|
met Anouk bovenop de Villarica vulkaan bij Pucon |
We hebben het blog ernstig
verwaarloosd. Na heerlijke weken met Anouk en Jeroen gewoon gewerkt. Eigenlijk niet veel te schrijven en toch iedere dag
druk. Maar we gaan ons leven beteren de komende maanden! Als we varen
is er iedere dag iets nieuws.
We liggen nog steeds
in Puerto Montt. Nu we er bijna weggaan valt het me op dat ik er niet
veel over geschreven heb. Op zich is dat ook niet zo verwonderlijk,
want er is ook niets over te vertellen. Nou ja, dat je van hier naar
Chiloe kan of naar het noorden van Chili. Een werkstad, dat is het.
En toch is weggaan niet makkelijk.
|
met Jeroen kajakken in het fjord Reloncavi |
Ook de boten om ons heen hebben
daar last van, zouden allang vertrokken zijn, maar de meesten liggen
er nog. Het kost moeite om de blik af te wenden van het ijs en de
gletsjers en daar palmbomen en tropische eilanden voor in de plaats
te denken. De Grote Oceaan heet niet voor niets zo en we moeten toch
een paar weken zeilen voor we bij die eerste eilanden komen.
Is dat het wat ons
hier houdt? Nee, eigenlijk is het meer dat we een beetje geworteld
zijn hier. De buren in de haven zijn onze vrienden geworden en Puerto
Montt een stukje van “thuis”.
|
Happy Hour van half zes tot half zeven |
We zien de vulkaan Osorno soms in
de wolken, maar we kennen hem ook met een strak blauwe lucht. De
Jumbo is een soort AH en het onderling georganiseerde ''happy hour''
aan het eind van de middag voelt als een stamkroeg. En we bedenken
steeds weer nieuwe klussen of iets wat toch echt gehaald moet worden.
Na een jaar van
weinig zeilen en veel binnenwater gaan we de oceaan op en het is weer
spannend. Klopt alles, hoe zit de route in elkaar, de weersystemen,
hoe werkt het weerbericht via de boordradio ook alweer. Wel of geen
el Niño? Het laatste lijkt trouwens op: nee, geen el Niño. Dat is
fijn, want el Niño zou voor ons veel storm en onvoorspelbaar weer
betekenen.
|
versie 4, de bak eronder = 20 meter ketting |
Het is verrassend
hoeveel er toch weer te klussen is. We vertrouwen de ankerlier niet.
Als de motor gedemonteerd is, blijkt er een flinke scheur in het
huis te zitten en heeft vocht zijn vernietigende werking kunnen doen.
Gelukkig kunnen we een nieuwe bemachtigen. De ankerketting wordt
opnieuw gegalvaniseerd en nu we toch bezig zijn, ons hoofdpijn
dossier: de kettingbak. De ketting loopt steeds vast bij het ophalen,
wat gedoe geeft en potentieel gevaarlijk is. We hebben in Amsterdam
en Gran Canaria hier al aan gewerkt, maar goed opgelost is het nog
steeds niet. Poging drie, we laten een verlaagde bodem in de
kettingbak lassen, waarschijnlijk ook de laatste poging want de bak
zit dan helemaal klem in de punt. Met oefenen vanaf de steiger ziet
het er prachtig uit, dus we hebben goede hoop voor straks op de
ankerplaatsen.
|
ruim 60 boodschappentassen komen aan boord |
Boodschappen doen
voor minstens 5 maanden is echt een uitdaging. We hebben alle oude
voorraad opgegeten dus we beginnen vanaf 0. Ik heb er een rekenblad
voor gemaakt want anders is het niet te overzien. Diverse ritten naar
de grote supermarkten en de boot zakt gaandeweg dieper in het water.
Het is niet alleen inkopen maar ook dingen zoeken die handig zijn,
lang houdbaar zijn, weinig ruimte innemen en toch afwisselend.
|
Aioli maken met Silvia van de Alea |
Als we
samen boodschappen doen bij de Jumbo en na anderhalf uur twee karren
vol hebben, drinken we even een kop koffie in de cafetaria midden in
de supermarkt om de lijsten door te nemen. Als we terug komen bij de
karren blijkt alles weer teruggezet in de winkel door overijverig
personeel. We hebben ze niet eerder op enige efficiëntie kunnen
betrappen, dus het is een super tegenvaller en we moeten weer van
vooraf aan beginnen. Maar dat was het diepte punt! Daarna is er dagen
ingeslagen, gekookt, geweckt en ingeruimd. Een nieuwe aanwinst is de
vacumeermachine.
|
De Caso VC 100 klein én sterk |
Die gaat er (hopelijk) voor zorgen dat we droog meel
en rijst zonder beestjes hebben de komende maanden. Het werkt
geweldig, ook voor weinig gebruikt gereedschap en onderdelen. Met de
andere boten wisselen we recepten uit voor op zee, die heeft dit
gevonden en daar is dat te krijgen. Alles ligt nu stampvol dus we
kunnen er even tegen.
We hebben anderhalve
week geleden al een afscheids BBQ gehouden, maar deze week was er
zóveel zuidenwind dat er buiten golven staat van 4-6 meter, geen
aanlokkelijk vooruitzicht. We zijn dus weer een beetje watjes
geworden, maar het komende weekend hopen we toch echt het zeegat uit
te varen. We houden jullie op de hoogte.
|
Aioli in wording: stilleven |
|
Maar hoe krijg je die ankerbak er nu in? |
|
Ketting gangbaar maken na het galvaniseren |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten