woensdag 13 februari 2013

Dag 6 op zee positie 15.45'N 017.34' W

Een rustig etmaal. Bij het eerste vallen van de avond kwam een klein splinterje maan te voorschijn, die daarna weer snel verdwenen. De donkere nachten zijn bijna voorbij.
Het was weer erg druk met scheepvaartverkeer. Wij verbazen ons erover hoeveel schepen er hier onderweg zijn met zeer uiteenlopende bestemmingen. Hoeveel zeescheepvaart zou er wel niet zijn wereldwijd? Soms hebben we in het vierkant van 60 mijl op de plotter wel 8 of 9 schepen. En dat gaat maar door. We kunnen de hele nacht zeilen met een knoop of 3 Ć” 4, heerlijk.
Roel kijkt ieder avond een film, ik heb de afgelopen nachtwachten doorgebracht met een luisterboek van Louis Couperus 'Van oude mensen de dingen die voorbij gaan'. Ooit gelezen eind middelbare school, ik vond het toen een langzaam boek. De passie erin beschreven te vreemd voor mijn nuchtere Zeeuwse opvoeding. Nu, in een heel andere levensfase, leest het anders. Oud worden is dichterbij en van dichtbij meegemaakt in de generatie van onze ouders. Ik kan mij nu meer inleven in het terugkijken op een leven. Het luisteren is heel fijn, vooral omdat het zo prachtig wordt voorgelezen. Het is mijn enige luisterboek, dus als iemand een paar bestanden voor mij te leen heeft: graag!

Overdag soms wind, soms niet. Paar uur de motor aan en verder spiegelgladde zee. We maken vast schoon schip, alles wat zout is geweest is weer schoon. Opruimen, uitspoelen, een lekker gevoel. Onze eerste grotere oversteek zit er bijna op. We bereiden ons voor op onze aankomst in Dakar. We zijn benieuwd naar hoe het daar is en hoe we het gaan ervaren. De eerste keer in het Afrika van onder de Sahara.
Vanmiddag kregen we een voorproefje, opeens was het water doortrokken met grote roodbruine vegen. Modder uit de monding van de Senegal rivier, die bij St Louis de zee instroomt 65 mijl ten Oosten van de boot. Het is een bijzonder gevoel de eerste tekenen van land te zien. Na twee uur varen was het water weer helder. De dolfijnen komen ons soms even begroeten, maar hebben geen zin om te spelen vandaag.

Vanaf Bayona in Galiciƫ tot aan San Sebastian op la Gomera hebben we in bijna iedere Spaanse plaats een Columbus museum gezien. In Portugal de grote zeereizen van Hendrik de Zeevaarder en Vasco da Gama. Nu zitten we op de route van de Beagle en lezen het dagboek van Darwin. Hij beschrijft wat er in het rode stof zit wat uit de Sahara geblazen wordt en zijn verwondering over de samenstelling. Zijn eerste stop is op de Kaap Verden, daar zijn we nog niet, maar al wel leuk om zijn ervaringen te vergelijken met de onze. Hij voer mee op een schip van 28 meter, met 72 mensen aan boord!!! Met z'n tweeen op 12 meter en als wij daarbij onze elektronica en motor optellen, hebben we diep ontzag voor de zeevaarders van toen.

Het afgelopen etmaal 100 zeemijl gevaren, nog ongeveer 60 mijl te gaan. Dakar here we come!
Jacomine

Klik hier voor het kaartje van de reis tot nu toe
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten