donderdag 21 september 2017

Oversteek Vanuatu - Micronesie - de laatste dagen op zee 20 & 21 september

Middagpositie 20 september: 04º23' Noord 160º04' Oost. Koers 330º
Temperatuur binnen 32ºC zeewater 31,1ºC Nog te gaan 178 zeemijl

De hele avond lekker bezig geweest om met 8 knopen wind toch nog te kunnen zeilen. Gelukkig komt de wind uit noordoost dus hoog aan de wind en zonder golfslag kom ik een heel eind. De sterren hemel is prachtig en helder. Ik lig uren in de kuip, luister naar piano muziek van Erik Satie en het is alsof de sterren weerspiegelen in de muziek. Om half 1 is het op, Roel uit bed, strijken en een paar uur op de motor. Begin van ochtend is er weer wind, ik uit bed, hijsen en we varen de hele dag halve wind. Misschien is dit wel de mooiste dag van deze oversteek. Er is steeds meer zon in de kuip dus we zitten veel op het voordek. De koelkast is bijna leeg dus die ontdooien we en is weer schoon voor nieuwe voorraad. Ons vijfde schip passeeert op het scherm, een tanker met de Kiribati vlag. In het water drijft met enige regelmaat vuilnis: plastic flesjes en stukken piepschuim, een teken dat we dichterbij de bewoonde wereld komen. Aan de ene kant kijk ik er naar uit, lekker rondlopen, rustig slapen, mensen ontmoeten en dingen bekijken. Aan de andere kant is er de tijdloosheid van zee, hier leef ik in het nu. Staat de wind goed, de zeilen, wat gebeurt er om ons heen. De dagen lijken op elkaar en hebben een eigen ritme. Ik kan daar erg van genieten en dat is weer voorbij als we aanleggen.
's Avonds is er een prachtige zonsondergang, in het westen is alles goud en oranje en om ons heen kleuren alle wolken roze, rood en paars. Het duurt zeker anderhalf uur voor de zon langzaam alle kleur weer naar zich toetrekt en meeneemt naar waar het nu dag is.

De laatste dagen mag alles op, dus lekkere borrelhapjes. Ik heb quiche gebakken met het laatste plakje spek, halloumi kaas en zongedroogde tomaatjes, erbij koolsalade.
De mascarpone en lange vingers moeten ook op, nog een keer Tiramisu toe ;-)

Middagpositie 21 september: 05º51' Noord 159º02' Oost. Koers 320º
Temperatuur binnen 33ºC zeewater 31,2 ºC Nog te gaan 72 zeemijl

Midden in de nacht wordt ik wakker van spetters, het regent, nee het giet! We zijn te laat om de paar raampjes die openstaan voor de ventilatie dicht te doen en hier en daar is het nat. Wat erger is, de wind is ook gelijk weg. Uit bed, strijken en verder op de motor. Na een paar uur gaat er een alarm af, het is oorverdovend. Wat is het? We hebben verschillende alarmen: bij de motor, gas, koolmonoxide, de bildge onder in het schip voor water. Warmte bij de motor? Nee. Water ergens, het alarm is van de pas geïnstalleerde automatische bildgepomp. Onder de keuken? Nee. Water onder de motor? Ja. Motor laag, is het de koelwater inlaat van de motor? Nee. De kraan in de badkamer doet het niet, dus de waterpomp uit. Ergens een koppeling los in het systeem? De bakboord tank is in ieder geval leeg nu en zonder waterdruk loopt er geen nieuw water in de boot. Morgenochtend verder kijken, maar het lijkt mee te vallen.
Pfft. Wat een manier om wakker te worden. Er is ook weer wind dus we hijsen gelijk de zeilen. We varen hoog aan de wind om onze koers te houden maar nu zijn er golven en de boot bokt. Toch nog maar wat slapen.

's Morgens op zoek naar het lek, Roel heeft het snel gevonden. Het binnenwerk van de kunststof kraan in de waterleiding tussen de waterpomp en de buitendouche is afgebroken?! We hebben een reserve liggen dus dat is het probleem niet en die zit er zo tussen, maar kennelijk is de kraan te licht voor de druk die erop staat. Op de lijst, zwaardere kranen. De rust keert weer, koffie.

Om 2 uur is de wind weer weg, motor aan. Prettige bijkomstigheid is dat de watermaker een paar uur de lege watertank kan vullen zonder de accu's te belasten. De Tanker Woo Bong uit Korea passeert achter ons langs, maar we zien hem alleen op het scherm. Een dikke bui gaat ook achterlangs, het is benauwd warm. Nog een half uurtje fietsen op de hometrainer, wat lezen en koken, we zijn er bijna! Het is onze elfde en laatste dag op zee, morgenochtend in alle vroegte komen we aan op Pohnpei.

Weinig kook inspiratie vandaag: pasta met champignon-ui saus en een beetje crème fraiche.

Wordt vervolgd....

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten