maandag 13 april 2015

Bananen in overvloed - 11 & 12 april

Middagpositie 11 april 26º25' Zuid 120º05' West, 548 mijl te gaan
Middagpositie 12 april 25º51' Zuid 121º20' West, 476 mijl te gaan

De nacht van 10 op 11 april komt er "opeens" een Japans vrachtschip langsvaren. De Hachinohemaru van 228 meter lang. Het verbaast ons dat ze tot begin mei nodig heeft om in Japan te komen. Dat idee maakt de Grote Oceaan nog groter! Roel is tevreden dat wij in ieder geval deze nacht niet voor niets wacht hebben gelopen. Verder is het uitermate rustig om ons heen. Van bevriende zeilschepen krijgen we regelmatig posities door, maar zij zijn ver weg. Katleen doet al drie nachten één van de nachtwachten en dat is luxe voor ons met dubbele uren slapen.
Prachtige zonsondergngen

De 11e overdag varen we de hele dag scherp aan de wind, want we hebben wind uit het noordwesten na een frontpassage. We zijn op zich al blij dat we kunnen zeilen, maar de golven en windrichting maken het een vermoeiende dag. We liggen over stuurboord en koken beperkt zich tot instant noodles..Twee pakjes zijn pas een jaar over de datum en één pakje drie jaar en komt nog uit Nederland. Het geeft aan hoe weinig we tot dit soort noodgrepen over hoeven te gaan. Maar het is warm en voedt, alles is goed.

Zo zien ze eruit als we vertrekken: overvloed
Verder eten wij ons door een enorme berg bananen heen. Het leek mij zo handig en stoer om een tros bananen in het want te hebben. De eerste ervaring is al wat minder, terwijl hij op het dek ligt haal ik er een dor blaadje uit en vervolgens hebben we een dierentuin van kruipende insecten aan boord. Het zou mij niets verbazen als jullie mij hebben horen gillen. We zijn bezig de tros klaar te maken om te spoelen in het zoute water, maar dat er zóveel insecten in zitten! Er drijven er wel 50 op het water en de grootsten zijn zeker 2,5 cm lang. Het ophangen is ook nog een hele kunst, dus we hebben deze tros tot leerobject gemaakt. De tros schuurt langs de houtjes, weer 5 bananen. We hebben meer golven, een rijke oogst! Nu zijn ze gewoon allemaal gelijk rijp en Roel kan al geen banaan meer zien. Katleen houdt de moed erin: bananenijs en bananensmoothies. Ik bak bananentaart en mueslirepen en maak sesamkoejes met banaan. Bami met pindasaus en gebakken banaan. Ik ben bang dat de laatsten gewoon drenkelingen worden.....of bananen likeur!

In de loop van de nacht neemt de wind weer verder af met nog één fikse bui al toetje en sukkelen we met een mijl of 2 á 3 verder. Ook vandaag de 12e blijft het een zeer lichte wind. Het is voor het eerst dat we zo lang zulke wisselende en lichte weersomstandigheden hebben en zo langzaam vooruit komen. De afgelopen etmalen zijn we 96 en 76 mijl opgeschoten. Zo duurt het nog wel even voor Pitcairn in zicht komt.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten