donderdag 31 mei 2012

27-29 mei Farne Eilanden - Inverness


Zeekoeten en kuifaalscholvers op Farne


Kuifaalscholver, kittiwake meeuwen en zeealkenZondagmorgen is er dichte mist op Farne, jammer natuurlijk, maar de temperatuur is goed. Om de tijd te doden zetten we een van de voorramen er opnieuw in. De kit blijkt verhard en dat veroorzaakt lekkage

Voordat het eiland “open gaat”voor de toeristen, gaan wij aan wal en kijken enige uren onze ogen uit naar alle vogelbedrijvigheid. De aalscholvers blijken kuifaalscholvers te zijn. We zien een jong dat nét uit het ei is, nog blind en nat. Er broeden ook aalscholvers op Farne, maar die hebben een eigen rotseilandje, omdat ze niet graag met andere vogels samen broeden. Indrukwekkend vind ik de Noordse sterntjes die ieder jaar uit Antartica (!!!) komen vliegen om in deze streken te broeden. Ze verdedigen hun nestjes met verve en hebben er geen moeite mee om je daarvoor flink op je kop te pikken. De zeekoeten worden ook de pinguins van het noorden genoemd, alleen ze vliegen. Als ze landen, ziin het net helicopters en het is een koddig gezicht! De papegaaiduikertjes zijn nog leuker, die vliegen met de beide poten wijdbeens naar achteren en molenwiekende vleugeltjes. Als ze landen stoppen de vleugels, ze vallen naar beneden en kukelen bijna voorover. Dan moeten ze snel hun hol in duiken, want als ze vis bij zich hebben zitten de meeuwen klaar en dat gaat niet zachtzinnig.
Papegaaiduiker (Puffin)

de vogelboekhouding van Farne
De vogelwachters op het eiand wonen daar 9 maanden per jaar van maart t/m december. Ze tellen de nestjes, de eitjes, de kuikens, ringen etc. Als de vogels uitgevlogen zijn gaan ze verder met de zeehonden. Ze zijn bevlogen, vertellen, leggen uit, kortom ze nemen hun werk serieus. Als ik er van een afstand naar kijk, is het ook een uitdrukking hoe we omgaan met natuur. De vogels zijn hier al eeuwen of nog langer? Komen en gaan en nu zijn hun nestjes genummerd. Het maakt ze niet uit, zij gehoorzamen aan andere wetten.

Kuifaalscholver met 3 kuikens
Eind van de dag vertekken we. De mist is er nog steeds, maar we hopen op open weer op zee en dat is ook zo. De zee is ongelofelijk vlak, totaal geen wind. Een prachtige zonsondergang rond een uur of 9, alle kleuren weerspiegelen in het water. Magisch, op het geluid van de motor na. Als ik Roel om 12 uur wakker maak wordt het pas een beetje donker en zie ik nog net een paar dolfijnen achter de boot.


2 etmalen 220 mijl zeilen en varen op de motor tot Inverness aan het begin van Caledonisch kanaal. In de haven komt een dolfijn ons verwelkomen en blijft een stukje naast de boot tot we bij de eerste sluis zijn en we meters omhoog gaan. We liggen op binnenwater. Het is prachtig hier.
Ik ben erg moe en vooral de laatste nacht is mij zwaar gevallen. We hebben nu een kwart van het rondje Engeland gevaren in iets meer dan een week, en zoeken nog naar het goede ritme. Eerst maar eens even slapen.

Sterntje
Jacomine


Geen opmerkingen:

Een reactie posten