|
lekker scheuren met een puntje grootzeil |
Het
waait lekker als we vertrekken en in de lagune lijkt het goed te
doen. We zijn precies op de kentering bij de pas maar de doorgang
lijkt toch op een wasmachine in de spoelstand, we hobbelen er vrij
makkelijk doorheen met niet meer dan een enkele spat water op het dek
en dan zijn we buiten. In ons beeld was zeilen op de Pacific toch
anders. Wij droomden van azuurblauw water en lekker rustig zeilen.
Niets is minder waar, het is een echte grote oceaan en er is óf veel
wind of geen wind en altijd staat de swell – de lange en hoge
oceaan deining – uit een andere richting dan de windgolven. Met als
gevolg dat Tara zo af en toe een behoorlijke schuiver maakt, meestal
net voldoende om je kopje naar de andere kant te zwiepen en een
belangrijk deel van de inhoud onderweg achter te laten. Dat prachtige
helderblauwe water zien we alleen als we binnen de beschutting van
een rif liggen. Deze trip hebben we windkracht 5 á 6 met flinke
vlagen uit het oosten, wind in de rug dus. De golven zijn tussen de 3
en 4 meter hoog en op een dubbel gereefd grootzeil zeilen we bijna 7
mijl per uur. De afstand is voor ons te groot om in 1,5 dag te varen, dus we zijn 2 nachten op zee.
|
Cook Baai vanaf uitkijkpunt Belvedère |
Precies
volgens planning varen we om 8 uur 's morgens Cook Baai binnen op het
eilandje Moorea, net ten westen van Tahiti. Na het vlakke landschap
van de Tuamotus is het landschap dramatisch. Bergen met scherpe en
hoge pieken omzomen de baai, alles is groen en weelderig. Opeens zijn
er luxe hotels als Hilton en Continental met prachtige cabins in zee,
zijn er bootjes met toeristen (wij horen natuurlijk niet tot de
categorie toerist), is er verkeer hoorbaar en liggen de baaien op de
mooie plekjes goed gevuld met collega-zeilers. Bergen betekent ook
dat de wolken blijven hangen en we dus geen zon-garantie meer hebben
en zelfs dat er af en toe een bui valt. Logisch, want anders was het
niet zo groen, maar wij vinden dat het maar moet regenen
als we slapen of weer vertrokken zijn.
|
Marea Ahu O Mahine, een mooie, heilige plaats |
De
kuitspieren moeten aan het werk want we lopen (over de weg helaas)
naar Belvedère, een uitkijkpunt waarvan je de twee grote baaien
ziet: Cook en Opunohu. Cook heeft overigens in de Opunohu Baai
gelegen, maar die had al een naam en alles heet hier Cook dit of dat.
Onderweg scoren we een vers glas ananassap bij de landbouwschool, dus
dat gaat helemaal goed. Op de terugweg nemen we het pad wat we naar
boven niet konden vinden, door het bos, langs een riviertje. We komen
door een gedeelte waar oude marea opgeworpen zijn. Heilige plaatsen
en begraafgronden van de voorouders, gemaakt van allerlei soorten
stenen op elkaar gestapeld.
|
Alles ruikt naar ananas hier, bosje van 5 voor € 2,- |
Tussen de marea staan mooie bomen en het
gefilterde zonlicht geeft het geheel een verstilde sfeer. Op een plek
is de vergaderplaats, een kleine pleintje aan de voet van een
prachtige boom, ik kan me zo voorstellen dat je dan andere
beslissingen neemt dan in de hectiek van alledag. We laten ons
verdwalen want er is een wirwar van paadjes, maar naar beneden is
goed. We lopen door heuvels met ananasvelden, vind een een omgevallen
bananenstruik en sjouwen een een halve tros mee terug naar de boot.
We voelen ons toch wel een beetje Cook look alikes!
|
Opunohu Baai vanaf Belvedère, met een beetje regen |
We
verhuizen naar Opunohu Baai. Het is even passen en meten met alle
boten maar dan liggen we lekker, met uitzicht op het westen, dus
mooie zonsondergangen. Mail ophalen doen we met happy hour bij het
Hilton, een beetje behelpen hè! Het is een paar dagen bewolkt en
regenachtig weer en we hebben te doen met de gasten van het Hilton.
Je zal toch een weekje tropisch, idyllisch Moorea Hilton geboekt
hebben en binnen zitten.
|
Vanille orchidee |
Verderop is een kleine Botanische tuin met
een vanille kwekerij die we bezoeken. We hebben geluk, vandaag
serveren ze ook lunch met een mix van alle lekkere lokale smaken. De
vanille struik blijkt een soort orchidee te zijn die ze langs rekken
omhoog leiden. Iedere dag zoeken ze de open bloemen op en bevruchten
die stuk voor stuk met het stuifmeel zodat ze zeker weten dat er een
vanille stokje aan groeit. Het ruikt lekker in de kas, maar bij de
kassa zien we dat twee stokjes 5 dollar kosten!
|
Waterval wandeling in de Botanische tuin |
Daar gaat het plan om
groot in te slaan, zwart goud is het hier. De laatste dag gaan we
snorkelen met de roggen voor het Continental Hotel. De roggen kennen
de routine, als de boten met de tour groepen komen zijn er tientallen
en ze eten uit de hand. Wij snorkelen daar lekker tussendoor. Om de
roggen cirkelen zeker evenveel haaien, maar die houden netjes
afstand. Wij zijn er een beetje aan gewend en vermaken ons met het
gegil van de anderen als er een haai te dichtbij komt. Een rog zwemt
tegen me op en ik schrik me ook kapot, dus we staan weer quite, moet
je maar niet lachen om anderen. De onderkant van de rog is super glad, zacht en wit, de donkere bovenkant schuurpapier 100. Ze
zijn nieuwsgierig en zo soepel in het water, prachtig om naar te
kijken.
Er
is werk aan de winkel dus we verlaten dit paradijsje om naar Tahiti
te gaan. Strategisch gelegen midden in de Pacific en de enige plaats
waar je iets kunt repareren of vervangen. Waar is de kluslijst ook
alweer gebleven? Aan het werk!
|
Duizendpoten in de beek |
|
Natuurkunst in boomvorm |
|
Het rijpe Papaya vogelrestaurant |
|
Bijzondere bloemen in overvloed |
|
Cookbaai vanaf de zeekant |
|
Het uitzicht vanaf het Hilton terras |
|
Spreekt voor zichzelf, zo mooi! |
|
Het bevruchten van de Vanille bloem |
|
Vanillepeulen voor het drogen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten