|
Ian en de medewerker die de kokosschil van de noot haalt,
zwaar werk en ze doen er honderden per uur |
De laatste dagen op Vava'u gaan snel voorbij. Er is een
rondleiding bij Taste of Tonga, waar ze kokosolie en vanille
produceren. Het is een bijzonder bezoek. 4 jaar geleden hebben Ian en
Vanessa het roer omgegooid en zijn uit hun zakenleven gestapt om een
ander leven te beginnen. Iets te doen wat er echt toe doet, voor
zichzelf en voor anderen. Het is Vava'u geworden. Uitgangspunt: het
moet kostendekkend zijn, de lokale bevolking moet er beter van worden
en er mag geen afval geproduceerd worden. Na een orientatiefase
beginnen ze met koksolie persen in hun huis: 400 liter per maand. Fair trade en Organisch gecertificeerd. Er blijkt een afzetmarkt voor
te zijn in Japan en ze besluiten uit te breiden. Nu produceren ze
4000 liter olie per maand.
|
De pers waar de olie uit de kokosrasp geperst wordt |
De productie ligt stil als wij er zijn
omdat het met 23
ºC
te koud is om te persen, dat is de afgelopen 4 jaar nog nooit
voorgekomen! Tot zover is het een simpel verhaal, maar dan komt het.
De dorpen in de omgeving zijn allemaal betrokken bij het inzamelen
van de kokosnoten die voorheen wegrotten: meer inkomsten, dus meer
kinderen naar school. De kokosboomgaarden waren vroeger ook vanille
plantages.
Vanille is na saffraan het duurste specerij ter wereld en
weer helemaal in. Ian heeft met het specerijenbedrijf Queens uit
Australië 200 vanille boeren weer op weg geholpen. Voor iedere plant
krijgen ze een paar Paanga (de locale dollars) om af te rasteren,
vervolgens geld voor hun kokosnoten én geld voor de vanille die
geproduceerd wordt. Driekwart van de vanille farms loopt goed, er
zijn nog een paar zorgelijke bedrijven.
Ze produceren een paar ton
vanille per jaar, al met al een geweldig resultaat. De vanille heeft
de schillen van de kokosnoot nodig om de wortels koel en vochtig te
houden, dus die krijgen de boeren gratis weer mee bij de
kokosperserij.
|
De varkenshouderij, naar Tonga stijl ziet dit er superluxe uit! |
Het concept is verder helemaal zonder afval. Voor de
bijproducten van de olie (kokosmelk/proteïne en kokosrasp) is een
varkenshouderijtje opgezet en een kippenfarm. Op de kokosrasp leggen
vliegen hun eitjes en de maden worden opgegeten door de kippen. Het
slachtafval van de dieren gaat naar de modderkrabben in de mangrove
en die komen dan weer op het menu. De schillen van de krab gaan weer
naar de kippen voor sterke schalen en extra voeding. Ian en Vanessa
hebben nu ook een mooie kleine lodge voor gasten en een restaurantje
met een menu van hun eigen producten. De harde binnenschalen van de
kokosnoten wachten op budget om een machine aan te schaffen om er
pellets (kleine houtbrokjes) van te maken waarmee je kunt koken. Het
is net een spannend jongensboek in het echt, een kruising tussen de
Kameleon en Robinson Crusoe.
|
Het zwarte goud, de gedroogde vanille |
Mensen die een dergelijk bedrijf op
willen zetten zijn van harte welkom bij Ian en Vanessa om een maand
of 2 in te wonen en het concept onder de knie te krijgen.Als jullie ook kennis willen maken met Ian kijk dan op: Talk
Business Fiji onder virgin coconutoil (Taste of Tonga) naar het
YouTube filmpje van het tv programma. Tot mijn verbazing kwam ik in
het filmpje ook een vertegenwoordiger van de EU tegen die het project
in de aanloop financieel ondersteund heeft! Toch een beetje trots op.
Ons internet is minimaal maar er staan meer leuke filmpjes in de
index van Talk Business Fiji over ondernemingen in de Pacific. Voor
als we in Nieuw Zeeland zijn!
|
Lolina en haar kinderen op de boot |
Als afscheid krijgen we bezoek van Lolina en haar gezin op de
boot. We hadden voor Lolina pandanus bladen meegenomen van haar
collega Sia op Niuatoputapu en ze heeft een bedankje gemaakt. Een
Tapa (stof uit boombast gemaakt) schilderij van Vava'u met een walvis
en een miniatuur Tara erop. Lolina werkt als ambtenaar en haar man
Henri als leraar. Hij is spraakzamer dan Lolina en het is leuk om van
hem te horen hoe het op de school toegaat. We hebben ze uitgenodigd
voor de lunch. Ze vinden het leuk én spannend, vooral het onbekende
eten. We hebben rijst, kip en boontjes gemaakt.
|
Het tapa schilderijtje met Walvis en Tara |
Lolina en haar
zoontje laten het zich goed smaken, haar man en dochter hebben niet
zo'n trek. Dat overkomt ons ook wel eens als we iets voorgeschoteld
krijgen waar we echt geen touw aan vast kunnen knopen. Een chocolade
pudding toe valt altijd in de smaak, toch? Maar dat was echt een brug
te ver. We hebben nog dagen pudding gegeten. Ze gaan wel goed weg en
de kinderen zijn erg blij met de kleine Delfts blauwe klompjes uit
Holland.
|
Laatste zonsondergang in Vav'u |
De volgende eilanden groep, de Ha'apai eilanden, is een ruime
dagtocht varen. We vertrekken als het nog net donker is van een van
de zuidelijke eilanden van Vava'u en worden uitgeleide gedaan door
een escorte walvissen. De wind is hopeloos grillig en we varen gedeeltelijk op de motor
tot de wind in de loop van de middag weer aantrekt. In de Ha'apai
groep zijn allemaal lage koraal eilanden, het hoogste punt steeds de
palmbomen van 30 meter hoog. De komende dagen wordt veel wind
voorspeld dus we zoeken een beschutte ankerplek. Het water is
ongelofelijk helder en om ons heen zijn allemaal koraalhoofden maar
het koraal lijkt vaak dood.
Er zijn wat kleine Chinese winkeltjes, een markt – dankzij Ian zonder dak – met drie stalletjes en het Mariner café gerund door een Poolse ex-zeilster. De terugweg hebben we binnen no time weer een lift, maar een volle bak. Er zitten drie vrouwen in de truck met allemaal jerrycans. De benzine op het eiland is op en ze zaten te wachten op de vrachtboot, maar die komt vandaag nog niet. Nu gaan ze maar weer naar huis. Of wij op de boot geen benzine voor ze hebben, maar verder dan 10 liter voor de buitenboordmotor komen wij ook niet. De volgende morgen zien we de vrachtboot varen naar het haventje, nu maar hopen dat er benzine aan boord is.
|
Ons uitzicht vanaf de boot over het punte van Foa eiland |
Wij gaan met de kleine bootjes naar een snorkelplaats tussen het
eiland Foa en een kleine eilandje in. Het is er erg mooi en er zit
een kleine resort op de punt met pizza. Mmmmm. De volgende dag gaan
we er weer heen en de ontvangst is zo warm en het snorkelen zo mooi
dat we de boten overvaren naar het strand.
|
Tara in de lagune vanuit de drone |
Resort eigenaar Daren
maakt opnames met een drone (vliegende camera) van de boten als we
binnen varen en voor anker liggen. De mannen zijn er helemaal blij
mee en er worden plannen gesmeed/dromen gedroomd om zelf een drone
aan te schaffen. Daren is beroeps natuurfotograaf en filmer en zijn
video's over het onderwaterleven in de pas zijn om te watertanden.
Wij gaan ook op zoek naar de hoofdrolspeelster: een Spaanse Danseres
uit de familie van de Nudibranch. Inderdaad lijkt de tekening en het
bewegen van haar lichaam op een flamenco-dans, wat is de natuur toch
prachtig. Verder is er een overvloed aan mooi gevormd en kleurig
koraal, een lion fish, een prachtige baby keizersvis en tal van
andere vissen. We snorkelen in de pas tot het te koud wordt, en
daarna zijn we uren bezig met het uitzoeken van de foto- en video
opnames. De zon schijnt, we kijken uit over palmbomen en wit strand
en vanavond eten we Curry bij Daren en Nina. Het leven is goed hier!
|
Foto van nog hoger, het koraal is goed te zien, Tara links onder |
|
Spaanse danseres, de video is nóg beter.....maar volgt later |
|
Het sorteren van de vanille peulen bij Taste of Tonga |
|
Nog een landbouw project van de EU |
|
Zo ziet het er van binnen uit, het opkweken van jonge planten |
|
Museum I en II niet gevnden, III gesloten, maar lekker eten ;-) |
|
Danseres op Vava'u |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten