maandag 10 juni 2024

9 en 10 juni - rustige dagen

Maandag 10 juni dag 6

Positie middaguur boordtijd 46 55 N 22 45 W, 2 etmalen samen 240 mijl
Nog 1100 mijl tot Vlissingen...

Zoon Jeroen vroeg of de Franse boot misschien een Mini Transat boot was? Dat zou goed kunnen want het was een race zeiler en in de AIS omschrijving stond Solo Sailor. We zagen er zaterdag waarschijnlijk nog één, zwarte zeilen vol reclames, maar de AIS konden we niet zien. 

Het was de afgelopen dagen erg rustig aan boord, steeds noord gevaren. Tot heel vroeg zondagmorgen konden we nog zeilen, daarna 24 uur de motor aan om om de kern van een hoge druk gebied heen te varen. Vanmorgen de koers verlegd naar de ingang van het Kanaal en kunnen we motorzeilen met een lichte, zuidelijke wind. De komende dagen komt er meer wind en de contouren van Frankrijk en Engeland zien we al verschijnen op de kaart. We zien nu regelmatig beroepsvaart in/uit het Kanaal gaan, opletten geblazen dus.

Gisteren was een zonnige dag, het water zeegroen, erg mooi. We zijn bijgeslapen, doen klusjes en lezen. De afgelopen dagen was ik in de ban van 'A Voyage for Madmen', 'Een reis voor gekken', solo zeilend nonstop rond de wereld langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Lewin en Kaap Hoorn. De race was in 1968/69, een totaal andere wereld dan nu, op schip, navigatie en uitrusting gebied. Sponsoring was er nog niet. Dit was nog niet eerder gedaan en daar zat de uitdaging in. Wat hebben die mannen afgezien! Van de 9 is er maar 1 boot terug gekomen. 1 boot wilde niet stoppen en heeft er nog een rondje wereld aan vastgeknoopt, dat is pas overmacht! Wat wij doen is dan een rondje door de speeltuin met Google Maps😅

Happy hour op het zonnige voordek, heerlijk, maar wel met een fleece aan. Vlak daarvoor hoorden we een enorme ademstoot achter de boot, een walvis! Hij/zij ademde nog 2 keer rustig en verdween zonder staart in de lucht voor een duik. Op basis van rugvin en gedrag denk ik een Minke walvis. Geweldig! Maar hoe we ook keken, we hebben hem niet meer gezien. Wel een enkele dolfijn, maar deze kwam niet bij de boot. De nacht ervoor voer ik kennelijk door een groepje slapende zeevogels want verontwaardigd piepend vlogen ze op om achter de boot weer neer te strijken.

Het was een erg donkere nacht, veel bewolking, geen maan of sterren te zien. Ook vandaag overdag alleen bewolking. De temperatuur overdag is best goed, t-shirtjes bij zo weinig zuiden wind. 's Nachts is het een stuk kouder en de thermo kleding doet weer goede diensten. 

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten