woensdag 26 maart 2014

Puerto Williams rustig?? 16-25 maart

Witte koppen op de golven, rechts nog net Gable Eiland
We zijn ruim een week in Puerto Wiliams, want het ene na het andere front komt over met harde westenwinden. Die waaien ons tegemoet in het Beagle kanaal met uitschieters tot windkracht 10/11. Even blijven liggen dus!

Saai is het zeker niet, want in Ushuaia lopen we Andries tegen het lijf. Een leuke Nederlander met rugzak op Zuid Amerika reis die wel zin heeft om mee te varen naar de overkant. Andries is even oud als Anouk en heeft dezelfde studie gedaan als Jeroen, dat schept een band. Het is erg gezellig met hem aan boord.
Voor de wind van Ushuaia naar Puerto Williams
Hij heeft veel gereisd en het is heerlijk om in het Nederlands ervaringen uit te wisselen. Ik kan mij even een paar dagen lekker uitleven in het idee een kind aan boord te hebben en Andries laat zich de reparaties aan trui en jas met plezier welgevallen. Hij kan lekker koken en cake bakken en zo komen we een heel eind. Na een paar dagen gaat hij verder en is het even stil aan boord.

Maar ook op de haven is van alles te doen. Er zijn schepen die zich klaar maken voor de winter en een tijdelijk verblijf in Europa en er komen steeds meer schepen die, net als wij, wachten op goed weer om naar het noorden te gaan.
Gezellig druk en lekker snoepen bij de tea party
We hebben een discofeestje in het clubhuis Micalvi, ter ere waarvan ben ik kwijt, maar het is erg geanimeerd. De diskjockey is nog geen 20 jaar oud, maar hij tovert de ene na de andere oude hit uit zijn pc en de 'dansvloer' is vol. Dat de Chileense wijn goed smaakt draagt daar misschien ook toe bij.
De Franse buren organiseren op een regenachtige dag een teaparty (erg on-Frans) en we smullen van verse wafels, pannenkoeken, Bretonse taart, cake en nog veel meer. We eten bij Cor en Petra die hier al jaren de zomermaanden zeilen en nu weer terug gaan naar Nederland. Nog één laatste afscheidsborrel in Micalvi voor iedereen weer vertrekt.
Wandelkaart á la Karina
Zo vliegen de dagen voorbij. De gesprekken gaan over tips en trucs om de komende passage goed door te komen. Ankerplekken, weerberichten, recepten voor gedroogd vlees en kruiden worden uitgewisseld met weckpotten en kiemtrucjes. Ik bedenk me dat ik een rookoventje aan boord heb en rook mijn eigen kipfiletjes en knoflookbolletjes.

Overdag is het altijd wel een paar uur goed weer en verkennen we de omgeving. Rondom de haven is overal natuur en je kunt hier lopen waar je wilt. Karina van de tourist-office tekent een kaartje met de 'verborgen' watervallen rondom het dorp.
Waterval van Rio Bronce, de hoogste van de drie
Mijn eerste gedachte is: “Wat inefficiënt, kunnen ze geen kaartje drukken?” Maar het is zo persoonlijk, ze vertelt er van alles bij terwijl ze tekent en het wordt met liefde gedaan. Waar we nog al eens gedachteloos met kaartjes omgaan die op een grote stapel liggen, koesteren we deze omdat het zo bijzonder is. Dat het kaartje heel goed klopt is ook erg fijn, we lopen, fietsen en klauteren naar de watervallen van drie verschillende rivieren en maken heerlijke wandelingen. Ook het huren van fietsen gaat hier bijzonder. De winkel is dicht, maar de fietsen staan niet op slot: een soort zelfbediening.

Calafate bessen, wie ze eet komt terug in Patagonië
Duivels aardbeien, mooi maar niet eetbaar
En ieder dag lopen we even langs het supermarktje om nog weer iets te halen wat toch wel lekker/handig of nodig zou kunnen zijn in de komende 3 maanden.
Het is druk in de yacht club
Alle voorraadbakken zitten nu propvol na de laatste lading wijn, koffie en een doos handgemaakte Alfajores (cakejes) van Señora Carmen.
Alle e-mails zijn beantwoord en administratie gedaan. Wanneer draait die wind nu?

Morgen, denken we en dan een week rustig weer? Laten we het hopen. De gletsjers wenken: kom, kom deze kant op, we hebben veel moois voor jullie in petto!
De bar van Micalvi, niet gemaakt voor lange mannen


Dit prachtige vogeltje heet een "gewone"snipe 

Buff Nekced Ibis bij de Rio Robalo

Iedere dag zijn we weer verrast hoe mooi het hier is

Laatste dag: het Den Osse vlaggetje in de zuidelijkste haven



2 opmerkingen:

  1. Heerlijk om via jullie verhaal weer even terug te zijn op die bijzondere plek MiCalvi.ik stuur nu een schietgebedje naar boven voor gunstig weer. Moet lukken.veel genot op het volgende adembenemende traject,
    wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om weer van jullie te horen, als het weer veranderd, goede reis, en geniet weer volop van dit nieuwe deel van jullie reis, wij blijven het vanaf hier volgen.
    Liefst Anita en Jaap

    BeantwoordenVerwijderen