dinsdag 12 februari 2013

Dag 5 op zee, positie 17.20N 18.02W

Sinds gisterenavond staat de wind op halve kracht, is de zee glad en de temperatuur een graad of 5 omhoog. Zeker vannacht was dat spectaculair en de overtreffende trap van gisteren. Met 3-4 knoop gleden wij door de nacht met niets dan water en sterren om ons heen. De stilte was oorverdovend.
Wel veel scheepvaart hier. Op de Noordzee is dat in detail geregeld en zijn een soort snelwegen getekend, hier is het niet geregeld en doet iedereen maar wat. Het gevolg is dat er veel uitgeweken en ingehaald moet worden, want zowel Zuid- als Noordgaand verkeer vaart op 18W, simpelweg omdat dat zo eenvoudig en lekker makkelijk is. Maar het gevolg is wel dat er veel marifoonverkeer is en dat je als klein zeilbootje nog wat beter moet opletten. Niks hazenslaapjes voor de wacht vannacht.
Vandaag is het heerlijk weer. Voor het eerst op deze overtocht in ons blootje en eigenlijk zoals we ons dat van de hele reis hadden voorgesteld. Lekker in de zon op het achterdek met 4-5 knoop voortgang. Beetje lezen, beetje prutsen, uitgebreid koken – doen we tegenwoordig tussen de middag – etc. Best wel uit te houden hier!
Inmiddels zijn we ter hoogte van de grens tussen Mauritanië en Senegal. Niet dat je daar veel van ziet, want we zitten nog altijd 100 mijl uit de kust. De houtskoolvuren van Afrika kan je ruiken weten we van anderen, maar zo ver is het nog niet. Beesten hebben we weinig gezien, een enkele vogel. Wel opeens veel vliegen. Misschien toch een eerste teken van Afrika?

Nieuw is de prive krant die we via mail ontvangen. Dat ziet er als volgt uit:
- de paus heeft geabdiceerd
- er zit veel paardenvlees door het rundvlees, vooral in uk
- geen SNS nieuws
- algemeen gekibbel in Nederland of de ouderen nou wel of niet arm zijn.
Wat kan het leven toch simpel zijn. Met dank aan Jeroen!

102 mijl in het afgelopen etmaal, nog 160 mijl te gaan. Woensdag overdag gaat niet meer lukken en in de nacht Dakar in is te gevaarlijk in verband met onverlichte boeien en wrakken. Als we in het donker in de buurt komen gaan we buitengaats voor anker en doen het restje donderdagmorgen wel.
Tot morgen, Roel

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking: