woensdag 26 maart 2014

Puerto Williams rustig?? 16-25 maart

Witte koppen op de golven, rechts nog net Gable Eiland
We zijn ruim een week in Puerto Wiliams, want het ene na het andere front komt over met harde westenwinden. Die waaien ons tegemoet in het Beagle kanaal met uitschieters tot windkracht 10/11. Even blijven liggen dus!

Saai is het zeker niet, want in Ushuaia lopen we Andries tegen het lijf. Een leuke Nederlander met rugzak op Zuid Amerika reis die wel zin heeft om mee te varen naar de overkant. Andries is even oud als Anouk en heeft dezelfde studie gedaan als Jeroen, dat schept een band. Het is erg gezellig met hem aan boord.
Voor de wind van Ushuaia naar Puerto Williams
Hij heeft veel gereisd en het is heerlijk om in het Nederlands ervaringen uit te wisselen. Ik kan mij even een paar dagen lekker uitleven in het idee een kind aan boord te hebben en Andries laat zich de reparaties aan trui en jas met plezier welgevallen. Hij kan lekker koken en cake bakken en zo komen we een heel eind. Na een paar dagen gaat hij verder en is het even stil aan boord.

Maar ook op de haven is van alles te doen. Er zijn schepen die zich klaar maken voor de winter en een tijdelijk verblijf in Europa en er komen steeds meer schepen die, net als wij, wachten op goed weer om naar het noorden te gaan.
Gezellig druk en lekker snoepen bij de tea party
We hebben een discofeestje in het clubhuis Micalvi, ter ere waarvan ben ik kwijt, maar het is erg geanimeerd. De diskjockey is nog geen 20 jaar oud, maar hij tovert de ene na de andere oude hit uit zijn pc en de 'dansvloer' is vol. Dat de Chileense wijn goed smaakt draagt daar misschien ook toe bij.
De Franse buren organiseren op een regenachtige dag een teaparty (erg on-Frans) en we smullen van verse wafels, pannenkoeken, Bretonse taart, cake en nog veel meer. We eten bij Cor en Petra die hier al jaren de zomermaanden zeilen en nu weer terug gaan naar Nederland. Nog één laatste afscheidsborrel in Micalvi voor iedereen weer vertrekt.
Wandelkaart á la Karina
Zo vliegen de dagen voorbij. De gesprekken gaan over tips en trucs om de komende passage goed door te komen. Ankerplekken, weerberichten, recepten voor gedroogd vlees en kruiden worden uitgewisseld met weckpotten en kiemtrucjes. Ik bedenk me dat ik een rookoventje aan boord heb en rook mijn eigen kipfiletjes en knoflookbolletjes.

Overdag is het altijd wel een paar uur goed weer en verkennen we de omgeving. Rondom de haven is overal natuur en je kunt hier lopen waar je wilt. Karina van de tourist-office tekent een kaartje met de 'verborgen' watervallen rondom het dorp.
Waterval van Rio Bronce, de hoogste van de drie
Mijn eerste gedachte is: “Wat inefficiënt, kunnen ze geen kaartje drukken?” Maar het is zo persoonlijk, ze vertelt er van alles bij terwijl ze tekent en het wordt met liefde gedaan. Waar we nog al eens gedachteloos met kaartjes omgaan die op een grote stapel liggen, koesteren we deze omdat het zo bijzonder is. Dat het kaartje heel goed klopt is ook erg fijn, we lopen, fietsen en klauteren naar de watervallen van drie verschillende rivieren en maken heerlijke wandelingen. Ook het huren van fietsen gaat hier bijzonder. De winkel is dicht, maar de fietsen staan niet op slot: een soort zelfbediening.

Calafate bessen, wie ze eet komt terug in Patagonië
Duivels aardbeien, mooi maar niet eetbaar
En ieder dag lopen we even langs het supermarktje om nog weer iets te halen wat toch wel lekker/handig of nodig zou kunnen zijn in de komende 3 maanden.
Het is druk in de yacht club
Alle voorraadbakken zitten nu propvol na de laatste lading wijn, koffie en een doos handgemaakte Alfajores (cakejes) van Señora Carmen.
Alle e-mails zijn beantwoord en administratie gedaan. Wanneer draait die wind nu?

Morgen, denken we en dan een week rustig weer? Laten we het hopen. De gletsjers wenken: kom, kom deze kant op, we hebben veel moois voor jullie in petto!
De bar van Micalvi, niet gemaakt voor lange mannen


Dit prachtige vogeltje heet een "gewone"snipe 

Buff Nekced Ibis bij de Rio Robalo

Iedere dag zijn we weer verrast hoe mooi het hier is

Laatste dag: het Den Osse vlaggetje in de zuidelijkste haven



zaterdag 15 maart 2014

Klusweek Ushuaia 8-15 maart

Etentje in Dientes de Navarino
Het afscheid van de mede zeilers naar Antarctica gaat zeer geleidelijk. In Puerto Williams eten we nog een keer met z'n allen bij Dientes de Navarino, een authentiek restaurant waar al jaren niets veranderd is. In de zaak is dat leuk, we zitten voor de hout kachel op wankele stoeltjes. De toiletten en de keuken schijnen aan renovatie toe te zijn, maar dat hebben we niet onderzocht. Mevrouw Carmen Gamboa, ruim 70 jaar, serveert ons het Chileense aperitief pisco sour en enorme borden frietjes met een sortering aan vlees. Dat gaat niet op en Carmen vindt dat we eten “als vogeltjes”. We krijgen de restjes mee voor morgen. Er was iemand geweest die haar zaak wilde overnemen en er iets leuks van wilde maken. Zoals Carmen erbij kijkt als ze het vertelt “er iets leuks van wilde maken”, ze heeft hem vierkant de deur uitgezet. Het is een van de leukste plekken waar we de laatste tijd geweest zijn.
laagste barometerstand ooit voor ons 976 mbr
De verbinding tussen Puerto Williams en Ushuaia wordt onderhouden door een groot uitgevallen opblaasboot voor 8 passagiers. Het weer speelt deze “ferry” nog al eens parten, als het té hard waait gaat hij op last van de havenbaas uit de vaart. Dat is ook zaterdagmiddag het geval en zondag vaart de ferry niet. Dus komen drie medezeilers bij ons aan boord om maandag mee te varen. We krijgen nog een opstapper die terug moet, dus het is een drukke overtocht voor Tara.
Club Nautico Ushuaia met 1e klas internet

Winkelstraat San Martin, Ushuaia 
Terug in Ushuaia is het lawaai, de bureaucratie en de drukte om niets overweldigend. Sirenes, auto's, gehaaste mensen, winkels met goedbedoelde souvenirs en veel te dure dingen. In Puerto Williams heeft de tijd een beetje stilgestaan, maar je zou bijna wensen dat dat in Ushuaia ook gebeurd was. Ik schrijf “bijna” want we zijn wel blij met het snelle internet zodat we kunnen Skypen, onze belastingaangiften kunnen doen en nog wat administratie voor we weer de rimboe van de Chileense scheren ingaan.

We hebben ook een verdrietig bericht van het overlijden van een vriend/collega van mij als we onze mailbox openen. Het blijft heel moeilijk om dan zover weg te zijn en mijn gedachten zijn opeens weer terug in Nederland. We proberen het toch een plekje te geven aan boord.

Ik overdrijf, er was er één: dit is de Vuuroog Diucon
Dat niet alles goed kan gaan bewijst de vogelexcursie die we op de valreep meepikken in het Tierra del Fuego park. Vogelgids Gaston doet zijn uiterste best, maar van de vogels vrijwel geen spoor. Het is ook koud en sneeuwt licht, de zomer was al niet warm maar de herfst is kennelijk overgeslagen: en het is nog niet eens 21 maart! Waarschijnlijk zitten die vogels vandaag allemaal lekker in hun warme nest en dat hadden wij ook beter kunnen doen.

Morgen gaan we de laatste boodschappen doen voor we weer vertrekken. Eerst terug naar Puerto Williams om weer in te klaren in Chili, daarna varen we het Beagle kanaal af in westelijke richting en verlaten we na twee jaar de Atlantische oceaan op weg naar de Pacific.
Laatste foto's:  Puerto Torro,

School Puerto Torro met symaptieke leraar en 2 leerlingen

Begraafplaats Indianen bij Puerto Williams





zaterdag 8 maart 2014

Drake passage & Beagle kanaal 3-7 maart

3 maart Middagpositie Drake Passage 58º35' Zuid 67º01' West
4 maart 09.30 Kaap Hoorn 55º17' Zuid 66º50' West

Kaap Hoorn, wat is het groen hier!
Het weer tijdens de oversteek van de Drake Passage is gelukkig veel beter dan de weerberichten waarmee we op pad gingen. Windkracht 10 in de vlagen wordt 8 en gelukkig halve wind. Het etmaal tegenwind met 6-7 halveert, daarna draait de wind weer meer naar het westen en kunnen we zeilen. Zolang we op zeil genoeg snelheid hebben zeilen we, maar de schipper laat de passage niet aan het toeval over: we zeilen met de motor bij om een snelheid van boven de 7 knopen te houden en de verwachte windkracht 10-12 bij Kaap Hoorn voor te blijven. Net ten zuiden van de Kaap zit een plateau waar de diepte snel terugloopt van 1.500 naar net 100 meter en juist daardoor ontstaan die beruchte golven. In combinatie met de wind geen aantrekkelijke gedachte.
Bezoek aan de vuurtoren en het Chileense gezin

Gelukkig dat het wat beter is dan verwacht, omdat het zelfs met redelijk weer een zwaar stuk is. Als we zeilen moet er met de hand gestuurd worden. De golven zijn erg onregelmatig en de Santa Maria bokt soms als een weerbarstig hobbelpaard. Het maakt het slapen lastig omdat je alle kanten op wordt geschud en soms gesmeten en het dreunen van de golven tegen de huid van het schip maken het er niet beter op. De zeeziekte is gelukkig veel minder, de wachten worden trouw gedraaid, maar er wordt ook afgeteld. Nog zoveel dagen, of vooral: nog zo vaak een nachtwacht.
De spanning over het weer is voelbaar en lost maar langzaam op. Als duidelijk wordt dat we ruim voor het front bij Kaap Hoorn zijn, is iedereen opgelucht.
Santa Maria Australis rechts te zien in de baai bij Kaap Hoorn
De laatste nacht op zee genieten we en zijn er zelfs sterren, het Zuiderkruis staat hoog boven ons aan de hemel. Roel en ik hebben de wachten van 0-2 en 2-4 uur in de nacht. We slapen dan ook nog als Kaap Hoorn op de ochtend van de 4e maart in zicht komt. 530 mijl gevaren in precies 3 etmalen! Het weer is zelfs zo rustig dat we aan land kunnen om een bezoek te brengen aan de Chileense basis op de Kaap. Iedereen is opgetogen. Het is onverwacht en het doorbreekt gelijk de hangerige sfeer. Wolf houdt de boot in de baai, want ankeren is bijna onmogelijk. De rest gaat naar boven. Wat een overgang!
Iedereen staat aan de vaste wal nog na te schudden en we zijn véél te dik gekleed. Het is hier warm met een graad of 10 en zó groen! We worden hartelijk ontvangen door het gezin wat dit jaar op de vuurtoren woont. Vader van de Chileense Marine, met vrouw en zoon van een jaar of 12. Ze hebben ook een Kaap Hoorn winkeltje en de zoon zet stempels in onze paspoorten. Op zich is de vuurtoren niet bijzonder, er te staan is dat wel voor ons. We kijken uit over het water waar eens Schouten en Lemaire voeren in de Eendracht. Het feit dat we terug gezeild zijn uit Antarctica geeft het nog extra glans. Op het hoogste punt staat een eerbetoon aan alle omgekomen zeelieden in de wateren rondom de Kaap in de vorm van een Albatros.
Wandelen op Lennox Eiland, links zee, rechts meer
Weer aan boord varen we nog 46 mijl door naar Lennox eiland. We varen door de Nassau baai en passeren daarbij de Barnevelt eilanden: we voelen ons gelijk thuis. Het is heerlijk om te zien hoe groen de eilanden zijn en hoe beschut we hier varen. Als we de ankerplaats van Lennox eiland indraaien zijn er zeker 10 dolfijnen rond de boot, die met ons mee zwemmen en springen tot we uiteindelijk het anker laten zakken in de mooie baai. Een van de zeilboten waarmee we tegelijk vertrokken vanaf Melchior Eiland ligt hier ook en ze zingen en dansen een welkom voor ons. Het glaasje wijn en de rosbief smaken heerlijk na dagen "zee-eten". Wat verheugen we ons op een nacht zonder wachten en gebonk.
Prachtige kleuren in het veen gebied

De laatste 3 dagen van de reis maken we lange wandelingen op de eilanden en varen we terug aan de Chileense kant van het Beagle kanaal. In Puerto Torro hebben we geluk en kunnen we verse Koningskrab ruilen voor een heerlijke pasta. De ''koers'' van 4 krabben is een pak wijn en 2 pakjes sigaretten. De sfeer aan boord is ontspannen, we zijn naar elkaar toegegroeid deze weken. We zijn nu bijna in Puerto Williams voor het afscheidsdiner op de jachtclub. Morgen gaat ieder weer zijns weegs en wij zoeken Tara weer op. Het is fijn weer naar "huis" te gaan.

We hebben bijna 1.600 mijl gevaren in drie weken in één van de moeilijkste passages van de wereld met 10 mensen aan boord die elkaar bij aanvang niet kenden. Wat een ervaring! Antarctica lijkt nu al een andere wereld, alsof we teruggekomen zijn van een ruimtereis. De lange dagen op zee, de pracht en onherbergzaamheid van het ijspaleis. De dieren die we overal zijn tegengekomen, de kleuren. Gelukkig hebben we foto's en film om er iets van weer te zien en het gevoel vast te houden.
Op Lennox verblijft ook een verdwaalde Koningspinguïn

Ankerplaatsen:
4 maart Lennox eiland 55º17,8' Zuid 66º50,3' West
5 maart Caleta Banner Picton eiland 55º01 Zuid 66º 55,7' West
6 maart Puerto Torro – Navarino eiland
7 maart Puerto Williams – Navarino eiland
 Steltlopertje, Playero Ala Blanca/Willet?

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

dinsdag 4 maart 2014

De winter is begonnen 27 februari - 2 maart

Station Port Lockroy al in wintersferen
We ankeren een tweede nacht in Port Lockroy. Het bezoek aan het station is verrassend, omdat goed te zien is hoeveel verschil er zit tussen Wordie House en dit station. Port Lockroy is gebouwd als onderdeel van een geheime missie om de claim van Engeland op dit deel van Antarctica kracht bij te zetten. Net zo goed als de andere stations die het hele jaar door bemand zijn. Argentinië had namelijk begin '40 een grote punt van Antarctica voor zich opgeëist en ook Chili had zich gemeld voor hetzelfde gedeelte. 3 Eigenaren dus! Ook andere delen van Antarctica zijn geclaimd door verschillende landen. Het is een kwetsbaar politiek evenwicht, vastgelegd in een verdrag met veel goede voornemens en weinig plichten.
Pinguïns tussen de walvisbotten op de basis
Maar het zorgt ervoor dat er wordt samengewerkt. De kansen dat er waardevolle grondstoffen verborgen zijn is groot. Nu nog onbereikbaar en zolang dat zo is blijft iedereen erbij.
De tweede dag maken we en fijne wandeling naar de pinguïn kolonie van, alweer, Gentoo pinguïns. Het is heerlijk om te lopen en het uitzicht als we boven op de rotsen staan is zo mooi. De kuikens zijn alweer groter geworden en sommigen krijgen zwemles. Een zeeluipaard is ook al gesignaleerd in de baai: de zwemmende kuikens zijn lekkere hapjes zonder al te veel moeite.
Het weer is snel aan het veranderen. Vanmorgen werd ik wakker van ijs naast de boot. Toen ik naar buiten keek lag de baai helemaal vol drijfijs en kleine ijsbergen.
IJs in de baai, voorzichtig manouvreren dus
Voor enkelen wijken we toch maar even uit. Het sneeuwt en het is flink koud. De mensen van Port Lockroy gaan volgende week naar huis, het seizoen loopt op zijn einde. Ook de laatste paar boten om ons heen maken zich op om terug te gaan naar het vaste land of de Falklands. Het weer lijkt dit in ijltempo te volgen. We kwamen met drie dagen zomer, daarna drie dagen herfst en nu is de winter begonnen.
We varen richting een ankerplaats bij Melchior eiland door het Neumayerkanaal, links en rechts grote ijsmassa's en granieten rotsen met sneeuwlagen zó dik. En dit zijn de weken van het jaar dat er het minste sneeuw en ijs ligt! Het sneeuwt licht en de zon komt soms even door, het is prachtig.
Neumayer kanaal
In het kommetje op Melchior liggen we met drie zeilboten en de grote vraag is: wanneer kunnen we gaan? Het weer is verre van stabiel en hoe we ook puzzelen en is geen weerraam waarmee we prettig naar Kaap Hoorn terug kunnen. Ook de langere termijn berichten laten niet veel goeds zien, dus wachten is gelijk láng wachten en dan nog met een onzekere uitkomst. Langer dan de retourvluchten van meeste passagiers in ieder geval. Er is druk overleg tussen de schippers met nieuwe weerberichten, afwegingen en scenario's. We gaan 1 maart toch maar op weg en hebben waarschijnlijk ergens in de passage meer wind dan ons lief is en een gedeelte tegenwind, maar het schip en de bemanning kunnen het hebben.
Ankerplaats:
27 februari: Port Lockroy
28 februari: Melchior eiland 64º19,2' Zuid 62º55' West
Buurman Vaïhéré in het kanaal Neumayer 

2 maart middagpositie 61 34,8'Zuid 65 56,4'West
Inmiddels zijn we al weer bijna halverwege. Bij het vertrek uit Melchior sneeuwt het en staat er weinig wind. De wachten zitten op hun knietjes voor het raam van de buiskap op uitkijk naar ijs en ijsbergen. Iedere minuut moet het raampje schoongeveegd worden van sneeuw. Brr. Als we uit de beschutting van Flanders Eiland komen trekt we wind aan uit Zuid-West, de goede richting. Helaas zijn we even vergeten dat de kachel niet tegen wind op de bakboords kant kan en een valwind uit het zeil blaast hem uit door de schoorsteen. De diesel die nog in de kachel zit wordt dan zo'n 10 minuten in grote rookwalmen uitgebraakt in de kajuit. Daar is niets aan te doen en de bemanning die toch al geplaagd wordt door zeeziekte komt een voor en naar buiten. Daarna blijft de kachel uit en wordt het knap koud binnen, wie geen wacht heeft ligt meestal te kooi. Langzaam stopt het sneeuwen en maken we een goede snelheid. Na een nacht met 8 beaufort, vlagen van 10 en de bijbehorende golven hebben we het eerste etmaal toch zo'n 170 mijl afgelegd van de 530. Vandaag is het weer veel beter en we zeilen heerlijk in de zon op het helder blauwe water. Het is nog steeds geen Grevelingen maar prima te doen. Gelukkig is ook het weerbericht flink verbeterd en we verwachten dinsdag weer bij Kaap Hoorn te zijn.
Tijdverdrijf voor de mannen op de basis ;-)

De eerste meet- en zend apparatuur op Port Lockroy

De dames (onherkenbaar) bij walvis en pinguins

Winterzeilen ( nou ja motoren) 

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com