zaterdag 15 juni 2024

Zaterdag 15 juni - nog een stormnacht voorbij

Zaterdag 15 juni
Middag positie 49 38 N 05 44,5 W 290 mijl afgelegd in 2 dagen, nog 250 mijl naar Zeeland.

De afgelopen dagen hebben we de meeste tijd goed zeilweer gehad met wind en golven van achteren. Flink wat wind zelfs, dus ook flinke dag afstanden. Na heel veel regen en donkere druilerige dagen ook weer heldere momenten. De maan kwam 's nachts soms te voorschijn en de zon scheen af en toe, lekker warm in de serre.
Afgelopen nacht was stormachtig met wind tussen de 7 en 8 beaufort en golven oplopend tot 4 meter. We wisten al dagen dat dit er aan kwam. Daar verheug je je niet op, maar je moet er doorheen en het Kanaal is een flessenhals, als je begint kan je niet meer stoppen. Het is goed gegaan! Zeilen met de minimale hoeveelheid doek, grootzeil met 3 reven en voor de golven weglopend. De windvaan heeft geweldig gestuurd, maar 3 keer moesten we naar buiten om haar opnieuw in te stellen na een paar zware golven die haar uit koers brachten, maar dat was alles. De wind was vergelijkbaar met de eerste nacht van deze depressie, maar toen hadden we geen golven en dat maakt een wereld van verschil. Gelukkig bouwde de golf langzaam op, dan kan je wennen aan het effect.
Is het fijn aan boord op zo'n nacht? Stel je een schommelwieg voor van 15 ton in een golfslagzwembad op de zwaarste stand en je slingert in 3 seconden heen en weer. Alles in de boot rammelt en bonkt in de kastjes. Buiten giert de wind, kreunt de mast, bruisen de golven om je heen en het is pikdonker. Het is een enorm lawaai alles bij elkaar. Waarom zo'n storm toch altijd in de nacht komt is mij een raadsel.
Gelukkig zijn de nachten kort en wat was ik blij toen het rond 4 uur licht begon te worden. We hadden nog wel twee velden vissers om ons heen, erg lastig, want zij varen geen logische koers en wij hebben voor de wind weinig manoeuvreerruimte. Ook dat is allemaal goed gegaan!
Degene op wacht was in zeilpak, de slaapwacht standby gaat aangekleed naar bed. Wij kunnen ons niet herinneren wanneer we dat voor het laatst gedaan hebben. Maar je moet slapen en zelfs dan zijn we moe na de afgelopen drie dagen.

We varen inmiddels onder de Engelse kust bij Falmouth het Kanaal in. De golven zijn afgenomen, de eerste reven zijn er al uit. We houden nog 1,5 dag voor de wind varen, maar het lijkt erop dat het meer een pleziertochtje gaat worden. Bij Falmouth kruisen we ook ons track van de heenreis, dus ons rondje is nu compleet! We hadden champagne in gedachten om het te vieren, maar dat stellen we even uit tot een rustiger moment.

Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

  1. Wat moet het bijzonder zijn om de lijn te kruisen waar je 12 jaar geleden bent gestart. Een gedenkwaardig moment. De champagne mét zakdoekjes wachten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal top! Geweldig professioneel gedaan onder alle omstandigheden. Petje af.

    BeantwoordenVerwijderen