vrijdag 15 september 2017

Oversteek Vanuatu - Micronesie - onrustige dagen 14&15 september

Middagpositie 14 september: 06º04' Zuid 163º35' Oost. Koers 330º
Temperatuur binnen 32ºC zeewater 30,7ºC Nog te gaan 835 zeemijl

Vannacht hadden we een onrustige nacht. Afwisselend felle buien met wind, veel regen en onweer en daar tussen in vrijwel windstil waarin Tara alle kanten op gaat en de zeilen staan te klapperen. Het is imposant weer om naar te kijken. Iemand schreef ooit dat in deze zone op aarde het weer geboren wordt, en daar kan ik mij iets bij voorstellen. Het onweer zit hoog in de lucht en nu ook de grommende donder gehoord die daarbij hoort. Een enkele slag gaat maar naar beneden en dan knettert het. De wolken zijn inktzwart en de regen hoor je aan komen rollen vlak voor het bij de boot komt. Om 3 uur starten we de motor om uit de buien lijn te komen. Tenminste dat hopen we dan, want het is slecht te zien met zoveel bewolking in het pikdonker. Om 6 uur kunnen we weer hijsen en is het rustig geworden.
Overdag zijn er eigenlijk geen buien en kunnen we goed zeilen, dus toch nog 120 mijl gevaren dit etmaal. Verder is het overwegend zonnig en benauwd warm. Het weer nodigt niet uit tot grootste dingen anders dan een zeewater douche op het voordek, wat lezen en proberen de gemiste slaap in te halen.

Vanavond eten we pasta met blauwschimmel kaassaus (vond nog een stukje in de koelkast ;-) gebakken shi takes en geroosterde walnoten. Erbij aubergine beignets á la Fiji.


Middagpositie 15 september: 03º57' Zuid 163º03' Oost. Koers 340º
Temperatuur binnen 31ºC zeewater 30,9ºC Nog te gaan 713 zeemijl

5 etmalen op zee en al bijna op de helft van de oversteek. De nacht was redelijk rustig en zelfs een sterrenhemel om ons te verbazen hoeveel sterren er zijn. De maan is nog maar een sikkeltje en komt zo laat op dat het grootste deel van de nacht donker is, op de sterren na. Weinig squalls, in de verte af en toe een bliksem flits. Even denken we dat we er al voorbij zijn, maar dat was té vroeg. Om half acht vanmorgen begint het te stormen en te regenen! Dit is geen bui en vier uur lang wordt de boot bedolven onder regenwater en wind. We draaien al snel de kotter weg en dan doen Tara en Saar het weer geweldig samen terwijl wij binnen het eind van dit geweld afwachten. Door de wind bouwt de golf op en we stuiteren en stuiven door het water. We denken dat dit de South Pacific Convergence Zone zal zijn, een steeds wisselend drukgebied met veel wind, regen en onweer tussen de tropische zone rondom de evenaar en de systemen die ten zuiden van ons passeren. Volgens het wekelijkse weerbericht uit Nieuw Zeeland van weergoeroe Bob McDavitt is de zone deze week tamelijk smal, dat hopen wij met hem!

Toch lukt het om een mooi broodje te bakken, de keuken heeft nooit vakantie, maar een cake is teveel gevraagd. Rond het middaguur nemen de buiigheid en de wind af, de golf staat nog door. Als de wind bijna wegvalt en we liggen te tollen in het water gaat de motor twee uur aan tot de wind zich heeft hervonden. We zijn alletwee een beetje brak van de onrust en de onderbroken slaap van de afgelopen dagen. De rest van de dag blijft grijs, alleen de temperatuur staat op zonnig en we tikken de mijlen rustig weg.

Het diner is simpel vanavond: kidneybonen chili con salami met nachochips en zure room.

Wordt vervolgd....



1 opmerking:

  1. Er gebeurt veel op deze reis zo lees ik. Tijdens slecht weer toch brood bakken, eten koken enz. Als ik de ogen sluit zie ik jullie bezig. Een sterk bewegende boot, je brooddeeg kneden, ga er maar aan staan. Petje af voor jullie die zo langzamerhand alles al zo'n beetje hebben meegemaakt al is het iedere keer weer net even anders. Groetjes van L/E

    BeantwoordenVerwijderen