woensdag 19 februari 2014

Antarctische cirkel 60 zuid en de eerste ijsberg 19 februari

19 februari middagpositie 61º 40,8' Zuid 63º20,1' West, watertemperatuur 2,1º C

Wij zijn de blauwe boot, groen en rood waren eerdere reizen



De eerste ijsberg, deze zien we al uren van te voren.
We zijn lekker opgeschoten de afgelopen dagen en dicht bij de sub-antarctische eilanden waar we het eerst aankomen. Het leven aan boord heeft zijn ritme gevonden. Na de eerste dagen draait nu iedereen zijn twee uur wachten, maar het is niet makkelijk voor een enkeling. Naar Antarctica varen klinkt romantisch, maar de werkelijkheid is koud en soms hobbelig. We varen onder zeil als het kan, maar regelmatig gaat de motor bij om de snelheid op peil te houden. We hebben geen stormen, eerder wind te weinig, maar een paar uur per dag waait het ook flink en bouwt de golf zich snel op. Als de wind vanuit het oosten waait gaat hij de schoorsteen in en gaat de kachel uit. Het wordt dan knap koud binnen en diegenen die geen wacht hebben, zijn dan in hun kooi te vinden.
Soms kunnen we lekker zeilen!
Gisteren zijn we de Antarctische cirkel 60 zuid overgevaren. Er was niets van te zien, want het was de hele dag miezerig en regenachtig weer. Gelukkig zitten we buiten onder een flinke buiskap lekker droog, maar wel koud.
Vannacht had ik voor het eerst sneeuw en ijs op het raam van de buiskap en tegen de ochtend ontdekte de wacht een flinke ijsberg op 61º23' Zuid. Dat is ver noordelijk, eigenlijk verwachtten we nog geen ijsbergen. Dus het is opletten geblazen van nu af aan.
De wacht zit goed beschut onder grote buiskap
Vandaag is de eerste zonnige dag en dan ziet de wereld er gelijk anders uit. Er zijn wat Kaapse duiven rond de boot, met een prachtige tekening van de veren. Op wat vogels na is het met de dieren nog rustig. In de loop van de dag kan dat nog veranderen als we steeds dichter bij de Zuid Shetland eilanden komen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. Jacomine en Roel, wat ongelofelijk fantastisch dat jullie dit kunnen mee maken, leuk en spannend om te lezen. Ik zal i.p.v de krant openslaan 's ochtends, de komende weken jullie blog in de gaten houden En de krant wat vaker dicht!! Ik zeg dit omdat een mens - ik dus - misselijk wordt van het gebeuren op deze aardbol: Syrie/ Kiev/ Centraal Afrika t/m de potsierlijke egotripperij van onze 'hooggeplaatsten' en al het uitzichtloze kleine leed ver weg en dicht bij. Vanochtend heb ik alleen de culturele bijlage gelezen en dus weer eens jullie blog. Ondanks kou en afzien is dit " The Bright site of Life"!
    Hoop dat het een behouden vaart en fantastische ervaring wordt.
    Veel liefs LIA

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jaco/Roel, het lijkt ons fascinerend om voor het eerst zo'n grote
    ijsberg aan de horizon te zien opdoenen. Bij ons leeft het in onze verbeelding. Voor jullie een heleboel mooie zonnige dagen. Zo kunnen jullie de foto's van je leven maken. Ik weet niet of er in februari ook sneeuwstormen voorkomen. Zo ja,dat hoort er dan ook bij.
    Slaap niet te veel maar geniet des te meer. Groet, L/E

    BeantwoordenVerwijderen