|
Witte koppen op de golven, rechts nog net Gable Eiland |
We zijn ruim een week in Puerto
Wiliams, want het ene na het andere front komt over met harde
westenwinden. Die waaien ons tegemoet in het Beagle kanaal met
uitschieters tot windkracht 10/11. Even blijven liggen dus!
Saai is het zeker niet, want in Ushuaia
lopen we Andries tegen het lijf. Een leuke Nederlander met rugzak op
Zuid Amerika reis die wel zin heeft om mee te varen naar de
overkant. Andries is even oud als Anouk en heeft dezelfde studie
gedaan als Jeroen, dat schept een band. Het is erg gezellig met hem
aan boord.
|
Voor de wind van Ushuaia naar Puerto Williams |
Hij heeft veel gereisd en het is heerlijk om in het
Nederlands ervaringen uit te wisselen. Ik kan mij even een paar dagen
lekker uitleven in het idee een kind aan boord te hebben en Andries
laat zich de reparaties aan trui en jas met plezier welgevallen. Hij
kan lekker koken en cake bakken en zo komen we een heel eind. Na een
paar dagen gaat hij verder en is het even stil aan boord.
Maar ook op de haven is van alles te
doen. Er zijn schepen die zich klaar maken voor de winter en een
tijdelijk verblijf in Europa en er komen steeds meer schepen die, net
als wij, wachten op goed weer om naar het noorden te gaan.
|
Gezellig druk en lekker snoepen bij de tea party |
We hebben een discofeestje in het
clubhuis Micalvi, ter ere waarvan ben ik kwijt, maar het is erg
geanimeerd. De diskjockey is nog geen 20 jaar oud, maar hij tovert de
ene na de andere oude hit uit zijn pc en de 'dansvloer' is vol. Dat
de Chileense wijn goed smaakt draagt daar misschien ook toe bij.
De Franse buren organiseren op een
regenachtige dag een teaparty (erg on-Frans) en we smullen van verse wafels, pannenkoeken, Bretonse taart, cake en nog veel meer. We eten
bij Cor en Petra die hier al jaren de zomermaanden zeilen en nu
weer terug gaan naar Nederland. Nog één laatste afscheidsborrel in
Micalvi voor iedereen weer vertrekt.
|
Wandelkaart á la Karina |
Zo vliegen de dagen voorbij. De
gesprekken gaan over tips en trucs om de komende passage goed door te
komen. Ankerplekken, weerberichten, recepten voor gedroogd vlees en
kruiden worden uitgewisseld met weckpotten en kiemtrucjes. Ik bedenk
me dat ik een rookoventje aan boord heb en rook mijn eigen
kipfiletjes en knoflookbolletjes.
Overdag is het altijd wel een paar uur
goed weer en verkennen we de omgeving. Rondom de haven is overal
natuur en je kunt hier lopen waar je wilt. Karina van de
tourist-office tekent een kaartje met de 'verborgen' watervallen
rondom het dorp.
|
Waterval van Rio Bronce, de hoogste van de drie |
Mijn eerste gedachte is: “Wat inefficiënt, kunnen
ze geen kaartje drukken?” Maar het is zo persoonlijk, ze vertelt er
van alles bij terwijl ze tekent en het wordt met liefde gedaan. Waar
we nog al eens gedachteloos met kaartjes omgaan die op een grote
stapel liggen, koesteren we deze omdat het zo bijzonder is. Dat het
kaartje heel goed klopt is ook erg fijn, we lopen, fietsen en
klauteren naar de watervallen van drie verschillende rivieren en
maken heerlijke wandelingen. Ook het huren van fietsen gaat hier
bijzonder. De winkel is dicht, maar de fietsen staan niet op slot:
een soort zelfbediening.
|
Calafate bessen, wie ze eet komt terug in Patagonië |
|
Duivels aardbeien, mooi maar niet eetbaar |
En ieder dag lopen we even langs het
supermarktje om nog weer iets te halen wat toch wel lekker/handig of
nodig zou kunnen zijn in de komende 3 maanden.
|
Het is druk in de yacht club
|
Alle voorraadbakken
zitten nu propvol na de laatste lading wijn, koffie en een doos
handgemaakte Alfajores (cakejes) van Señora Carmen.
Alle e-mails zijn beantwoord en
administratie gedaan. Wanneer draait die wind nu?
Heerlijk om via jullie verhaal weer even terug te zijn op die bijzondere plek MiCalvi.ik stuur nu een schietgebedje naar boven voor gunstig weer. Moet lukken.veel genot op het volgende adembenemende traject,
BeantwoordenVerwijderenwilma
Fijn om weer van jullie te horen, als het weer veranderd, goede reis, en geniet weer volop van dit nieuwe deel van jullie reis, wij blijven het vanaf hier volgen.
BeantwoordenVerwijderenLiefst Anita en Jaap