vrijdag 7 augustus 2015

Suwarrow in zicht - 5&6 augustus

Middagpositie 5 augustus 13º59' Zuid 160º00' West, etmaal 171 mijl
Middagpositie 6 augustus 13º23' Zuid 162º40' West, etmaal 162 mijl,
Aankomst Suwarrow 17.00 13º15' Zuid 163º06' West, 720 mijl gevaren

Vlaggenwissel: dit zijn de Cook Eilanden
De nacht van 4 op 5 is het voor het eerst helemaal helder en omdat de maan al flink aan het afnemen is komt ze later op. Het biedt zicht op een prachtige sterrenhemel. Als de maan rond 11 uur boordtijd dan toch komt is het ook weer fijn. Het zeilt gemakkelijker met maanlicht omdat je de omgeving en de wolken goed kan zien. De wind is nog steeds vlagerig rond windkracht 5 en pas de derde dag op zee zien we ook de zon overdag. Het water wordt weer blauw en de temperatuur aangenamer. Lekker zeil weer dus. We hadden voor de nacht een reef in het grootzeil en de genua maar die gaan er snel uit. Mijlen maken ;-)
's morgens om 8.00 is er het Nederlandse netje op de radio met 3 boten waar we al sinds Gambier contact mee hebben. We hebben elkaar regelmatig gezien de afgelopen maanden en nu varen we allemaal richting Suwarrow. Het is fijn om even te praten met de anderen en we noteren de posities. Voor als er iets is. Dat is een luxe van het varen in een gebied waar ook veel anderen zijn.

Lekker eten onderweg: Chorizo met courgette en room
Deze nacht weet de bulletalie een klapgijp door een woeste golf te voorkomen, maar in het donker toch een vreemde manoeuvre. We hebben de motor nodig om weer onder zeil te komen. De genua raakt in een zandloper tijdens het inrollen, Roel twee keer zijn bed uit helaas. Later zwiep ik van mijn benen in de keuken en beland tegen de wc deur op grond, een bult op mijn hoofd en een zere schouder maar verder niets ernstigs. Het is een beetje onstuimig vooral door de golven. De wind is van zuid oost naar oost gegaan en de golven hebben moeite om dat bij te houden en komt uit alle richtingen. We tellen de mijlen af en zijn erg tevreden dat we het in 4 dagen en een paar uur halen. Ruim 700 mijl (we varen toch altijd wat meer mijlen dan de plotter afstand) in 104 uur is voor ons een record!

De leegte van de Suwarrow archipel
Suwarrow blijkt in oppervlakte in ieder geval veel groter dan we dachten. Het is een enorm atol met hier en daar een plukje palmbomen op de rand. Om een van de eilandjes lijkt een woeste wolk muggen te hangen maar het zijn sterntjes die er waarschijnlijk broeden. Ze komen ons luid krijsend tegemoet als we in de buurt komen. Maar van ons hebben ze niets te duchten, het water loopt van 1260 meter in een klap op naar 1 meter. We scharrelen braaf door de pas naar binnen tegen het tij in. Suwarrow is een natuurreservaat en wij mogen alleen bij Anchor Island ankeren, logisch hè? De romantiek van de verre bestemmingen trekt niet alleen ons, we sluiten aan als boot nr 9 op de ankerplaats. De park ranger scheurt ons tegemoet in zijn aluminium bootje dat hij morgenochtend het papierwerk komt doen. We zijn benieuwd wat het inhoudt want de afgelopen weken hebben we al allerlei documenten en verklaringen naar het hoofdeiland moeten sturen om toestemming te krijgen voor Suwarrow. We zien het wel. Jan en Ankie met hun dochters van de Tinkerbel komen ons welkom heten: gezellig. Morgen is er pot luck op het strand, ieder neemt dan iets mee en we eten samen met de andere boten, ook leuk. We hebben geen zin meer om de dinghy op te blazen, we bijven nog wel even aan boord. Lekker douchen en nagenieten maar uit de punt wenkt ons bed, mmmm we kijken uit naar een ongestoorde nacht!
Eerste indruk van Anchor Island

2 opmerkingen:

  1. Hee hallo daar! Gaan jullie lekker op Suwarrow? We hebben weer even gegoogeld om een beeld te krijgen van jullie huidige wereld. Ziet er natuurlijk weer prachtig uit! Een inmens atol zo te zien!
    Wij hangen op de bank uit te puffen van een kleine verbouwing in de keuken. Onze nieuwe oven doet super, dus de zweetdruppels leverden een heerlijke ovenschotel op.
    Met 28 graden en een benauwde atmosfeer (onweer op komst) is het vervolgens heerlijk om jullie laatste verhalen te lezen. We hadden een kleine leesachterstand. Julle wereld is zo anders dan de onze! Wij zijn vandaag doodgegooid met berichten over een aantrekkende economie, een giga explosie in China, de aanhouding van de rennende rukker in IJmuiden en de zomer die vanaf morgen iets koeler wordt. En jullie wereld focust zich op vooral de natuur, ontmoeting, ontdekking op plekken op onze aardbol waar rennende rukkers en inbouwovens toch echt nooit een thema zullen worden? Zo heerlijk om die verschillen te voelen bij het lezen van jullie blog! Mmmmm....we love it!

    Alles verder goed hier! Enjoy your stay there!!
    Kussen Rob en Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks for the birthday wishes! I enjoy your travel blog and pictures!

    Louise

    BeantwoordenVerwijderen