donderdag 19 maart 2015

Buien en wind - 18 & 19 maart

Middagpositie 18 maart 28º20'Zuid 97º27 West. Etmaal 130 mijl
Middagpositie 19 maart 27º27'Zuid 99º50 West. Etmaal 151 mijl
Afstand naar Paaseiland 514 mijl

De 17e houden we de hele middag wind & geen wind en de golven zijn erg vermoeiend. We maken de boot klaar voor zwaarder weer. Alles opgeruimd, de voorraadbakken op het slotje, de zeekooi in de kajuit klaargemaakt, alle ramen dicht etc. Alles wat kan rammelen vast met handdoeken. Van leuke plannetjes komt niets, te veel beweging. Gelukkig komen de geweckte potjes met Indonesisch eten goed van pas op dagen als dit. Nassie met Babi Ketjap staat er op het menu van vandaag. Lekker eten in een handomdraai.



Om acht uur 's avonds hebben we eindelijk de windzone bereikt met de zuid oosten wind. Er is veel wind en op alleen de genua met 2 reven erin lopen we rond de 7 knopen. Dit zou wel weer eens een goed etmaal kunnen worden! Met mooi weer kan je met ieder boot zeilen, met weer zoals dit zijn we blij dat we met Tara zeilen. Hoe ruig het ook is buiten, binnen is het altijd aangenaam. Saar de windvaan en Tara redden het prima samen. Ik ben soms verbaasd als ik een half uur heb zitten lezen en naar buiten ga voor mijn rondje, hoe het dan tekeer gaat. Maar iedere golf wordt netjes genomen, behalve die ene die over het dek komt en toen bleek dat het keukenraampje nog op de kier stond.... Verbazingwekkend hoeveel water er binnenkomt en het is maar een piepklein raam!

De rest van de tijd hebben we veel wind en af en toe buien met nog meer wind. Dus het voorzeil reven en uitrollen om in de pas te blijven met de wind en een goede snelheid te houden. Om ons heen zit onweer, maar ver weg. We ontdekken dat we de grote buien met veel wind goed op de radar kunnen zien. Dat is handig voor 's nachts omdat je ze dan buiten niet goed kan zien.
De wacht zit weer met zwemvest aan om á la minute naar buiten te kunnen om te reven.
Nu even geen "slapende wachten", het gekke is dat dat vanzelf gaat. Als er veel gebeurt is het niet moeilijk om wakker te blijven.

Verder geen boot gezien en niet gevist. De Finisterre, die ook richting Paaseiland gaat, zeilt een paar graden zuidelijker met nog meer wind. We zouden weleens tegelijk aan kunnen komen al zijn zijn 1,5 dag later vertrokken van Robinson Crusoe.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten