dinsdag 11 juni 2024

Terugblik 2018 Japan - Alaska

Terug in Japan, het vroege voorjaar, maar in het noorden ligt nog volop sneeuw. We skiën een week in Sapporo op het eiland Hokaido. Heel anders dan de Alpen en een leuke belevenis.
We maken de boot klaar en genieten van de kersenbloesemtijd, de Hanami, die als een roze slinger van zuid naar noord over het land trekt. Kioto verkennen we met een echtpaar van de jachtclub, heel bijzonder om de stad door hun ogen te zien en wat een prachtige stad. In Tokio/Yokohama zijn we te gast bij een studievriend van Roel en zijn vrouw. De dagen dat we er samen op uit trekken zijn een hoogtepunt in Japan. Kabuki theater, Tokio, tempels, theeceremonie en heel veel gezelligheid.
Varende zwerven we ruim een maand maand door de Seto Nankai, de binnenzee tussen de grote eilanden van Japan. Op Shikoku eiland lopen we stukje van het bekende pelgrimspad en worden we opgenomen in de lokale zeilers wereld die ons van contacten door heel Japan voorziet. We bezoeken de kunst eilanden met o.a. het Benesse museum Met onze Canadese vrienden op vakantie varen we naar verschillende eilanden en het bezoek aan Hiroshima maakt op ons allemaal een grote indruk, zowel de geschiedenis van de atoombom als de levenslust van de bevolking nu. We proeven, kijken, genieten en verwonderen ons.
We verlaten de binnenzee door de westelijke pas en zeilen naar de Oki Eilanden. Buiten de gebaande paden en een prachtig Unesco gebied. Zowel de natuur als de vriendelijkheid van de bewoners zijn geweldig fijn. We doen verschillende plaatsen aan langs de westkust, op weg naar Hokkaido. In Hakodate liggen andere Alaska lotgenoten en een boot uit Tannowa, erg gezellig. We huren regelmatig een auto en maken overal mooie wandelingen naar tempels, heiligdommen en uitkijkpunten en gaan waar het maar mogelijk is lekker uit eten en naar de warm water baden, de ene nog mooier dan de andere.
Kushiro is onze laatste stop op Hokkaido voor we vertrekken naar de Aleoeten. Ook hier weer alle mogelijke hulp van een lokale zeiler om alles in goede banen te leiden. Wat een bijzonder land en indrukwekkende cultuur, maar de bewoners hebben deze maanden echt tot een feest gemaakt.

De oversteek naar de Aleoeten kan heftig zijn en we hebben ons voorbereid op echt zwaar weer. Het valt gelukkig alles mee en op een paar ruige dagen na (3x gereefd groot zeil en kotter) komen we na 11 dagen aan op het onbewoonde Kiska, in voorjaarsstemming en vol bloemen.
We schuiven steeds een stukje op langs de vulkanische eilanden van de Aleoeten. Adak is een grote (verlaten) militaire basis, Unalaska is het centrum van de visvangst. Na het verfijnde Japan moeten we erg wennen aan de lompe maaltijden en omgangsvormen. Maar de natuur is overweldigend mooi. De eilanden, vulkanen, walvissen en later, als we bij de vaste wal komen, beren in een uitgestrekt vrijwel onbewoond land. Op Kodiak eiland komt Roel's tante op vakantie, 85 jaar en onverschrokken stapt ze in de dinghy op beren foto jacht en andere uitstapjes. We maken de jaarlijkse zalmvisserij mee, een spektakel. In Seward komt een vriendin uit Nederland op vakantie en we verkennen met Tara de gletsjers van het Aialik fjord. We zien zeehonden, zeeleeuwen en ook Orka's! Met z'n drieën huren we een auto en nemen de veerboot door de Prince William Sound met overal om ons heen gletsjers en wildernis. In het Denali park zien we beren, elanden, kariboe en nog veel meer dieren tussen de bijzondere herfstkleuren. Talkeetna brengt ons noorderlicht nachten en een - letterlijk - hoogtepunt is een vlucht over de bergen rondom Mount McKinley en een landing op de gletsjer. We sluiten af in Anchorage.
Kan er nog meer in een jaar? Er kan nog meer in. We zeilen door de Golf van Alaska naar Glacier Bay in Oost Alaska. Het bezoekerscentrum is al gesloten maar in het park mogen blijven zolang als we willen, we zijn er alleen! Normaal krijg je een drie dagen pas. We treffen formidabel herfstweer en zien zoveel dieren op land en in het water dat we er stil van worden. Ontroerend was een moeder beer met drie eenjarigen die uren lang vlak bij de boot rondscharrelden. We wandelen als we geen beren zien, wat een ervaring! We zigzaggen tussen de eilanden van Oost Alaska door naar Sitka, waar we aanleggen bij Nederlands/Amerikaanse zeilers en door hen opgenomen worden in de kleine, bloeiende gemeenschap. Ook hier ongelofelijk mooie natuur, wandelmogelijkheden én warme bronnen niet ver weg. We gaan weer naar Nederland voor Kerst, via Seattle en hebben daar nog een paar dagen tijd om rond te kijken en alvast te wennen: we zijn weer in de bewoonde wereld.

5000 mijl 2 landen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten