vrijdag 10 januari 2014

Frontpassage 10 januari

Positie 17.00 boordtijd (21.00 in Nederland) 51º13' Z 68º34' W
watertemperatuur 10 gr, buitenlucht ongeveer 15 gr max

Wat zou hierin zitten? Veel wind!
Gisterenavond hebben we een heel wolvenpak overgehad, een koufrontpassage met veel wind. We denken windkracht 7 met om de wolken pittige vlagen. We hebben geen windmeter aan boord, want daar wordt ik zenuwachtig van, dus we moeten een beetje gokken. Het water van onze boeggolf en de golftoppen waait horizontaal naar achteren en dat is spectaculair.
Doordat we dicht onder de kust zitten kan de golfslag niet zo heel hoog opbouwen.
Eenmaal gereefd en met de kotter loopt Tara goed, voor zover een schip goed kan lopen aan de wind met deze windkracht. Roel ontdekt met het eerste reven dat het roerblad van Sara (de windvaan) in een rare hoek staat. De inbus bouten van de verbinding zijn iets losgekomen. Wat een geluk dat we dat nog op tijd kunnen vastzetten, zonder windvaan zou ons leven er een stuk anders uitzien en zat ik hier niet te schrijven maar te sturen!
De stormuitvoering:  3x gereefd&kotter
Roel doet van 10 tot 12 geen oog dicht door het bonken en gieren. We schieten ook niet op, dus we gaan bijliggen. Het waait hier harder dan een paar weken geleden in de Golfo San Jorge, maar het oasegevoel is weer overduidelijk. We slapen alle twee heerlijk, waarbij een van ons om het halfuur de situatie buiten opneemt en uitkijkt naar andere schepen.
Ook vanmorgen is er nog harde wind, dus we ruimen de boot op en ik bak nog snel een brood. Voor de middag wordt al iets minder wind voorspeld en daar willen we optimaal van profiteren. Om 12.00 zijn we weer onder zeil. Waar we anders een reef sneller laten staan, want het moet er later vaak toch weer in, proberen we nu zo optimaal mogelijk te zeilen en snelheid te maken. Zonder Tara of Sara te overbelasten, want de eerste zorg is dat alles heel blijft, inclusief wijzelf. Ook voor ons is dat belangrijk, dus we hebben nu ook overdag wachtschema, zodat je om en om extra rust neemt.

We zijn nu weer op het punt waar we vannacht gingen bijliggen, want we zijn door de stroom en de harde wind tot 25 mijl teruggedreven, gelijk spel dus. Op voor de volgende ronde.
De windplaatjes en de berichten van Frans spreken van noordwesten wind, voor ons ideaal.
De sfeer aan boord is verder goed, we hadden ons beter weer voorgesteld, maar zo gaat dat hier.
We nemen het zoals het komt en hopen het komende etmaal goed op te schieten. En nu zeilen we heerlijk de nacht in.

Wordt vervolgd...

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. We zijn blij dat jullie nu iedere dag een berichtje sturen. De positie doorgeven en vertellen hoe het gaat. De wind zit nu even in de verkeerde hoek. Lastig maar straks zit het wellicht weer mee. Groetjes, L/E

    BeantwoordenVerwijderen
  2. JULLIE GAAN GOED!!! We volgen jullie elke dag en leven mee!! We zwiepen met jullie van het ene naar het andere weertype!! Hou deze vorm vast,want julle zijn in control!! Kussen, Rob en Anja

    BeantwoordenVerwijderen