donderdag 9 januari 2014

Screaming Fifties 9 januari

Positie 17.00 boordtijd ( 21 uur in Nederland): 50º46,9' Z 68º 29,7 W
watertemperatuur 13 graden, buitenlucht rond de 18 graden overdag

Lekker zeil weer hebben we ook!
Vannacht zijn we over de 50e breedtegraad gevaren. De roerige 40-ties liggen achter ons, de gillende 50-ties voor ons. Vandaag laten de 50-ties zich nog van hun aardige kant zien. Ze doen zich voor als schaapjes, als daar maar geen wolf tussen zit.......
Het weerbericht verandert steeds en het weer houdt zich niet aan de voorspelling. Dus we moeten het maar nemen zoals het komt. Geen stormen in ons gebied en dat is al mooi meegenomen.
De wind laat het al de hele dag afweten en als ze staat is het wind tegen. Gelukkig doen onze 50 paarden benedendeks het goed. We varen al zeilend met de motor bij en kruipen tegen 2-3 knopen stroom in langs de monding van Santa Cruz de Bahia Grande in.

De zon schijnt, het is prachtig weer en de zee is vlak. Een Comerson dolfijn komt ons even bekijken. Ze noemen ze hier Tonina's en het zijn de mooiste dolfijnen die we ooit gezien hebben. Een opvallende zwart-wit tekening en zo speels. Hij vindt ons leuk, of we hebben geluk, misschien wel allebei, want hij komt terug met z'n vrienden en ze spelen een tijdje om de boot. Dan kan onze dag al niet meer stuk. In de baai zien we ook weer aalscholvers, albatrossen en pinguïns, duidelijk meer dieren dan op open zee. De kustlijn is laag en ziet er rotsachtig uit. Ook hier lijkt niets te groeien.
We genieten van het rustige weer, ondanks het motorgeluid. We kunnen zelfs even douchen.

Het is een beetje té rustig misschien, het weerbericht sprak toch van meer wind? En ja hoor, daar komt de wolf om de hoek kijken. Een wolk zoals zovele anderen ontpopt zich als een furie. Het water stuift binnen 10 minuten over dek en de golven spoelen erover heen. Waar die opeens vandaan komen? Tweede reef in het grootzeil, maar het kan nog harder. De tweede zit er nog niet in of gelijk kan de derde reef erachter aan. Kotter bij en we hebben alles weer onder controle. Het werken ging goed, al loopt het water uit onze pakken. Als we weer in de kuip zijn is het een uur verder. Dan is de bui over, de zon breekt door, de temperatuur is 10 graden omlaag en de wind is weer weg. We starten de motor maar weer, want de golven staan nog wel en dat is geen pretje zonder snelheid. Onze koppen weer even zout als voor het douchen.

We varen de Bahia Grande helemaal in, nog 20 mijl tot Ria Coig (nog nooit van gehoord tot vandaag), het diepste puntje in de baai. Voor vannacht geven ze zuidwest op en wij varen dan in de relatieve luwte van het land. Als alles volgens plan gaat kunnen we zelfs wat zeilen, want onze koers gaat dan meer zuidoost als we richting de Straat van Magelhaen gaan.
Het gaat niet hard vandaag, maar langzaam maar zeker komen we toch verder.

Wordt vervolgd......

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten