vrijdag 17 april 2015

Uitersten op zee - 15 & 16 april

Middagpositie 15 april 25º32' Zuid 126º50' West, 179 mijl te gaan
Middagpositie 16 april 25º07' Zuid 128º50' West, Pitcairn voorbij.....

Een kort blog dit keer. De afgelopen dagen zeer wisselend weer, wind/geen wind.
Gisteren vrijwel de hele dag regen, soms met bakken, soms een beetje. In de avond trekt de wind in één keer aan tot 8 Bfr, gelijk met een stortbui. We zijn het er niet over eens of we verticaal water hebben of horizontale regen. Vijf minuten daarvoor voeren we nog rustig op de motor! Roel en ik zijn alle twee wakker en we zetten snel twee reven in het grootzeil. Sindsdien surfen we van hoge golven, gelukkig is de koers ruime wind. De snelheid is nu eigenlijk te hoog, we stuiven naar Pitcairn. Met dit weer is het uitgesloten dat we bij Pitcairn in de buurt kunnen komen, laat staan ankeren. Er is niet één beschutte baai.
Een zware bui op komst maar toch zonsondergang

We vragen nog een windbericht op, de grote depressie die zuidelijk onder ons langs gaat en waarvan wij hebben de uitlopers hebben heeft zijn koers wat in onze richting verlegd. We proberen uit hoe het bijliggen gaat. Kunnen we wachten tot de wind kalmeert. Het is nu donderdagmiddag, zaterdagmiddag neemt de wind aanzienlijk af, maar de golven staan nog wel even door.
Minimaal 48 uur in deze wind en golven bijliggen lijkt ook niet ideaal. En daarnaast drijven we per etmaal een kleine 50 mijl af, die we vervolgens tegen de wind in weer goed moeten maken.
Eind van de middag hakken we de knoop door: niet naar Pitcairn, maar in één keer door naar Mangareeva, een van de Gambier eilanden, nog zo'n 300 mijl te gaan. Met deze wind nog ruim 2 etmalen verder. We varen dan ook sneller uit de harde wind naar een goede windkracht vier morgen in de loop van de dag.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten