maandag 17 februari 2014

Antarctica here we come 17 februari

Middagpositie 17 februari 57º27,6' Zuid 66º44,1' West, watertemperatuur 5,7 ºC

Dientes de Navarino vanuit de Micalvi jachtclub
Het weekend is heerlijk in Puerto Williams, de zon schijnt, de lucht is strak blauw en er is vrijwel geen wind. De temperatuur loopt op tot tegen de 20 graden, genieten dus! We maken nog een paardrijtocht in de buurt en dat gaat alweer beter en de omgeving is geweldig om in te rijden. We eten met leuke zeilers van de Searay uit de USA in het slechtste restaurant ooit. Wat een geluk dat de wijn in afgesloten flessen zit, daar kunnen ze weinig aan bederven. 28 euro voor 4 personen inclusief 2 flessen wijn geeft de prijs/prestatie goed weer.
Op zaterdag stappen we over op de Santa Maria Australis. "We" zijn twee Italiaanse vrouwen, een Engelsman, drie Duitsers en wij zelf, maakt 8 opstappers. Wolf is de schipper en Hajo bemanning. Hij kookt en is daarmee een belangrijke persoon aan boord.
Nelson en Roel met de paarden
Op de valreep komt de Necton de haven binnen varen met aan boord 2 zeilers die we kennen uit Den Osse. Wat is de wereld toch klein! We wisselen even snel hoogtepunten uit, maar dan gaan de trossen los. Het is al eind van de middag en we varen naar Puerto Torro op de noordoost punt van Isla Navarino, 25 mijl varen. We zijn onderweg!
Zondagmorgen vertrekken we al vroeg, maar het weer is nu heel anders. Een kille zuidenwind en mist. Omdat er erg weinig wind is varen we een toeristisch rondje door de Wollaston Archipel om een glimp op te vangen van Kaap Hoorn. De tocht tussen de rotseilanden door is erg mooi, wat een indrukwekkende maar desolate natuur. Onderweg komen we veel Nederlandse namen tegen: Barnevelt Eilanden, Paso Goree en Bahia Orange.
Vissers in Puerto Torro 
We varen in de schemering langs de beroemde Kaap Hoorn, vernoemd naar het in Puerto Deseado afgebrande schip, het is nog net licht. Maar het animo om buiten oh en ah te roepen is verdwenen. Er staat veel stroming en koppige golven en de een na de ander verdwijnt naar het toilet, de railing of de emmer. Ook ik moet er weer een keer aan geloven, maar voel me verder niet echt ziek. We kunnen een stuk zeilen en dat is fijn. Het merendeel van de bemanning is plat. We hebben een wachtschema met een combinatie van ervaren en onervaren zeilers. Twee uur op zes uur af, het wordt echt vakantie voor ons! Wel doen we de meeste wachten zonder de onervaren zeilers en zo leren ze het nooit.
In de avond passeren we Kaap Hoorn
 In de loop van de nacht gaat de motor weer aan en varen we alsmaar in min of meer dichte mist. Het enige gezelschap bestaat uit enkele vogels, waaronder de Wandering albatros en het Wilson's stormvogeltje.
Het is al een stuk kouder geworden, maar het schip is aangenaam en beweegt rustig op de zee.
De kop is eraf en de weerberichten voorspellen een rustige oversteek, het is maar goed dat er zoveel diesel aan boord is.

Wordt vervolgd.
In Puerto Williams komen  ibissen overvliegen


----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking:

  1. Veel plezier op jullie droomreis naar Antarctica. We zijn erg blij voor jullie.
    Hier genieten we van alle medailles die de Nederlanders winnen op de Olymp.
    Helaas heeft Sven zilver op de 10000m ipv goud.
    Tot nu toe 20 plakken voor Ned. Fantastisch resultaat.
    Lieve groeten van, Lia/Evert

    BeantwoordenVerwijderen