maandag 10 juni 2024

Terugblik 2017 Nieuw Zeeland - Japan

Tara ligt te glimmen in de haven van Whangarei en wij verheugen ons de komende maanden op de komst van vakantiegangers uit Nederland. We verkopen de auto aan nieuw aangekomen zeilers en gaan op pad met de boot. We zwerven langs de oostelijke kust van het Noordereiland met mooie eilanden, het Coromandel schiereiland tot de Bay of Plenty. Vogelparadijs Tiritiri Matangi is een topper, waar we de kiwi in het 'wild' zien. Prachtige wandelingen en geweldig om het te delen met vrienden en vriendinnen. We vliegen naar het Zuidereiland om twee lange wandelingen met ze te maken: het Heaphy Trail en het Abel Tasman Trail. Per kano zakken we de Waitangi rivier af. Wat een prachtig land!
Maar we gaan verder en maken Tara klaar voor de reis naar het noorden. Het duurt tot begin juni voor de Tropische stormen afnemen en we kunnen vertrekken naar Fiji. Weer totaal anders met een inheemse en Indiase bevolking en gebruiken. Prachtige natuur, duiken, snorkelen, dorpjes en wandelingen. We krijgen bezoek van de kinderen en vrienden uit Nederland en Nieuw Zeeland.
Hier scheiden de wegen van de Unwind, Bounty en Tara, zij gaan verder naar Indonesië, wij gaan naar het noorden voor een rondje Pacific. Minder gebruikelijk maar wat hebben we veel zin om die kant op te gaan.
Met Jeroen varen we door naar Vanuatu. Een hoogtepunt is Tanna Eiland, waar we letterlijk op de rand van de vuurspuwende vulkaan staan. Maar ook het Roots festival op Ambryn met lokale dansen en eten maken veel indruk. Samen gaan we verder. In het noorden komen we op de Banks eilanden, meer afgelegen en de traditionele kunst en leefwijze zijn hier nog 'gewoon' zoals het was, heel bijzonder om daar op bezoek te zijn.
We kruisen de evenaar naar Micronesie, Phonpei eiland. De ruïnes van Nan Madol het "Basalt Venetië" zijn ongelofelijk, zowel in omvang als in moeite die het gekost moet hebben om dit te creëren. Indrukwekkend is ook Chuuk Lagoon waar ik duik naar de schepen van de Japanse marine en koopvaardij die hier tot zinken gebracht zijn in de 2e Wereldoorlog.
Op weg naar Japan worden we de toegang geweigerd tot USA/Guam "Unwanted Aliens" omdat we niet de juiste visa hebben. We varen door de Marianna Eilanden naar de Japanse Ogasawara archipel, 1000 km ten zuiden van Tokyo. Onze eerste landing in Japan zou wellicht daar gestrand zijn als vriendin Mayumi niet had geholpen met de papierwinkel. We maken voor het eerst kennis met de Japanse bureaucratie, gastvrijheid en hoffelijkheid. De oversteek naar Wakayama (bij Osaka) is de spannendste die we gemaakt hebben. Een zware storm is op komst en wij zitten vastgeplakt in de Kuro Shio, de warme golfstroom die langs de kust van Japan stroomt. We halen nét op tijd de beschutting van het eiland Shikoku om de storm over te laten waaien. Wat een warm welkom krijgen we in de Tannowa Yachtclub, onze thuisbasis. Japan is zó anders dan de andere landen die we bezocht hebben. Met familie uit Nederland reizen we twee weken met de trein rond en vallen van de ene in de andere verbazing. De mensen, de architectuur, het eten, de hete bronnen, de etiquette, Shinto heiligdommen, Boedistische tempels en van alles wat we niet begrijpen. De natuur is geweldig!
Vol indrukken gaan we terug naar Nederland voor onze eerste Kerst in jaren.

Foto's volgen later….

7000 mijl 5 landen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten