woensdag 8 januari 2014

Onderweg 1e dag 8 januari

Positie op 18.00 boord tijd (22.00 in Nederland): 49º18,8'Z 66º57,8' W
watertemperatuur 13 graden, buitenlucht ongeveer 15 graden

We zijn onderweg! Terwijl ik het vorige blog aan het afmaken ben, komen de nieuwe weerplaatjes binnen en het ziet er goed uit. We houden het nog even in overweging. De dag ervoor stonden we ook al in de startblokken en deed de laatste informatie ons besluiten om toch niet te gaan. Alle energie ontsnapt dan als een luchtballon die leegloopt. Het enig goede van dat moment is dat we water aan boord hebben, alle dieseltanks en jerrycans vol zitten en ook de koelkast goed gevuld is.
Maar nu lijken de weerplaatjes met elkaar in overeenstemming. De komende dagen is er vrijwel geen harde wind in het gebied waar we gaan varen en ook aan de Chileense kant op de Pacific is het vrij rustig. Daar komen immers onze fronten vandaan.
Er zit zelfs af en toe een noordwest in de windverwachting en dat zou geweldig zijn. Maar ook een halve dag zuid, dat is tegen de wind in, dus het is nog geen gelopen race.
We zijn alle twee gespannen. Roel vraagt zich af of dit anders is dan de eerste keer de Duitse Bocht of de oversteek naar Noorwegen of de Kanaal Eilanden. Ik weet het niet, dit traject kent zware verhalen, maar de Duitse Bocht ook. Het is voor ons dat we onze grenzen weer verleggen en dat blijft spannend.
Enrique van de Yamana help ons op weg

We vertrekken om 20.00 uitgezwaaid door de hartelijke Enrique van de sleepboot Yamana, waar we een paar keer naastgelegen hebben om het stadje in te gaan. Hij leeft erg met ons mee! De eerste nacht is in ieder geval heerlijk. We hebben stroom mee en we scheuren door het water met bijna 8 knopen. Zelfs al weten we dat we daarna ook weer stroom tegen krijgen, het is goed voor de stemming aan boord. De spanning lost een beetje op. Deze nacht is er weer een halve maan te zien en het Zuiderkruis begint al aardig omhoog te klimmen aan de horizon. Begin van de nacht zijn er veel sterren, daarna weer bewolking. Het weer is rustig en de wind redelijk gelijkmatig. Op een paar uur na met de motor bij, kunnen we alles zeilen. We varen afwisselend met 1 of 2 reven in het grootzeil en de kotter of de genua uitgerold. De hele dag hebben we een paar grote albatrossen rond de boot en af en toe wat sterntjes, verder is het rustig met de dieren.
Spectaculaire zonsondergangen

Aan de horizon in het westen zien we af en toe nog land. We varen nu ter hoogte van San Julian, de laatste haven die we eventueel aan kunnen lopen, maar we varen voorbij. De komende nacht zullen we Santa Cruz passeren aan de noordkant van de Bahia Grande.

De weerplaatjes blijven vrij gunstig. We zijn op weg voor de laatste etappe naar het meest zuidelijk punt van onze reis: Ushuaia. Voorlopig is dit ook de laatste meerdaagse oversteek, hierna worden het vooral dagtrips. Wordt vervolgd!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. We leven met jullie mee.
    Succes met de tocht in dit moeilijke gebied.
    We kijken uit naar het vervolg.
    Cocky en Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben even gekeken wat er aan de Chileense kant te zien is.
    Jullie reis zal worden beloond. Het is daar erg mooi zo te zien.
    Behouden vaart en we zijn erg benieuwd naar jullie berichten.
    (met foto's natuurlijk) Liefs Lia/Evert

    BeantwoordenVerwijderen