woensdag 19 juni 2024

18 juni We zijn in Nederland! en foto's van de oversteek

Dinsdag 18 juni
15.00 Sluis Vlissingen naar het Kanaal door Walcheren. We zijn weer in Nederland!

De laatste 100 mijl varen we op de motor. Bij zonsondergang steken we het Kanaal over, nét voor de veerboot “Zebra” Dover-Calais. De noord-zuid baan gaat prima, we varen over na 3 grote vrachtschepen. De tweede baan, die zuid-noord loopt, gaat een stuk lastiger. Er komen achter elkaar 10 vrachtschepen en we hebben de stroming tegen. Na een uur lukt het om er tussendoor te piepen. We kunnen even genieten van de ondergaande zon op de witte kliffen van Cap Blanc Nez bij Calais. Direct daarna eisen de veerboten die Calais invaren de aandacht op. Het is een mooie stille nacht om door te varen! Om 03.00 maken een “tij tegen” stop voor anker bij de Trappegeer bank net op de grens van Frankrijk en België.
We zijn behoorlijk moe, dus 3 uur slaap zijn zeer welkom. Vandaag aan het eind van de dag gaat de wind naar het noordoosten en blijft daar voorlopig, lastig om dan nog in Vlissingen te komen langs de Belgische kust. We moeten dus even doorduwen, bewolkt, koud en later op de dag stromende regen. Maar het kan ons niet deren, we zijn er!

Binnen de sluis leggen we aan in het haventje van “de Schelde”, wat een rust en stilte daar. Precies 14 dagen na het vertrek uit de Azoren liggen we weer vast. Alles is heel gebleven, wij voelen ons goed, we zijn blij dat het zo voorspoedig gegaan is. Met veel dank aan de walkapitein voor de dagelijkse support onderweg, op praktisch en moreel gebied. Ook dank aan onze trouwe “fanclub” voor de mailtjes en het meeleven. Het gaf iedere dag een zetje mee. 

We gaan bijkomen en schoon schip maken en natuurlijk een bolus eten en wie weet.. een glas champagne om de aankomst te vieren? Dat klinkt goed.

Hierna komt nog één tochtje door prachtig Zeeland naar onze thuishaven Den Osse.
Foto's: de laatste blik op Sao Miguel, koffie zetten als het erg onrustig is voor Roel een uitdaging, op de knieën gaat het best, lekker eten onderweg, héél veel lezen en even wat fixen.






Na pittige dagen komen we in de buurt van het windstilte gebied. Jacomine is in de ban van "A voyage for Madmen" en we zien snelle boten langskomen, dit is de Coup de Pouce, het was niet ingeschreven voor de OSTAR dit jaar, een oefen rondje? 




Er komt storm aan, alle losse dingen gaan van dek behalve de veiligheidszaken. Jerrycans, stootwillen, losse lijnen. Alles strak en voorspelbaar is prettig.




De golfhoogte tabel en het weerplaatje van Predict Wind voor 15 juni/16 juni 




Scheepvaart in het Kanaal, dit schip is ongeveer 1,5 mijl bij ons vandaan, daaronder Kanaal mikado. Iedere koerslijn is een schip, aan de lengte van de lijn kan je zien hoe hard het schip vaart en ons programma rekent uit wat het punt is dat het schip het dichtstbij is, eventueel aanvaring, maar zover zijn we niet gekomen. Wij zijn het rode lijntje.


De krijtrotsen bij Eastbourne

Een prachtige zonsondergang met veerboot nadat we het kanaal overgestoken zijn bij Dover 

Vlissingen in de regen, maar voor ons voelt het zonnig!











3 opmerkingen:

  1. Veilig thuis! En zal jullie meereizen missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, wat een intensieve en waardige finish. Enorm bedankt voor 12 jaar prachtige en inspirerende blogs. We komen zondag het glas op jullie reis heffen!! Hans en Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow wat fijn dat jullie weer goed in NL aangekomen zijn. 12 jaar een prachtige reis en gezellig dat wij via jullie verhalen en foto's mee mochten reizen. Welkom thuis in ons kikkerlandje. Lieve groet Maarten&Thea "Nostress"

    BeantwoordenVerwijderen