vrijdag 1 maart 2013

Saloum delta - 22-28 februari

Bezoek in Mar Lodg van de jongens uit het dorp
Christiaan kan lekker koken, wat een luxe!
De Saloum delta in Senegal is een prachtig vaargebied, waarin drie rivieren samen komen: de Saloum, de Diomboss en de Bandiala. Het is een enorm gebied, misschien wel zo groot als half Nederland, er zijn geen vaarkaarten en Google Earth toont vooral water. De lokale bevolking weet waar ze varen en hebben boten met weinig diepgang. Gelukkig voor ons is er een pilot van West Afrika met daarin een aantal bevaarbare kreken en een route erdoor heen waarmee je weer op open zee komt. We zwerven dagen door het labyrint van vaarwegen, maar voor ons is er slechts één route waar we voldoende diepgang hebben.
Vanaf Dionouar varen we een stukje terug langs de oceaaningang bij Difere naar Mar Lodg. Deze kreek staat niet op de kaart noch in de pilot. Bernard en Claudia, een Zwitsers stel die we hebben leren kennen in Dakar, varen voor ons uit met de Margna. Het is een Ovni met een ophaalbare kiel en voor hun schip is deze hele delta een luilekkerland. Wij lopen toch een paar keer vast, maar met opgaand tij is dat niet zo'n probleem. Een Senegalees stapt over van een langsvarende catamaran om heel aardig de weg te wijzen, maar enig gevoel voor diepgang heeft hij blijkbaar niet. We lopen zo vast dat we even denken dat dit het wordt voor de nacht, maar gelukkig lukt achteruit nog net om los te komen en met hulp van de Margna vinden we een eind terug een doorgangetje naar de diepere kant van het water.

Bemanning van Margna en Tara met opstappers
Het is gezellig met de twee bemanningen en we blijven een paar dagen in Mar Lodg. Een klein dorpje in het hart van de mooie rustige kreek met aan de rand enkele campements met kleine bungalows en een hotelletje. Met de piroque "bus" gaan we naar het nabijgelegen Nandangan, een zandbak dorpje, maar wel met een echte verharde winkelstraat. We zien wel 3 zaken met ijzerwaren en huishoudelijke artikelen, een drogist, een kruidenier en talloze kleine onduidelijke winkeltjes, meestal voor telefoonkaarten. Het is een leuke sfeer, maar ook flink warm. Lunch in een tentrestaurant brengt uitkomst.

De "bus"piroque naar Nandangan

Mar Lodg is een van de weinige dorpen in Senegal waar naast Moslims ook een Katholieke gemeenschap is. Op zondag wonen wij er de Missa Tamtam bij. Een Katholieke mis, de structuur is duidelijk te herkennen, met lokale (christelijke) muziek erg mooi gezongen door een koor en de vrouwen in de kerk. Het is voor het eerst dat ik een kerkdienst bijwoon in een overvolle kerk waar het aantal kinderen groter is dan de volwassenen. Iedereen is zondags gekleed, vooral shirts met de favoriete speler van Barca of Real zijn populair en de dienst wordt tweetalig geleid in Wolof, de plaatselijke taal, en Frans.
Na de dienst nemen we afscheid van de Margna. zij blijven nog een week in Mar Lodg. Ze zijn in de ban van Senegal en besluiten om er nog een jaar aan vast te knopen voor zij oversteken naar Brazilië.
De tocht door de delta is geweldig. Het is moeilijk te vangen in woorden of foto's. We varen door rivieren en kreken met daarom heen mangrove bossen. De foto's lijken dus allemaal op elkaar. We zien zoveel vogels. Reigers in alle soorten, rovers waaronder arends, aalscholvers en nog talloze andere vogels. De combinatie van het zonder kaart varen met slechts summiere aanwijzingen door een gebied waar je nauwelijks mensen ziet is zo bijzonder. De natuur, zonsopkomst en -ondergang, de helder maanverlichte avonden, heerlijk zonnig weer, de geluiden van de vogels en zwemmen in de rivier.
vissen op de  rivier bij Toubacouta

In Toubacouta worden we door een visser/gids door een smal vaarwatertje geloodst en ankeren we voor de mooie Lodge Keur Saloum waar hij werkt. Natuurlijk mogen we gebruik maken van hun steiger en ze zijn erg vriendelijk. Het is hoogseizoen, maar het aantal gasten is er bedroevend laag. Jammer! We gaan vissen met Sekou, een lokale visser/gids. Wij met 3 luxe hengels en hij met een lijntje met een haakje. De vangst is beperkt tot ondermaats en oneetbaar spul. Gelukkig staat de visser/gids zijn gevangen Parrotvis aan het eind van ochtend aan ons af, zodat we toch nog een vismaal hebben. Later op de dag gaan we met Carlos vogels kijken buiten het dorp. Hij is geweldig en laat ons zoveel vogels zien dat het ons duizelt, vooral door het gemak waarmee hij de vogels van grote afstand herkent – inclusief het geslacht - en hij de namen weet in wisselend Frans, Engels, Spaans, Wolof en Latijn. Volgens de zeer bedreven Engelse vogelkijkers die meegaan, is dit de beste vogelgids die ze ooit gehad hebben in Afrika. Wat een geluk voor ons!
Escagots de Mer kopen, vers uit het zand


In Toubacouta komen we ook Moussa weer tegen uit Dionouar. We worden begroet als oude vrienden. Ook dat maakt de tocht bijzonder: de mensen zijn zo open en aardig.
Nog één nacht ankeren we in Senegal aan het eind van de Bandiala rivier, een visarend vliegt over, de maan is helder. Wat zijn we blij dat we deze route genomen hebben, wat een prachtig gebied en fijne mensen.
Morgen wacht de Gambia rivier, wat zal dat ons brengen?

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten