zaterdag 26 oktober 2019

Rijkdom en revolutie in San Francisco - september


Eerlijk is eerlijk, Roel doet het merendeel van het onderhoud aan de boot. Maar deze weken staat ONDERHOUD met hoofdletters in de agenda en dat betekent dat ik ook mijn deel mag doen. Over de jaren hebben we een manier gevonden om dat te laten werken. Ik houd meer van beginnen, maar niet van afmaken, dus ik krijg mijn eigen klussen en breek die in kleine stukken, zodat iets snel af is en ik vaak opnieuw kan beginnen. Op deze manier ben ik baas over mijn eigen weerstanden en heeft Roel geen last van mijn tempo. Eigenlijk is het best leuk, als ik eenmaal begonnen ben. Het houtwerk in de kajuit moet opnieuw gelakt worden. Vooral de keuken en de ingang hebben het zwaar te verduren gehad. Tijdens de verbouwing blijft de winkel natuurlijk gewoon open, dus klussen binnen is vooral afdekken en weer opruimen om 's avonds te kunnen eten en leven. 
De ingang is door de vorige eigenaar rood gebeitst, wat we altijd erg lelijk gevonden hebben. Maar nooit aangepakt, omdat we er vanuit gingen dat hij dat met reden gedaan heeft. Nu moet het eraf en wonder boven wonder blijkt er goed mahonie onder te zitten. Het knapt zienderogen op. Roel doet klussen buiten en we beginnen met de voorbereiding van Tara op de winter. Sommige klussen zijn vooral uitzoekwerk: waar laten we het anker zandstralen en opnieuw galvaniseren en hoe krijgen we het daar? Wat zijn de opties voor de ankerketting? De vloer in de kajuit moet vervangen worden, waar vind je geschikt materiaal en hoe krijgen we het hier en in de juiste maten gezaagd? Alles gaat via internet en zonder auto begin je bijna niks. Roel wordt vaak wanhopig van de maten in inches, voeten - 5/16e of toch 3/8e - en de slechte documentatie, alles is afwijkend! Bouten, moeren en schroeven nemen we altijd al mee uit Nederland, zodat we in ieder geval dat allemaal in millimeters houden, maar we willen zo min mogelijk slepen met bootonderdelen. De prijzen vinden we schrikbarend hoog hier, zeker in vergelijking met Nieuw Zeeland, dat betekent dus veel zelf doen. Dat is niet erg, we liggen goed in de Emery Cove Marina aan de oostkant van de baai, een fijne plek aan een klein recreatie schiereiland. Dicht bij de stad en toch in de natuur. Vrijwel ieder dag zonnig, fijne temperatuur en 's avonds een prachtige zonsondergang als afsluiting. We fietsen veel en om de dag lopen we hard om de wandelconditie op peil te houden, met uitzicht op het centrum en de Golden Gate Brug en voelen ons rijk.

Werkdagen wisselen we af met leuke dagen. Paul en Cathy, onze aardige kampeerburen uit Yosemite, wonen niet ver van de boot en komen een dag meevaren in de baai. Zij kennen de omgeving goed en sturen ons door de baai. We hebben een prachtige dag met in de loop van de middag zelfs voldoende wind om te zeilen. De Golden Gate Brug hangt te blinken in de zon en we varen een stukje naar buiten en weer terug. We genieten er alle vier van.
In de Sonoma Valley hebben we Lynne en Pierre uit Montreal ontmoet, met hun camper zijn ze iedere zomer 4-5 maanden onderweg. Zij komen ook een dagje buurten en met hen verkennen we het centrum van San Francisco. Deels met een historische tram, veel te voet. 
De straten in dit oudere deel van de stad lopen omhoog en omlaag, conditietraining op zich. Veel hoge, mooie huizen, Jugendstil en Italiaanse invloeden. Chinatown springt eruit met de kleurige façades en lampionnen over de straten gespannen. De oude vissershaven met nu vooral toeristen restaurants en winkels, en overal een mooi uitzicht over het water. Als laatste lopen we door het bank district met moderne hoge glanzende torens. Het camper leven van Lynne en Pierre lijkt in veel opzichten op ons zeilleven, dus we hebben van alles uit te wisselen en weer een gezellige dag.

Op zoek naar een watersportwinkel (het mag de naam niet hebben) fietsen we door de wijk Berkeley en een stukje van de Universiteitscampus. Berkeley doet erg vriendelijk aan, kleurige, houten huizen, vrijstaand op een klein stukje grond aan straten met veel bomen en fietsroutes. 

De campus is enorm – vanaf de ingang is het 15 minuten fietsen naar het bezoekerscentrum – en heuvel op, dat halen de vouwfietsjes niet. We fietsen door het lage deel en natuurlijk Telegraph Avenue. Vroeger was dit het hart van progressief Berkeley, met boekwinkels en koffiehuis Mediterranum. Een aanplakbiljet kondigt een avond aan over klimaatproblemen, dat zou wel eens interessant kunnen zijn. De avond wordt gehouden in een zaaltje van een bejaardencentrum en is georganiseerd door Speak Out Now, een socialistische groep. Er komen zo'n honderd mensen op af. Op de partijtafel liggen pamfletten en de boekentafel (alles $5,-) ligt vol met boeken van Marx, revolutie, economie en omwenteling. De presentatie met wetenschappelijke cijfers over klimaatverandering en bedreigingen is indrukwekkend en zorgelijk. 
Het tweede deel van de avond gaat over de 'oplossing'. Het kapitalisme heeft maar één doel: winst. Het systeem van politici steunt rijken en bedrijven in dit streven ten koste van slecht betaalde werknemers en milieu. Een totale omwenteling is het enige wat dit kan doorbreken aldus Speak Out Now, want het vertrouwen in de politici en de democratie is erg laag. De vragenronde gaat in onze ogen chaotisch, want iedere vragensteller is minuten aan het woord en er worden eerste een aantal vragen gesteld en dan pas komt er een antwoord. Geen touw aan vast te knopen! Ook wordt de vraag gesteld hoe het dan toegaat na de omwenteling? Daar is geen antwoord op want dat wordt te zijner tijd democratisch met elkaar besloten. Daar zou ik me dan weer zorgen om maken en ik hoop dat ze goed kijken wat er in de landen gebeurt waar zo'n omwenteling al heeft plaatsgevonden. Ik denk aan Nederland, waar Rutte recent bedrijven uitgedaagd heeft om de lonen van de werknemers te laten stijgen, dat we uitkeringen hebben, betaalbare gezondheidszorg, opleidingen en zo meer. Veel van de speerpunten van Speak Out Now! 
Want de cijfers voor de Amerikaanse bevolking liegen er ook niet om. Nergens is het verschil tussen arm en rijk zo groot als hier, terwijl Californië qua bruto nationaal product groter is dan Duitsland, met minder dan de helft van de inwoners! Het geld klotst dus op veel plekken uit de zwembaden. En toch groeien iets meer dan 20% van de Amerikaanse kinderen op onder de armoede grens, van alle geïndustrialiseerde landen is het alleen in Roemenië nog slechter gesteld1. Het verschil tussen privé onderwijs en openbaar onderwijs is gigantisch, vervolgopleidingen schreeuwend duur en er wordt in Californië bijna twee keer zoveel geld uitgegeven aan de gevangenissen als aan het hoger onderwijs2. Het is dus zeker een interessante avond en progressief Berkeley is er nog steeds. 
Deze weken lees ik ook “Reizen zonder John” van Geert Mak. Hij volgt vijftig jaar na dato de reis uit 1960 van de latere Nobelprijs winnaar John Steinbeck en zijn hond Charley. “Om te zien hoe Amerika er nu voor staat”. Ieder hoofdstuk belicht een ander deel van de Amerikaanse samenleving. Mak is een geweldige historicus en schrijver en het helpt mij om iets meer te begrijpen van de maatschappij waar wij tijdelijk in 'wonen'. Hoe de immigranten mentaliteit en de burgeroorlog standpunten gevormd hebben die nog steeds doorwerken in de maatschappij. Hoe verdeeld het land is over de oplossing van vraagstukken. Als je niet voor jezelf op kunt komen heb je het lastig hier....

1Speak Out Now pamflet Fall 2015
2Reizen zonder John, Geert Mak, 2011 blz. 621













2 opmerkingen:

  1. Mooie verhalen weer! En een inspiratie voor systematisch en preventief onderhoud en ook mooie wandeltochten. Aan de slag! Groeten van Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Hans, dank je wel voor je reactie en je aanmoediging voor het onderhoud. In Chili kregen we te horen dat alleen Nederlanders en Duitsers preventief onderhoud doen, maar het bevalt ons goed. Als we volgend jaar weer in de Pacific varen waar niets te krijgen is zijn we blij met het werk wat we nu doen.

    BeantwoordenVerwijderen