dinsdag 24 maart 2015

Voor anker Paaseiland - 22 & 23 maart

Middagpositie 22 maart 26º50'Zuid 106º43'West. Etmaal 164 mijl
Middagpositie 23 maart 27º10,7'Zuid 109º23,87'West, de ankerplek Hanga Vinapu op Paaseiland. Laatste etmaal 168 mijl.
Totaal: 1841 mijl/3320 kilometer, bijna 15 dagen op zee.

De 21e gaat in de loop van de middag de motor uit en daarna zeilen we in één stuk door naar Paaseiland. Aan de etmaal afstanden is al te zien dat we veel wind hebben. Eerst uit het zuidoosten, dat is lekker zeilen. En we zien weer een enkele vogel, als teken dat we in de buurt van land komen.
De 22e draait de wind naar het noorden, nog steeds goed te zeilen maar door de hoek van de wind op het schip hebben we veel meer last van de golfslag. De laatste nacht waait het windkracht 5 uit het noordwesten, precies waar we heen willen. Van te voren hebben we iets te noordelijk gestuurd, zodat we nu wat ruimte hebben en de wind net niet op de kop staat. We hebben een gereefd grootzeil en de kotter op. Even doorbijten voor het laatste stuk.
Onze eerste blik op Paaseiland
Om half twee 's nachts passeert het eerste en enige schip van deze reis: De Cabo de Hornos van 72 meter. Dat is vast het bevoorradingsschip: 1,5 week onderweg naar het vaste land en dan 1,5 week weer terug. Als we uitzoomen op de plotter komt Paaseiland al in beeld.
Nét te zien, op de grens van land en water de eerste Moai's
's Morgens om 10 uur zijn we bij de beoogde baai Hanga Hotuiti. Een prachtige ankerplek qua omgeving met een lange rij van de grote stenen Moai beelden op het strand. De Finisterre ligt er al voor anker en we horen van hen dat het er beroerd is met deze wind en golven. In overleg met de Armada varen we door naar de volgende baai: Hanga Vinapu. Onderweg passeren we surfgolven van vele meters hoog en het weerbericht van de Armada op de radio heeft het over golven op de kust van 5 tot 7 meter. Sea state ''raw'' in plaats van ''rough'' in hun zeer gewaardeerd poging ook in het Engels uit te zenden. Tot donderdag blijft het weer zo. Hmmm of dat lekker ligt?
De Finisterre boven op de golf
Hanga Vinapu is meer beschut en als we eenmaal voor anker liggen valt het rollen mee. We kunnen de komende dagen in ieder geval niet aan de wal door de enorme golven die er stuk slaan op de rotsen. We schatten de swell hier op 4 tot 5 meter en naar de kust toe zelfs hoger. Geen wonder dat Paaseiland populair is bij surfers. De boot beweegt rustig mee op en neer. De Finisterre komt ook naar Vinapu en de Troubadour ligt er al. Het ziet er naar uit dat bij de andere boten op bezoek gaan wel mogelijk is, dus dat biedt perspectief.

En nu achter de golf: meters verschil!














De Troubadour bemanning














De moderne afgodsbeelden: olie
Ten opzichte van de eerste baai hebben we in schoonheid ingeleverd. Hier geen Moai op de kant maar 7 grote witte opslagtanks voor olie. Je zou ook kunnen zeggen dat we de historische beelden die staan voor macht en invloed hebben omgewisseld voor de moderne variant. Het is maar hoe je er naar kijkt. Dan doet een Airbus uit Santiago een poging ons windvaantje uit de top van de mast te vliegen. We zijn weer in de bewoonde wereld, al ligt die duizenden kilometers bij de andere bewoonde wereld vandaan.

Even pannenkoeken bakken bij gebrek aan brood en dan lekker niets en vroeg naar bed. Voor het eerst in 15 dagen meer dan 4 uur aaneengesloten slapen!

Het volgende blog duurt een paar dagen tot we aan land geweest zijn en weer wat te vertellen hebben. Misschien zelfs met foto's. Ook wij bouwen cliff hangers in:-)

3 opmerkingen:

  1. Super leuk blog met goed geschreven teksten. Ik ga zeker vaker terugkomen op dit blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanuit een regenachtig NL volg ik Tara op de voet en geniet van jullie verslagen.
    Aldert ligt nog steeds op schema, de Necton is inmiddels de haven van Hiroshima binnengelopen.
    Ik wens jullie een mooie tijd op Paaseiland.
    hartelijke groet,
    Wilma a/b van de Daurade

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed gedaan weer! Fijne Pasen op Paaseiland!
    liefs Rob en Anja

    BeantwoordenVerwijderen