maandag 20 april 2015

Voor anker bij Mangareva - 19 april

Middagpositie 19 april 23º06,75 ' Zuid 134º58' West, voor anker bij Mangareva in de Gambier Archipel

Onze eerste blik op een eiland van Gambier
Om 12.00 onze boordtijd (10 uur later dan in Nederland) laten we het anker vallen in de baai van het eiland Mangareva. Precies veertien dagen nadat we vertrokken zijn van Paaseiland.
We zijn vanmorgen door de grote doorgang in in het zuidoosten van de atol gevaren. We zien op de rand van het atol kleine eilandjes met zandstrandjes en daarbuiten slaat de branding stuk op het voor ons onzichtbare koraal rif wat de eilanden beschermt. De eilanden binnen het rif zijn veel groter en hoger dan we ons voorgesteld hebben met imposante rotsen. Verder is alles groen, het water groenig en op sommige plaatsen het azuurblauw wat we zo graag willen zien. We varen langs de balletjes waar we parelkwekerijen vermoeden naar de ingang van de binnen lagune noem ik het maar. Ook hier riffen van koraal waarbinnen een baai is waar we kunnen ankeren. De Manatai vaart net voor ons uit want zij hebben de kortste en wij de toeristische route naar binnen genomen. Er liggen al 4 zeilboten voor anker, dus we zijn nummer 5 en 6. Het is doodstil hier, net een zuchtje wind en de boot ligt alsof we op de kant staan.
De containers op de wal, drukte van belang
Het is vreemd na alle dagen op zee. Alles om ons heen is groen en weelderig. We blazen de boot op om even aan land te gaan. Het bevoorradingsschip is net binnen en het is een drukte van belang. Iedereen heeft wel iets besteld, er wordt gehandeld en de containers die op de kade gezet worden zijn binnen een mum van tijd leeg. Vanmiddag gaat het schip weer verder naar de andere eilanden in de buurt.
Theoretisch gezien zouden we nu diesel kunnen tanken, maar dat kan alleen met plaatselijk geld, er is geen bank en het wisselkantoor is dicht omdat het zondag is. Het kan ons niets schelen! We hebben niet zo'n zin in het lawaai en af en aan gerij. Alle winkeltjes en tevens gelegenheden om iets te drinken zijn vandaag ook dicht.
pompelmoen, broodvrucht en papaya
We lopen terug naar de boot en ik kijk verlekkerd naar alle vruchten die aan de bomen hangen. Marianne van de Manatai zegt dat we ze rustig kunnen vragen en voegt de daad bij het woord. "Natúúúrlijk" straalt de Mangarevaanse, "pluk wat pompelmoenen om mee te nemen". Dus met drie reuzen vruchten gaan we terug naar de boot. De pompelmoenen zijn een soort groene grapefruits en lekker! Katleen gaat verder op verkenning met de opstapper van de Manatai en wij kijken nu uit over de prachtige lagune en gaan zo even zwemmen.

We zijn er en gaan de komende weken de eilanden verkennen. Maar vandaag even niets meer, een beetje opruimen en gewoon lekker luieren en ik denk zo maar vroeg naar bed...

1e poging broodvrucht op het gas: geen succes!

Voor zeilen in de Gambier Archipel hebben we gebruik gemaakt van de uitstekende Gambier Guide van het zeiljacht Pitufa, te vinden op www.pitufa.at

Geen opmerkingen:

Een reactie posten