland. We verkopen de auto aan nieuw aangekomen zeilers en gaan op pad met de boot. We zwerven langs de oostelijke kust van het Noordereiland met mooie eilanden, het Coromandel schiereiland tot de Bay of Plenty. Vogelparadijs Tiritiri Matangi is een topper, waar we de kiwi in het 'wild' zien. Prachtige wandelingen en geweldig om het te delen met vrienden en vriendinnen. We vliegen naar het Zuidereiland om twee lange wandelingen met ze te maken: het Heaphy Trail en het Abel Tasman Trail. Per kano zakken we de Waitangi rivier af. Wat een prachtig land!
Maar we gaan verder en maken Tara klaar voor de reis naar het noorden. Het duurt tot begin juni voor de Tropische stormen afnemen en we kunnen vertrekken naar Fiji. Weer totaal anders met een inheemse en Indiase bevolking en gebruiken. Prachtige natuur, duiken, snorkelen, dorpjes en wandelingen. We krijgen bezoek van de kinderen en vrienden uit Nederland en Nieuw Zeeland.
Hier scheiden de wegen van de Unwind, Bounty en Tara, zij gaan verder naar Indonesië, wij gaan naar het noorden voor een rondje Pacific. Minder gebruikelijk maar wat hebben we veel zin om die kant op te gaan.
Met Jeroen varen we door naar Vanuatu. Een hoogtepunt is Tanna Eiland, waar we letterlijk op de rand van de vuurspuwende vulkaan staan. Maar ook het Roots festival op Ambryn met lokale dansen en eten maken veel indruk. Samen gaan we verder. In het noorden komen we op de Banks eilanden, meer afgelegen en de traditionele kunst en leefwijze zijn hier nog 'gewoon' zoals het was, heel bijzonder om daar op bezoek te zijn.
We kruisen de evenaar naar Micronesie, Phonpei eiland. De ruïnes van Nan Madol het "Basalt Venetië" zijn ongelofelijk, zowel in omvang als in moeite die het gekost moet hebben om dit te creëren. Indrukwekkend is ook Chuuk Lagoon waar ik duik naar de schepen van de Japanse marine en koopvaardij die hier tot zinken gebracht zijn in de 2e Wereldoorlog.
Op weg naar Japan worden we de toegang geweigerd tot USA/Guam "Unwanted Aliens" omdat we niet de juiste visa hebben. We varen door de Marianna Eilanden naar de Japanse Ogasawara archipel, 1000 km ten zuiden van Tokyo. Onze eerste landing in Japan zou wellicht daar gestrand zijn als vriendin Mayumi niet had geholpen met de papierwinkel. We maken voor het eerst kennis met de Japanse bureaucratie, gastvrijheid en hoffelijkheid. De oversteek naar Wakayama (bij Osaka) is de spannendste die we gemaakt hebben. Een zware storm is op komst en wij zitten vastgeplakt in de Kuro Shio, de warme golfstroom die langs de kust van Japan stroomt. We halen nét op tijd de beschutting van het eiland Shikoku om de storm over te laten waaien. Wat een warm welkom krijgen we in de Tannowa Yachtclub, onze thuisbasis. Japan is zó anders dan de andere landen die we bezocht hebben. Met familie uit Nederland reizen we twee weken met de trein rond en vallen van de ene in de andere verbazing. De mensen, de architectuur, het eten, de hete bronnen, de etiquette, Shinto heiligdommen, Boedistische tempels en van alles wat we niet begrijpen. De natuur is geweldig!
Vol indrukken gaan we terug naar Nederland voor onze eerste Kerst in jaren.

Foto's volgen later….

7000 mijl 5 landen

zaterdag 8 juni 2024

8 juni - een fijne dag

8 juni - dag 4

Positie middaguur boordtijd 43 54 N 24 55 W een etmaal van 140 mijl.

De afgelopen 24 uur heerlijk kunnen zeilen. Windkracht 3 á 4, weinig golf, pal noord net niet scherp aan de wind, dus minder helling en steeds tussen de 3 en 6 mijl per uur, uitstekend! Alle twee hebben we goed geslapen vannacht en vandaag is er zon tussen de bewolking, dat klinkt goed toch ;-) Roel heeft een zaterdag gevoel en dat past goed bij chocolade cake, dat deze altijd snel op moet lijkt geen bezwaar. We eten tussen de middag verse tomatensoep met basilicum en croutons. Vanavond staan er geroosterde groenten uit de oven op het menu, met dank aan Helma voor het recept. Roel doet boot klusjes en verder lezen we en genieten we van deze fijne dag.

Ik zag nog enkele stormvogels scheren over het wateroppervlak. Er kwam een Franse zeilboot achter langs, maar hij reageerde niet op een marifoon oproep. De Franse zeilboot waarmee we vertrokken uit Sao Miguel zijn we gisteren uit het oog en marifoon bereik verloren. Dus we zijn weer alleen op de wereld

Wordt vervolgd....

vrijdag 7 juni 2024

7 juni - drie dagen onderweg

7 juni - drie dagen onderweg

Positie middaguur boordtijd: 41 35' N 24 53 W


De eerste drie dagen waren niet om over naar huis te schrijven, dat zal ik dan ook niet doen. De samenvatting: na een prachtig zonnig afscheid van Sao Miguel, wind tegen, harde wind tegen, kruisen, golven, zeeziek en slecht slapen. We zijn hemelsbreed maar 245 mijl naar het noorden opgeschoten en nog minstens zoveel voor de boeg voordat we naar het westen kunnen afslaan.

Vandaag ziet het er beter uit, naar noordelijke begrippen dan. Het turquoise en het prachtige inktblauwe water is nu leigrijs. Tussen de vele wolken schijnt af en toe de zon, maar de golven zijn afgenomen, een lekker windje en met vol tuig varen we aan de wind zo'n 6 knopen, goed zeezeil weer dus. Lekker douchen en de stemming klaart op, ik denk dat er straks zelfs weer een happy hour is.

De eerste dagen nog dolfijnen, stormvogels en een enkele Portuguese oorlogsschip kwal gezien, maar daarna niets meer. Ik geef ze geen ongelijk, ik bleef ook in de Azoren als ik hen was.

Opvallend vind ik hoe goed alle zeil manoeuvres gaan, of we ons nu goed voelen of niet. Reven, wisseling van zeil, bakstagen, alles loopt soepel op de routines die we opgebouwd hebben. De Windpilot wordt weer erg gewaardeerd voor al het sturen, vannacht zijn we niet 1x buiten geweest om haar aan te passen!

Het is lastig om deze oversteek in mijlen aan te geven omdat we niet een directe route kunnen varen. De heersende windrichting is noordoost, en daar willen we naartoe. We gaan eerst noord en daarna op de westelijke wind van een depressie, die er dan waarschijnlijk is, richting het Kanaal.

En noodzakelijke omweg om met de systemen mee te varen. Nog een dag of 12 dus...


Wordt vervolgd.....

dinsdag 4 juni 2024

De laatste etappe! 30 juni a.s. in Den Osse

We vertrekken vandaag uit de Azoren, de laatste etappe!

Na 12 jaar zwerven op zee zijn we bijna terug in Nederland! Wat hebben we bijzondere mensen ontmoet en ongelofelijk veel gezien en gedaan: het was geweldig! Maar er is niets zo fijn als gezond en wel weer thuiskomen. 

Om dat te vieren komen we feestelijk aan op zondag 30 juni aanstaande in onze thuishaven Watersportvereniging Den Osse in Zeeland.

Van veel blog volgers hebben wij geen emailadres, maar jullie belangstelling, reacties en steun zijn heel fijn geweest voor ons. Dus als je erbij wilt zijn ben je van harte welkom. Stuur dan een mailtje voor de details, graag via het email adres: tara.intocht@gmail.com  want wij zijn onderweg. 

Tot binnenkort, Jacomine en Roel


Adres

Jachthaven Den Osse

Jachthaven 1

4318 NA Brouwershaven